Баклажа́н! Vynikající ruský recept na lilek smažený/vařeny se zeleninou ,získaný od pravé ruské бабушки. Možná to nevypadá příliš lákavě, ale určitě doporučuji vyzkoušet, chuť je opravdu výborná. Dle sezóny můžete zeleninu uvedenou v receptu doplnit/nahradit zeleninou, která je právě v nabídce, či kterou máte k dispozici. My jsme například místo cukety použili patizon.
Ingredience:
2 velké lilky
2 střední mrkve
1 velká cibule
3 spařená rajčata (příp. můžete použít z konzervy)
2 až 3 papriky
1 větší cuketa
1 lžíce hladké mouky
olej na smažení
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Lilky rozkrájejte na kolečka, dobře nasolte a nechte cca půl hodiny vypotit. Poté je opláchněte a velmi lehce vymačkejte. Plátky z obou stran obalte v hladké mouce a krátce osmahněte na pánvičce v rozpáleném oleji. Mezitím na hrubém struhadle nastrouhejte mrkev, cibuli nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli s mrkví na něm osmahněte dozlatova. Poté do hrnce přidejte lilky a ostatní zeleninu nakrájenou na menší kousky. Snižte teplotu a nechte dusit asi hodinu, jednou za čas směs promíchejte, aby se nepřipalovala. Když je všechna zelenina měkká, téměř rozvařená, je hotovo. Pokud se vám zdá málo kašovitá, můžete ještě některé kusy rozmačkat vidličkou. Dosolte, dopepřete a podávejte. Jídlo chutná ještě lépe potom, co pár hodin odleží v lednici, ale jsou to muka, vydržet a nesníst ho celé najednou :).
Katka
Právě uvařeno, voní to a chutná božsky :))
Eliška
Jednoduchý, zdavý a chutný recept. Děkuji!
Arthur
Pohanka mi velmi "nevonia", ale recept vyaerzl lakavo, tak som vyskusala. Zistila som, ze pohanka mi stale nevonia, ale ta dusena zelenina je uuuplne fantasticka. Budem ju pripravovat aj bez pohanky :) Nieco sme na obed zjedli a z toho, co ostalo, som na druhy den urobila placky s mnozstvom cesnaku...takze vdaka za inspiraciu :)
Pet
No to je bomba! Výborný, radím dobře! Vyzkoušejte! :)
Veganotic
já to říkám pořád! :)
Lucie
naprosto výborné - doporučuji