Tofu Makhani

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket
Omáčky

Jenoduchá (Britsko-)Indická kořeněná rajčatová omáčka s tofu a koriandrem. Skvělé k rýži či indickému chlebu, např. česnekovému Naanu.

 


Ingredience:
450 g tofu natural
Marináda:
1 hrnek zeleninového vývaru
1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
2 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
2 lžíce pálivé červené papriky
1 lžíce olivového oleje
Omáčka:
4 lžíce oleje nebo rostlinného másla (např. AlsanBio)
1 větší cibule
5 stroužků česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1/4 lžičky kayenského pepře
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého koriandru
šťáva z jedné limetky
400 g konzerva drcených rajčat (např. Valfruta)
400 g kvalitního rajčatového protlaku
500 ml zeleninového vývaru (či stejné množství vody s kvalitním zeleninovým bujónem)
250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. AlproSoya, Provamel, Oatly)
3 vrchovaté lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
čerstvý koriandr

Postup:
Tofu rozkrojte podélně na dva plátky, zabalte je do utěrky, zatižte něčím těžkým a nechte nejméně půl hodiny lisovat (čím déle, tím lépe). Všechny ingredience na marinádu smíchejte v uzavíratelné nádobě, tofu nakrájejte na malé kostičky a vložte do marinády. Nechte co nejdéle (nejméně však dvě hodiny) uležet v lednici, ideálně přes noc. Můžete použít i nemarinované tofu, které jste jen na sucho opražili na pánvi, výsledek však bude méně chuťově výrazný.
Když je tofu marinované, v hrnci zahřejte olej a opékejte na něm asi 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte koření, pár sekund osmahněte a následně vmíchejte tofu (bez marinády), sůl, limetkovou šťávu a drcený česnek. Opékejte na středním plameni asi 10 minut. Vlijte rajčatový protlak, drcená rajčata a vývar, přikryjte poklcí a na mírném plameni vařte asi 30 minut. Sundejte z ohně a vmíchejte rostlinnou smetanu a sojanézu. Navrstvěte na basmati rýži, posypte bohatě čerstvým koriandrem a podávejte.

V
KOMENTÁŘE
1

Katka

|  16. března 2015 v 13:23

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli není v ingrediencích u omáčky špatně uvedeno 500 ml vývaru, nemělo by to být spíš 50 ml? Já jsem se na tento recept vrhla o víkendu a bylo to tedy vynikající, ale hodně tekuté (což nikomu nevadilo). :) Jen jsem měla představu, že to bude stejně dokonale husté, jako to máte na obrázku. Tak nevím, čím jiným to mohlo být. :) Ještě jsem tedy dala místo tofu sojové kostky, ale to asi ten problém nezpůsobilo. :) Každopádně skvělé stránky a chci postupně vyzkoušet většinu receptů. :)

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:36

Hmmm popravdě už jsem to dlouho nedělala, takže si nejsem jistá, ale řekla bych, že je to správně ;)

2

Jana

|  27. prosince 2017 v 17:29

Právě jsem toto jídlo uvařila(bez sojanézy a s vývarem ,od oka') a je skvělé! A to nejsem vegan.

3

Milena Patzaková

|  14. března 2018 v 22:43

Fakt vynikající!

4

Věra Anna Mánek

|  6. března 2020 v 13:22

Moc dobrý recept jen bych ubrala té limetky pro příště. Rozhodně recept budu opakovat.

5

Miriam

|  5. března 2021 v 15:36

Pokazde kdyz najdu tekhle dokonale easy recept na Vasem bajecnem blogu, musim ho do par dni uvarit/pripravit a opet prohlasim, snad po 50te ze budu veganka

PŘIDEJ KOMENTÁŘ