Můj první potahovaný dort! Ostatní ho sice drze překřtili na houbu či krávu Milku, to však z mé radosti ubrat nemohlo. Dort můžete potáhnout klasickým marciápnem (čím vyšší obsah mandlí, tím lépe. Dobrý prodává např. Marks&Spencer, já kupuji nějaký rakouský ve stánku s cukrovinkami v metru Skalka) či cukrovou potahovací hmotou. S tou se lépe pracuje a je čistě bílá, marcipán naopak lépe chutná. Je to na vás. Vakuované SilkenTofu značky Mori-Nu dnes sice prodávají už i v supermarketech, mají ho tam však za absurdní cenu kolem 100 Kč za krabičku. Mnohem levněji (kolem 30 Kč za krabičku) ho seženete v různých asijských potravinách (např. Arirang nebo Sapa) či na internetu.
Původní recept je z kuchařky Urban Vegan, dort na obrázku je pečený z 2/3 dávky těsta ve formě o velikosti 20 cm.
Ingredience:
Dort:
175 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio, AlsanBio)
1 hrnek bílého cukru
1 a 1/2 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
4 lžíce až 1/2 hrnku oblíbeného likéru (např. Cointreau) nebo 4 lžíce mandlového či sójového (vanilkového) mléka a 1 lžička vanilkového extraktu navíc
1 lžička vanilkového či kvalitního mandlového extraktu (nepoužívejte mandlové aroma či esenci!)
1/4 hrnku sójové mouky
2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/2 hrnku bílého ořechového či rostlinného jogurtu (domácí či např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
Krém:
1 a 1/2 baleni ExtraFirm Silken Tofu
300 g hořké čokolády
javorový sirup dle chuti
lžíce citrónové šťávy
4 lžíce mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžička instantní kávy
(oblíbený likér, např. Coitreau)
kvalitní marmeláda (např. pomerančová, rybízová, malinová, borůvková či jahodová)
Marcipán či potahovací hmotu propracujte na hladké čisté ploše, podsypte práškovým cukrem či kukuřičným škrobem a vyválejte na tenkou, širokou placku. Ujistěte se, že je dost velká, aby pokryla i strany dortu, poté jí namotejte na váleček a přeneste na dort. Pomalu uhlazujte strany dortu a jednotlivé záhyby marcipánu. Přebývající marcipán kolem dortu odrřízněte či podhrňte pod dort, dozdobte marcipánovými ozdobami a můžete podávat.
Kiminka
Zdravim :) Mate recept na tento typ marcipanu? Ten muj neni nikdy tak perfektne celistvostvi. Diky, preji pekne svatky :)
Veganotic
Bohužel je kupovaný
Kristina
Dobrý den chci dnes péct tento dort ale nemám jogurt a bohužel uz se dneska nedostanu do krámu je jogurt nutný? Děkuji :-)
Veganotic
Dobrý den,
ano, zde bych ho nevynechávala (i když můžete místo něj zkusit třeba jablečné pyré nebo romačkaný banán, ale výsledek bude asi trochu odlišný). Každopádně se omlouvám za velmi pozdní odpověď ;)
Pavlína
Prosím, co místo sojové mouky?
Barevná
Dnes jsem ho pekla dceři k narozeninám a byl výborný. Krém jsem dala sice pudinkový (čokopudink z rotlinného mléka, hořká čokoláda, alsan), ale super! Děkuju za recept.
Katka
Dobrý den, dá se v receptu něčím nahradit sojová mouka? Děkuji
Beáta
Zkoušela jsem dvakrát a pokaždé byl korpus polosyrový a když jsem ho zkoušela dopéct rozkrojený, okraje se spálily a vnitřek zůstal pořád polosyrový. Nevím kde se stala chyba.
Misa
Stalo se mi uplne to stejne jako Beate. Korpus byl ve vnitr nedopeceny. Skoda.