Silný Zeleninový Vývar s (Macesovými) Knedlíčky

Polévky
Supermarket
Velikonoce

Tradiční židovská Matzoh Ball Soup. Na Pesach ani Velikonoce mě příliš neužije, tahle polévka mě spíše než cokoli jiného zaujala jako lehká jarní varianta polévky s knedlíčky.  Pokud macesy neseženete (i když je velmi levně vídám i v supermarketech), je možné je naradit na pánvi do křupava opečenou pitou (snad se Židé neurazí za prznění tradičního pokrmu).





Recept na 8 porcí.

Ingredience:
Vyvar:
2 velké mrkve, omyté a nakrájené na větší kusy
2 větší petržele, omyté a nakrájené na větší kusy
2 střední cibule, neoloupané, nakrájené na hrubo
4 stroužky česneku, rozmáčknuté/rozdrcené plochou stranou nože
2 větší pórky, očištěné a nakrájené na větší kusy
1/2 hrnku nahrubo nasekané petržele
1/2 hrnku nahrubo nasekaného čerstvého kopru
2 lžíce olivového oleje
2 a 1/2 litru vody
1 lžička soli
a pokud to chcete posychrovat, tak trocha kvalitního zeleninového bujónu (např. Wurzl, Alnatura)
Knedlíčky:
1 a 1/2 hrnku najemno nadrcených macesů (nebo tvrdých pita placek)
300 g tofu natural (či silken tofu)
1/4 hrnku a 2 lžíce olivového oleje
1/2 hrnku zeleninového vývaru
3/4 lžičky soli
3/4 lžičky čerstvě mletého pepře
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
hrst čerstvého kopru




Postup:
Vývar: Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibule a cca 5 minut opékejte na středním plameni. Poté přidejte ostatní zeleninu a sůl, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu (vývar by se neměl vařit, pouze slabounce vřít) a "vařte" odkryté cca hodinu a půl. Poté slijte a zeleninu ještě do vývaru vymačkejte přes cedník.
Knedlíčky: Tofu rozdrobte do mixéru, přidejte zeleninový vývar (nebo trochu bujónu a vodu) a olej a dohladka rozmixujte (držte se spíše na spodní hranici tekutin, aby výsledná směs nebyla příiš řídká. Přidat můžete vždy!). Přendejte do mísy a přidejte macesovou moučku, pepř a sůl. Dobře prohněťte, na hrubém struhadle přistrouhejte půl mrkve a opět zamíchejte. Přikryjte mísu a nechte směs nejméně hodinu (či lépe přes noc) tuhnout v lednici. Tento krok nevynechávejte, jinak se knedlíčky při vaření rozpadnou. Když je směs dostatečně ztuhlá, dejte do velkého hrnce vařit dobře osolenou vodu s trochou zeleninového bujónu. Ze směsi tvarujte knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Když máte všechny připravené, opatrně je po jednom či dvou vkládejte do vařící vody. Ztlumte teplotu varu, přikryjte poklicí a nechte knedlíčky vařit cca 35 - 40 minut. Poté, co knedlíčky přikryjete už poklici neodkrývejte poklici! Po 35 minutách se konečně můžete podívat, co se děje uvnitř. Knedlíčky by měly klesnout ke dnu. Opatrně je větší lžící po jednom vyndejte (jeden ochutnejte a pokud by se vám náhodou zdál tuhý, nechte zbytek ještě chvíli vařit).
Když chcete servírovat, do hlubokého talíře vložte několik knedlíčků, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a čerstvý kopr a přelijte horkým vývarem. Ozdobte další mrkví a koprem či petrželkou.

V
KOMENTÁŘE
1

Isidro

|  17. března 2015 v 1:20

That really carptues the spirit of it. Thanks for posting.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ