Housky: V míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!). Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat). Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte. Nechte asi 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.
Burgery: Pokud používáte tempeh natural - rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody. Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti). Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 - 3 minuty. Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama. Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by nemělabýt úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte. Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek. Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 4 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.
Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí. Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku ......... přiklopte vrchní půlkou a podávejte.
Ľubka
vyzerá to veľmi chutne (o:
Lucasinka
Ahojky. Chci udelat tve burgery, ale potrebovala bych vedet, kolik gramu ma baleni tempehu. Neziju v CR, takze nemam predstavu, jak velke baleni se tam prodava. Tady je k sehnani jen 120g baleni. Diky moc
Veganotic
Ahoj, jedno balení má 200 g (a dík za upozornění, doplním to do receptu)
Lucasinka
Tak jsem dnes delala a housky i burgery jsou chutove naprosto uzasne, ale...burgery jsem mela docela dost drobive pri smazeni. Pritom nez to slo na panev, krasne se tvarovaly...nevite, cim by to mohlo byt? Napadlo me pridat priste uvarenou bramboru..nebo vic cocky?
Pet
Burgry presne dle receptu nelze smažit již na pánvi se rozadají. Jsem zoufála, poraďte prosím, kde se stala chyba?
Veganotic
No ono to rozpadání často bývá spíš technikou smažení (moc nízká/vysoká teplota, málo/moc oleje apod.), já to moc neumím, vše se mi většinou rozpadá, takže se tomu spíš vyhýbám a dělá to přítel, kterému to jde ze stejného "těsta" skvěle, hehe. Doporučila bych dobře rozehřátý olej a chvilku před vložením (či společně s ním) ještě více zvýšit teplotu - jinak se olej vložením placek zchladí a rozpadají se... Po chvíli zase lehce snížit, aby se zvenku nespálily, ale upekly se i uvnitř.
Nebo je upéct v troubě, to je snadnější.
Kača
Recept vypadá úžasně, konečně se mi doma sešly cca všechny suroviny, takže dnes u nás (doufám) bude americká vegan večeře :) Jinak mám špatné zkušenosti s vegan sýrem veganline, nerozpečený chutná jako plast a rozpečený nijak, takže ho také nezařadím. Díky za recept!
Kača
Ještě připojuji komentář po realizaci díla - skvělá kombinace chutí, dělala jsem méně zdravou variantu smaženou a skoro se to nerozpadalo. Do burgerů jsem dala asi 1,5 násobné množství čočky (resp. kaše z rozvařené žluté indické čočky) a žádnou mouku. K tomu domácí majonéza dle PostPunkKitchen a prý by se to dalo splést i s masovou variantou - to já posoudit nemohu, měla jsem jen 1x cheesburger a to asi před 20 lety :)
Zuzana
Zdravím, jsem teď v Norsku a nesehnala jsem tady Tempeh, chci se zeptat jestli by šel nahradit např sojovým granulátem? Děkuji
Veganotic
Asi by to šlo i když granulát je měkčí a má trochu jinou chuť. Každopádně myslím, že by to neměl být zásadnější problém, jen nezapomeňte granulát dobře ochutit.
Frank
Je mozny nahradit cocku fazolema?
Veganotic
Určitě to lze zkusit :)
Denisa
Kde se dá koupit tempe? Děkuji.
Lukáš
Ahoj, super recept, díky za něj! : ) Ještě dopíšu časovou náročnost: do 2 hodin (ale i se snězením a umytím nádobí:D).
Lucka
Dal by se nahradit tempeh něčím nesojovým? Musela jsem sóju vyřadit kvůli potravinové alergii.