Variace na klasickou italskou bramborovou pizzu. Pizza těsto obložené brambory a cibulí? Karbohydráty obložené dalšími karbohydráty? To nemůže chutnat jinak než dobře!
Ingredience:
Těsto:
1 hrnek hladké celozrnné špaldové mouky
1 a 1/2 hrnku pšeničné hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku vlažné/teplé vody
Pizza:
3 střední nové brambory
čerstvý či sušený tymián a rozmarýn
1 střední (červená) cibule
125 ml bílého rostlinného jogurtu (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Sojade)
1 lžíce sojanézy (domácí či kupovaná)
1 lžíce bílého misa prášku či 1/2 lžíce bílé miso pasty
1/2 lžíce citrónové šťávy
2 - 3 stroužky česneku
olivový olej
lahůdkové tofu (není nutné)
Postup:
Mouku smíchejte s droždím, solí a olejem, vlijte vlažnou vodu a zadělejte těsto. Nechte na teplém místě kynout 1 až 2 hodiny. Brambory nakrájejte na tenké plátky (ideálně na V-kráječi s ochranným kloboučkem, který prodával Horst Fuchs), dejte do mísy, nasolte a zalijte studenou vodou. Jogurt smíchejte se sojanézou, misem, citrónovou šťávou a rozmačkaným česnekem. Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
Když je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 220°C. Těsto válečkem vyválejte či rukama vymačkejte na pečícím papíře na placku velikosti plechu. Přenejte na plech a pomažte jogurtovou směsí. Brambory slijte, lehce opláchněte a poklaďte jimi pizzu (můžou se lehce překrývat). Zasypte bylinkami a cibulí, zakápněte olivovým olejem. Nakonec můžete navrch rozdrobit lahůdkové tofu. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut až půl hodiny.
Natalienka
Omacka je velmi chutna avsak ja by som zdvojnasobila jej mnozstvo. Tiez som mala problem s cestom, ktore bolo po upeceni trochu tvrdsie, takze nabuduce by som pridala viac vody nech je tekutejsie a nechala ho este podkysnut na plechu.