Já nejspíš nadále zůstanu u klasických povidel, ale ani tahle švestkovo-čokoládová nutela není vůbec k zahození. Můžete jí jíst samotnou, s bílým pečivem místo marmelády, s vegan bílým jogurtem nebo jí použít například jako náplň do buchet či těchto křehkých listových rohlíčků.
Ingredience:
Švestková nutela:
1,5 kg švestek
100 g kvalitní hořké čokolády
1 vanilkový cukr nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
180 g hnědého cukru
3 lžíce rumu (či více dle chuti)
Rohlíčky:
1 balení vegan listového těsta
Postup:
Švestky omyjte a vypeckujte. Dejte je do hrnce, podlijte troškou vody a rychle přiveďte k varu. Vařte asi 15 minud, dokud švestky nezměknou. Po uvaření švestky slyjte a přidejte do nich čokoládu (můžete jí předem rozpustit či tvrdou nastrouhat do horkých švestek), vanilku, cukr a rum. Rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Nechte přibližně 24 minut odpočinout na chladném místě, poté naplňte do čistých, vařící vodou vypláchnutých uzavíratelných skleniček. Pokud chcete, aby vám nutela vydržela déle, sterilujte ji 15 minut při 80°C.
Na rohlíčky předehřejte troubu na 180°C, listové těsto vyválejte do obdélníku (já kupuji již rozválené těsto) a ten rozkrájejte na asi 12 vysokých trojúhelníků s užší základnou. Do spodní části každého trojúhelníku dejte asi 1 - 2 lžičky švestkové nutely a pevně zaviňte směrem ke špičce trojúhelníku (dobře utěsněte, jinak náplň vyteče). Podrobný návod lze shlédnout například zde. Rohlíčky přendejte na pečícím papírem vyložený plech, potřete vodou, posypte cukrem a pečte za občasného kontrolování asi 30 minut. Podávejte ještě teplé nebo nechte plně vychladnout na pečícím roštu.
Jana
Ta povidla jsou vynikajici! Vcera jsem delala a uz jsme "jen tak" snedli dve sklenicky :) akorat jsou trochu ridsi. Nevadi ale, uz je vidim totiz na livancich ;)