Výborný křupavý ovesný koláč s jablky, vanilkovým pudingem a lískovými ořechy. Původní recept od biokuchařky Hanky Zemanové.
Ingredience:
Těsto:
200 g ovesných vloček
50 g lískových oříšků + další na ozdobu
50 g špaldové či pšeničné hladké mouky
špetka soli
125 ml rostlinného jogurtu, jablečného pyré či rozmačkaného banánu
100 ml oleje
100 ml javorového sirupu nebo půl hrnku hnědého cukru
Jablečná náplň:
cca 1 kg jablek (přibližně 3 velká jablka)
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce rostlinného másla (např. Provamel, AlsanBio, ViveBio) či kokosového oleje
Puding:
1 sáček vanilkového pudingu
2 lžíce hnědého cukru
500 ml rostlinného, ořechového či ovesného mléka (já používám mix kokosového a mandlového, sójového nebo ovesného)
Postup:
Lískové oříšky nasekejte nahrubo a opražte na pánvi. Poté je společně s ovesnými vločkami dobře rozmixujte v mixéru a pak smíchejte s moukou a solí.V misce vyšlehejte javorový sirup (či cukr) s olejem, přidejte jogurt (/pyré/banán) a vmíchejte do suchých ingrediencí. Vypracujte pevné a kompaktní těsto, pokud je příliš suché, přidejte 2 až 3 lžíce mléka či vody. Nechte chvíli odpočinout.
Troubu předehřejte na 180°C, těsto vtlačte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 30 minut. Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na kostky. V rendlíku či pánvi rozehřejte rostlinné máslo či kokosový olej, přidejte cukr a jablka a asi 10 minut opékejte. Poté uvařte puding dle návodu. Korpus vyndejte z trouby, rozprostřete na něj jablka a přelijte je pudingem. Poté, co puding lehce ztuhl koláč posypte nahrubo nasekanými opraženými lískovými ořechy a nechte plně ztuhnout v lednici.
Pet
Příznak Výborný si zaslouží!!! Zařazuji do repertoáru, protože prostě výborný je :) Nebuďte líní a ořechy opravdu opražte, je to jiný level už když ujídáte těsto při jeho zpracovávání :))
hesperis
Dort nebyl špatný, ale pekla bych méně než 30 minut - hodně ztvrdnul a špatně se krájel. Byla to spíš sušenka s pudinkem.
Veganotic
Dobrý den,
máte pravdu, budu muset dort znovu vyzkoušet a příp. zkrátit čas pečení. Díky za komentář!
Lída
Dobrý den, já pekla 30 min. a dort byl skvělý :-) Díky za recept, dort je prostě lahodný :-) :-)
Dany
Dnes jsem zkoušela tento koláč, jen jsem ubrala trochu na slazení a byl moc dobrý, chutnal všem a ještě si odnesli s sebou :D děkuji za recept :)
Judit
Vynikajúca torta! Piekla som 30 minút, na miesto orieškov som do cesta dávala mandľovú múku a navrch mandľové lupienky. Chutí fantasticky. Ďakujem za recept.
Šárka
Výborný dort snadný na přípravu a co si nejvíc cením, že je z běžně dostupných surovin, které máme většinou doma! Pekla jsem jej jako svůj vůbec první vegan dezert a měl úspěch i u masožroutů, oblizovali se až za ušima :-) Mléko jsem použila kokosové, trochou strouhaného kokosu jsem jej posypala na ozdobu. Těsto sice trošku tvrdší, ale druhý den po upečení už hezky navlhlo od jablíček. Možná by pomohlo do receptu na těsto připadat trochu mléka a bylo by měkké hned. Každopádně super recept, díky za něj ;-)
Veganotic
Skvělé :)
Poslední dobou do korpusu přidávám cca půl hrnku rostlinného jogurtu, je pak vláčnější. Asi to přidám do receptu :)
Nikola
Riadne sa mi páčia všetky recepty do jedného vaša stránka je úplne bombovááá :)
Veganotic
super, tak to jsem ráda :)
Nikki
Výbroný - malinká chybička v titulním nápisu... ;-)
Veganotic
Děkuji za upozornění! :)
Marcca
Dortík byl chuťově výborný, ale jak je už výše psáno korpus tvrdý. Co vločky nejdřiv namočit??
Veganotic
Mírně jsem tedy recept poupravila, je fakt, že když jsem ho dělala dvakrát naposledy, přidala jsem tam jogurt nebo jablečné pyré a bylo to lepší :)
Uli
Díky za recept, povedl se bezvadně, jako na obrázku. Pekla jsem ho v sobotu na Velikonoční pondělí. Korpus by vláčný a pudink vydržel bez popraskání. Trochu jsem se obávala, že ho dělám hodně dopředu, ale byl výborný
Stepanka
Ahoj, dortík vypadá fantasticky, ráda bych ho zkusila. Jen se chci zeptat, jak velkou používáš formu, děkuju :)
Veganotic
Ahoj,
je to dortová forma o velikosti cca 24 cm.
Nell
absolutně top recept, krásně a srozumitelně napsaný. Dortik je fakt vynikající :) akorát já jako začínající ,,kuchař" měla problém s množstvím v gramech, neboť doma nemám žádnou odměrku ani váhu :D takže všechno od oka, ale i tak výborný!
Adéll
Výborný dortík doporučuji a řadím do svých oblíbených receptu :-)
Renata Tošnarová
Dobrý den, v ingrediencích na korpus se udává 125ml jogurt, lze nahradit jogurt buď kokosovým mlékem anebo obyčejným veg. mlékem. Děkuji :)
Šárka
Dort je opravdu vynikající dělám ho už podruhé a chutná neveganům i veganům... v těchto podzimních dnech do jablíček přidávám skořici a je to lahoda
Daniela
Vůbec to není špatný koláč, je hodně lehoučký, nejsem z něj zase tak unesená jako ostatní v komentářích, ale dobrý je. :-) Plus je, že jako celek nepůsobí přeslazeně. Celkem by mě zajímal autorčin puding, jelikož já jsem použila ten z dm, který dle mého názoru nechutná nic moc, ocenila bych tip na nějaký lepší...