Jenoduchá (Britsko-)Indická kořeněná rajčatová omáčka s tofu a koriandrem. Skvělé k rýži či indickému chlebu, např. česnekovému Naanu.
Ingredience:
450 g tofu natural
Marináda:
1 hrnek zeleninového vývaru
1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
2 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
2 lžíce pálivé červené papriky
1 lžíce olivového oleje
Omáčka:
4 lžíce oleje nebo rostlinného másla (např. AlsanBio)
1 větší cibule
5 stroužků česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1/4 lžičky kayenského pepře
1/2 lžičky římského kmínu
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého koriandru
šťáva z jedné limetky
400 g konzerva drcených rajčat (např. Valfruta)
400 g kvalitního rajčatového protlaku
500 ml zeleninového vývaru (či stejné množství vody s kvalitním zeleninovým bujónem)
250 ml rostlinné či ořechové smetany (např. AlproSoya, Provamel, Oatly)
3 vrchovaté lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
čerstvý koriandr
Postup:
Tofu rozkrojte podélně na dva plátky, zabalte je do utěrky, zatižte něčím těžkým a nechte nejméně půl hodiny lisovat (čím déle, tím lépe). Všechny ingredience na marinádu smíchejte v uzavíratelné nádobě, tofu nakrájejte na malé kostičky a vložte do marinády. Nechte co nejdéle (nejméně však dvě hodiny) uležet v lednici, ideálně přes noc. Můžete použít i nemarinované tofu, které jste jen na sucho opražili na pánvi, výsledek však bude méně chuťově výrazný.
Když je tofu marinované, v hrnci zahřejte olej a opékejte na něm asi 5 minut nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte koření, pár sekund osmahněte a následně vmíchejte tofu (bez marinády), sůl, limetkovou šťávu a drcený česnek. Opékejte na středním plameni asi 10 minut. Vlijte rajčatový protlak, drcená rajčata a vývar, přikryjte poklcí a na mírném plameni vařte asi 30 minut. Sundejte z ohně a vmíchejte rostlinnou smetanu a sojanézu. Navrstvěte na basmati rýži, posypte bohatě čerstvým koriandrem a podávejte.
Katka
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli není v ingrediencích u omáčky špatně uvedeno 500 ml vývaru, nemělo by to být spíš 50 ml? Já jsem se na tento recept vrhla o víkendu a bylo to tedy vynikající, ale hodně tekuté (což nikomu nevadilo). :) Jen jsem měla představu, že to bude stejně dokonale husté, jako to máte na obrázku. Tak nevím, čím jiným to mohlo být. :) Ještě jsem tedy dala místo tofu sojové kostky, ale to asi ten problém nezpůsobilo. :) Každopádně skvělé stránky a chci postupně vyzkoušet většinu receptů. :)
Veganotic
Hmmm popravdě už jsem to dlouho nedělala, takže si nejsem jistá, ale řekla bych, že je to správně ;)
Jana
Právě jsem toto jídlo uvařila(bez sojanézy a s vývarem ,od oka') a je skvělé! A to nejsem vegan.
Milena Patzaková
Fakt vynikající!
Věra Anna Mánek
Moc dobrý recept jen bych ubrala té limetky pro příště. Rozhodně recept budu opakovat.
Miriam
Pokazde kdyz najdu tekhle dokonale easy recept na Vasem bajecnem blogu, musim ho do par dni uvarit/pripravit a opet prohlasim, snad po 50te ze budu veganka