Super mrkvové sušenky s rozinkami, kokosem a vlašskými ořechy z kuchařky Vegan Cookies Invade your Cookie Jar (doporučuji!). Ideální na výlety, svačinu či jen tak na doma. Původní recept upozorňuje na to, že sušenky do druhého dne lehce změknou a zvlhnout. Nemůžu to však ani potvrdit ani vyvrátit, protože zmizely hned po upečení.
Ingredience:
1/3 hrnku mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžíce mletého lněného semínka (či 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu)
1/2 hrnku oleje (zkuste použít např. arašídový)
1/3 hrnku hnědého cukru
1/2 hrnku bílého cukru
1 lžička pomerančové kůry (ideálně z chemicky neošetřeného pomeranče)
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
1 lžčka prášku do pečiva či prášku do perníku
1 a 1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
1 hrnek najemno nastrouhané dobré mrkve
1/2 hrnku sušeného kokosu (doporučuji bio, má mnohem intenzivnější chuť i aroma)
1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 hrnek rozinek
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem (případně dobře vymažte tukem). Ve větší míse prsty propracujte pomerančovou kůru a cukry, poté přidejte mléko, lněné semínko, olej a vanilku a prošlehejte metličkou. Do této směsi prosejte mouku s práškem do pečiva, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem a solí. Jemně promíchejte, poté přidejte mrkev, kokos, ořechy a rozinky. Těsto by mělo být vlhké a trochu lepkavé. Na plech klaďte vrchovaté lžíce těsta (popř. použijte menší dávkovač na zmrzlinu, pokud máte), mezi jendotlivými sušenkami nechte nejméně 3 cm místa. Pečtě 14 - 16 minut, dokud nejsou kraje nazlátlé a sušenky na povrchu pevné. Po vyndání nechte sušenky 10 minut chladnout na plechu, poté je opatrně přendejte na rošt a nechte plně vychladnout.
Veronika
Vynikající ! Část rozinek jsem nahradila posekanými datlemi a pomerančovou kůru citrónovou, prostě co dům dal :)
Táňa
Dobrý den, děkuji za Váši recepty, už jsme s přítelem uvařili několik jídel, a moc nám chutná. Teď před hodinou upekla mrkvové sušenky a jsou výborné. Táňa a Michal
Bára
Nejlepší! Jsem hrozně mile překvapena a natěšena na další recepty. Mňam.
Tereza K
Vyzkoušela jsem, ochutnala jsem, jsou božíííí :-)) Vypadají krásně, chutnají úžasně a jsem překvapená - čekala jsem, že budou tvrdé a přitom jsou takové vláčné a měkké. Vánoční cukroví značka ideál ;-)) Místo ořechů jsem dala mleté mandle a místo rozinek brusinky. Ty mi tam sedí víc. Doporučuju!
iV
tak jsem je právě dopekla, nechala vychladnout a pak se je málem všechny sežrala :D ...jsou fakt super !!! a vůbec ...všechny recepty tady jsou super ! ;)
Andulák
Tyhle sušenky maj jednu velkou nevýhodu, jsou tak strašně dobrý, že je asi neochutná nikdo jinej než já. Dcerka nemůže ořechy, tak jsem do nich dala ještě mák a dopadly famózně.
Veganotic
super :) mák zní skvěle!
Radka
Jsou úžasné! Nejlepší sušenky, co jsem kdy dělala, a dokonce se mi snad poprvé u sušenek stalo, že nejsou ani tvrdé jako kámen, ani nedopečené - jsou prostě akorát. Dávám si je na seznam top receptů!
Irena
Objevila jsem tento blog teprve nedávno a už teď vím, že bude mym společníkem v kuchyni od teď nadlouho, pač musím vyzkoušet i ostatní recepty, ale tyhle mrkvovky, které mimochodem jsem za posledních tří týdne delala šestkrát, zůstanou navždy mými Top! Děkuji..