Švestkový Koláč s Pekanovými Ořechy
Zase švestkový koláč?! To už byyylóóó... Letos mám holt švestky nějak zvlášť v oblibě, tak se s tím budete muset smířit. Ti, co se nepovažují za tofu fajnšmekry můžou zkusit koláč jen se švestkami, výborný bude i tak, nicméně v tom případě doporučuji přidat další vrstvu švestek.
Ingredience:
Korpus a drobenka
150 gr rostlinného tuku (ideálně Alsan)
1/3 hrnku opražených pekanových ořechů
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku + 2 lžíce hnědého cukru
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
TofuKešu krém
1/3 hrnku natural kešu ořechů (ideálně namočených na pár hodin do vody)
1/2 balení tofu Bio Sunfood natural
1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
šťáva a kůra z jedné limetky
šťáva a kůra z jednoho citrónu
vanilka (extrakt, semínka, cukr)
agáve sirup, cukr či jiné sladidlo dle chuti
cca 5 lžic Oatly smetany či dobrý soj. jogurt (Provamel či Sojadee)
1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
Švestky
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. Opražené ořechy dejte do mixéru (food processoru) a rozmixujte. Přidejte mouku, cukr, skořici a sůl a lehce promixujte. Přidejte vychlazený, na kostičky nakrájený Alsan a opět promixujte, dokud směs nemá konzistenci drobenky (můžete to dělat i bez mixéru, jen to bude trochu náročnější). Asi 2/3 směsi vtlačte na dno dortové formy, dejte do trouby a pečte asi 15 minut (dávejte pozor, ať se korpus nepřipálí). Poté dejte vychladnout do lednice.
Na tofu vrstvu rozmixujte v mixéru kešu s trochou smetany, poté přidejte zbytek ingrediencí a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte. Krém navrstvěte na ořechový korpus a poklaďte ho švestkami, nakrájenými na čtvrtky. Posypte zbytkem těsta na korpus, tj. drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut. Před podáváním nechte koláč vychladnout.