Výborný jednoduchá polévka od mojí maminky. Hlíva ústřičná je houba s výbornou chutí a strukturou, chutná obvykle i lidem, kteří jinak houby nemusí. Tak jí vyzkoušejte! Recept je na litr a půl polévky.
Ingredience:
300 g hlívy ústřičné
1 větší mrkev
stejné množství celeru
1 malá petržel
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1 střední cibule
3 lžičky sladké papriky
1 sáček koření na bramborák
Postup:
Mrkev, celer a petržel rozkrájejte na menší kostičky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm zleninu. Po chvíli zaprašte moukou a asi 2 minuty opražte - udělejte jíšku. Poté zeleninu zalijte litrem a půl vody a nechte při mírné teplotě vařit. Mezitím omyjte hlívu a nakrájejte jí na proužky. Na pánvičce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte papriku a hlívu. Zmírněte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut podusit. Hlívu poté přidejte do zeleninové polévky a vařte dalších 15 minut. Vmíchejte koření na bramborák, dosolte a dopepřete. Podávejte s čerstvým chlebem či topinkou (může být i trochu méně karcinogenní než na fotce...).
Pavla
Díky za recept, právě podle něj vařím a sbíhají se mi sliny o 106 :) "může být i trochu méně karcinogenní než na fotce" :D:D:D
Václava
Díky za inspiraci, včera jsme si náramně pochutnali. Přidala jsem navíc pár manželových oblíbených růžičkových kapustiček a nevím zda jsem měla to správné bramborákové koření, tak jsem pro dochucení přidala ještě trochu bio zeleninového vývaru.
Miriam Tothova
Dakujem za recept, akurat varim. Co je prosim Vas bramborak
Miriam
Neviem preco sa mi nezobrazil cely moj text. Myslela som ze bramborak je zemiakova polievka ale prekladac mi dal ze zemiakove placky
Ivana
Dnes večer jsem vařila, abychom ji měli zítra k obědu. Jednak mám zkušenost, že zahuštěná jídla chutnají druhý den lépe, až se všechny chutě rozleží, jednak máme doma všichni koronavirový home office, takže ve dne musíme makat a na vaření nemáme čas. Myslím, že se mi to povedlo a že polévka je dobrá, ale syn chce, at zítra ještě přivařím a přidám bílé fazole, aby to bylo nutričně výživnější