Banánový Opičí Dort k Svátku

Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Banánový opičí dort s čokoládovo-karamelovým krémem pro neteř k svátku.




Ingredience:
Dort:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky pečící sody
1/2 lžičky soli
2/3 hrnku mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžička jablečného octa či citrónové sťávy
1/2 hrnku rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio, AlsanBio)
1 hrnek hnědého cukru
5 středních, co nejzralejších banánů (čím zralejší, tím lepší. Tvrdé banány se na pečení nehodí!)
1 lžíce vanilkového extraktu či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
Krém:
rostlinné máslo (např. AlsanBio, Provamel)
moučkový cukr
200 - 400 g kvalitní hořké čokolády
karamelový či vanilkový puding
1 a 1/2 hrnku kokosového či jiného rostlinného/ořechového mléka
Opičí dort:
marmelada dle chuti (např. ostružinová, rybízová, lesní ovoce)
2 středně zralé banány dovnitř dort


Postup:
Dort: Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort a dvě větší formičky na muffiny vymažte tukem a vysypte moukou. Mléko nalijte do hrnku, přidejte ocet a nechte cca 5 minut odstát. Mezitím rozmačkejte zralé banány vidličkou na co nejjemnější kaši. Do menší mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte rostlinné máslo s cukrem, poté přidejte banánové pyré a vanilku. Do stejné mísy střídavě vmíchávejte mouku a mléko, po každém přídavku dobře zamíchejte. Nalijte do forem, muffiny pečte přibližně 25 minut, dort asi hodinu (po 45 minutách zkontrolujte špejlí. Pokud by byl vršek hnědý, ale dort uvnitř nedopečený, přikryjte dort alobalem a dopékejte při mírnější teplotě). Dort vyndejte, propíchejte na několika místech špejlí a polijte několika lžícemi kokosového či jiného mléka, příp. rumem (polijte vršek, dort obraťte a polijte z druhé strany, to samé v menší míře s muffiny). Před půlením a zdobením nechte plně vychladnout.
Na krém uvařte puding s kokosovým mlékem a nechte vychlanout. Poté dobře vyšlehejte rostlinné máslo (začněte s cca 120 g) s cukrem a po lžících přimíchávejte puding (musí mít stejnou teplotu jako ostatní ingredience). Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnce, odeberte půlku připraveného krému a promíchejte ho s čokoládou. Dejte vychladit do lednice.
Když je krém i dort studený, rozřízněte korpusy na dvě (nebo tři) patra, muffiny navíc lehce seřízněte z jedné strany, abyste je mohly přilepit k dortu jako opičí uši. Korpusy promažte marmeládou a krémem a proklaďte na kolečka nakrájeným čerstvým banánem. Krémem a marmeládou připevněte uši k hlavě. Zbytek krému naplňte do sáčků s uříznutou špičkou. Světlým krémem vyznačte linii obličeje a vnitřku uší, vyplňte a uhlaďte nožem. Čokoládovým krémem nakreslete oči, pusu a nozdry a dozdobte jím i zbytek dortu.

V
KOMENTÁŘE
1

Katka

|  11. prosince 2014 v 7:57

Už jsem si ve více receptech všimla, že používáte mléko kokosové stejně jako například sójové, či ořechové. Je tím míněno to v plechovce, kde je poměrně dost tuhé části? Používáte jen tu tekutou? A co se zbytkem? Nedovedu si dost dobře představit, jak v něm uvařit puding.. Děkuju :)

V

Veganotic

|  11. prosince 2014 v 11:54

Dobrý den,

když používám kokosové mlékona puding, dávám celý obsah plechovky, zahříváním se spojí. Když chci tučnější hustší smetanu (třeba na zmrzlinu či šlehačku), používám jen tuhou (ztuhlou) část bez vody. Prodávají se ale i kokosová mléka (většinou s nižším obsahem tuku), která se neseparují, je to prostě hustší bílá tekutina podobná živočišnému mléku. Ta jsou vhodná třeba do koktejlů, na pečení, puding apod.

2

Katka

|  13. prosince 2014 v 18:20

Děkuju za ujasnění. Dort jsem upekla k narozeninám, sice ne opičku, ale jen normální kulatý a byl delikátní! Udělala jsem 1,5 dávky těsta, z toho upekla dva korpusy a oba rozpůlila. První a třetí vrstva byla marmeláda a banány, druhá jen čokoládový krém. Mňam! Moc díky za skvělé recepty :)

3

Veronika

|  19. ledna 2015 v 19:01

Dobry den, mohu necim pecici sodu nahradit? Dekuju :)

V

Veganotic

|  20. ledna 2015 v 16:08

Dejte místo ní 4 lžičky prášku do pečiva (takže celkem 6)

4

Evajz

|  23. dubna 2016 v 13:05

když píšete půl hrnku másla tak je to rozpuštěné nebo si ho tam nějak nakrájíte? hrnky mám ráda ale u másla mi ta míra nějak nevyhovuje :-)

5

Markét

|  27. února 2017 v 13:59

Dobrý den, je možné do těsta místo másla použít kokosový olej? A kolik jste prosím dala másla a moučkového do krému? (není uvedené množství) Poslední otázka: dort na obrázku je z klasické dortové formy (cca 25cm) a ze stejné dávky jako v receptu? Předem moc děkuji ;) Máte skvělé recepty a nádherné výtvory!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ