Malinové Muffiny s Mandlemi a Marcipánem
Jednoduché muffiny s čerstvými malinami, marcipánem a mandlovou drobenkou. Ideální na snídani i odpolední svačinu. Kavárna stájl!
Ingredience:
1 a 1/2 hrnku + 2 lžíce polohrubé mouky
1 lžička sody bikarbony
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
necelý hrnek hnědého cukru (část z toho vanilkový cukr)
1/2 hrnku oleje
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce vody (nebo samostatně 2 lžíce jablečného pyré)
1 hrnek bílého či vanilkového rostlinného jogurtu (či dezertu) - domácí nebo např. Provamel, AlproSoya, Sojade
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo cca 1 cm čerstvých vanilkových semínek)
1 a 1/2 hrnku čerstvých malin (větší maliny rozkrojte napůl)
20 g marcipánu, nakrájeného na malé kousky
Drobenka:
3 lžíce hrubé mouky
3 lžíce hnědého cukru
2 lžíce rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
3 lžíce blanšírovaných plátků mandlí
Postup:
Troubu předehřejte na 190°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Připravte drobenku: všechny ingredience smíchejte v misce a dobře prodělejte prsty. Dejte chladit do lednice.
Na muffiny smíchejte v míse suché ingredience. V jiné misce smíchejte jogurt, olej, škrob s vodou a vanilkový extrakt. Tuto směs vlijte do suchých ingrediencí a krátce zamíchejte. Vmíchejte maliny (pár si jich nechte stranou) a nadrobno nakrájený marcipán. Těsto rozdělte do formiček, vtlačte do něj zbylé maliny, posypte drobenkou a navrch ještě dalšími plátky mandlí. Vložte do trouby, zvyšte teplotu na 200°C a pečte asi 20 až 25 minut. Po vyndání nechte chvíli chladnout ve formě, poté přednejte na pečící rošt a nechte plně vychladnout.