Letní cheesecake wannabe s čerstvým ovocem a ovocným přelivem. Co víc si přát?
Ingredience:
200 g veganských sušenek (domácí nebo kupované, ideálně však bez palmového oleje)
100 g kokosového oleje či rostlinného másla (Provamel, ViveBio, AlsanBio)
100 g (cca 3/4 hrnku) kešu ořechů natural
270 g bílého sójového jogurtu (domácí nebo např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
60 ml (1/4 hrnku) kokosového mléka
30 g (1/4 hrnku) kukuřičného či bramborového škrobu
50 g (1/4 hrnku) cukru
2 lžičky vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
2 lžíce citrónové šťávy
čerstvé jahody, maliny, borůvky, kiwi či jiné ovoce dle chuti
cukr
Postup:
Sušenky a kokosový olej rozmixujte v mixéru (nebo sušenky dobře rozdrťte v sáčku a poté vmíchejte rozpuštěný tuk) a s pomocí skleničky namačkejte do nepřilnavé či pečícím papírem vyložené dortové formy. Můžete směs natlačit jen na spodní část formy nebo "vyložit" i strany dortu. Dejte odpočinout do lednice a troubu předehřejte na 175°C. Všechny ostatní ingredience mimo ovoce (a k němu přidruženého cukru) dejte do mixéru a dobře rozmixujte (směs musí být opravdu hladká, pokud nemáte výkonný mixér, doporučuji kešu před mixováním namočit na 4 hodiny do vody). Náplň vlijte do korpusu a pečte 35 - 40 minut, dokud není cheesecake navrchu pevný. Mezi tím rozvařte část ovoce s cukrem a propasírujte ho přes sítko. Po vyndání z trouby nechte koláč chvíli při pokojové teplotě, poté ho přendejte do lednice a nechte plně vychladnout. Poté vyndejte z formy, ozdobte čerstvým ovocem, přelijte ovocnou omáčkou a podávejte s extra porcí ovocného přelivu.
Veronika
Ahoj, super recept, jen bych se chtěla zeptat, jestli u toho kokosového mléka se jedná i o tekutou část nebo jen tuhou část? Díky!