Och ta estetika zeleninových trhu. Vždycky bych si nejradši koupila všechno a těmhle cuketkám nešlo jen tak odolat.
Jenže co nakonec s nimi? Jen tak opečené se zeleninou jsme je již párkrát měli, tak jsem je tentokrát udělala trochu méně tradičně - nakrájené na proužky, obalené v ochucené strouhance a opečené v troubě, podávané s lehkým jogurtovým dipem ("dip" je ale hnusné slovo, poraďte nějaký český ekvivalent?).
Podrobný recept asi není potřeba. Cuketky omyjte, odstraňtě stopku a podélně nakrájejte na špalíčky. Toto jídlo můžete připravit i z větší cukety, stačí nakrájet jí na více kousků, ale nepoužívejte takové ty super obří.
V misce si připravte těstíčko na obalování, stačí smíchat trochu bílého sojového jogurtu (Soyadee nebo Provamel), vodu a hladkou mouku (případně můžete dochutit solí a kořením). V jiné misce či lépe hlubokém talíři si připravte strouhanku. Já jí chtěla trochu hrubší, proto jsem klasickou strouhanku smíchala s rozemletými BakeRolls chipsy (některé příchutě jsou vegan) a kořením. Přidala jsem též asi dvě hrsti najemno nastruohaného Veganline mozarella sýru, ale není nutný. Cuketky obalte nejprve v těstíčku, poté ve strouhance a skládejte je na pečícím papírem vyložený plech.
Pečte v troubě dobře předehřáté na 210°C asi 12 minut, poté je trochu prohrábněte, aby se otočily a dopékejte dalších asi 8 minut (prostě dozlatova, pozor, aby nebyly rozbředlé).
Přestože jsou dobré samy o sobě, určitě neuškodí udělat si k nim lehčí dressing. Já jednoduše smíchala 2 lžíce sojanézy, 3 lžíce bílého sojového jogurtu, trochu citrónové šťávy, najemno nakrájenou jarní cibulku a pepř a sůl.
cil
tady pan nicolas uz ma z te dobroty halušky.)