Koláč Míša
Koláč Míša patří(val) mezi mé nejoblíbenější dezerty (ostatně ani nanuk není k zahození). Od chvíle, co jsem objevila super veganský "tvarohový" krém z kešu oříšků jsem věděla, že Míšu musím udělat. Vzhledem k tomu, že krém používá kokosový olej je jeho chuť lehce kokosová (od Míšy k Eskymu?). Pokud vám tato vadí, použijte rafinovaný kokosový olej (od značky Naturata k dostání např. v biu v Bělehradské), který je deodorizovaný a nechutná kokosově (nicméně já jsem pro kokosový virgin).
Korpus z receptu níže není piškotový, ale spíše dortový, nicméně chuti to nijak neubírá. Na alternativy se můžete podívat např.
zde (lowcost) nebo
tu (tento korpus je více piškotový).
Co se týká sojového jogurtu, doporučuji zejména bílý Provamel či AlproSoya (na krém) či Sojadee (na korpus). Samozřejmě nejlépe však chutná tento domácí bílý jogurt.
Ingredience:
Krém
625 gr bílého sojového jogurtu
200 gr kešu ořechů natural
3 lžíce polohrubé mouky
150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
110 gr (1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje
citronová šťáva z půlky nebo jednoho citronu
Korpus
400 ml sojového jogurtu (příp. 375ml a zbytek dolijte rostlinným mlékem :)
3/4 hrnku cukru krupice
75 ml rozpuštěného rostlinného másla (např. AlsanBio)
100 ml holandského kakaa (ne Granko)
lžička vanilkového extraktu nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
2 lžičky sody bikarbony
2 hrnky polohrubé mouky
Poleva
200 - 300 gr čokolády na vaření
cca 50 gr rostlinného tuku
pokud máte raději polevu měkčí, přidejte trochu rostlinné smetany
Postup:
Krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience na krém a mixujte. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).
Korpus: Troubu předehřejte na 150°C a klasický velký plech vyložte pečícím papírem. V míse dobře smíchejte pečící sodu s moukou a několikrát prosijte. V jiné misce smíchejte jogurt, cukr, vanilkový extrakt, kakao a rozpuštěné rostlinné máslo. Lehce vmíchejte mouku do tekuté směsi, těsto nalijte na plech a stěrkou dobře rozetřete po celé ploše. Pečte asi 20-35 minut, korpus je třeba sledovat, když si myslíte, že je hotový, udělejte test špejlí. Po vyndání z trouby nechte úplně vychladnout.
Poleva: Čokoládu společně s tukem (a smetanou) rozehřejte ve vodní lázni. Před poléváním koláče nechte vychladnout (ale ne ztuhnout).
Když je korpus úplně vychladlý a krém ztuhl, navrstvěte ho na korpus. Pokud je krém pořád ještě tekutý, můžete nanést nejprve jednu vrstvu, tu dát ztuhnout do ledničky a zbytek krému přidat až po nějaké době. Ale vzhledem k tomu, že korpus by měl být tenký a dosahovat do krajů plechu, s případným tekutým krémem by neměl být problém. Na krém nalijte rozpuštěnou čokoládu a nejlépe širší stěrkou nebo špachtlí ji ihned opatrně a lehce (abyste čokoládu nesmíchali s krémem) rozetřete po koláči. Dejte opět vychladit do lednice. Krájejte nahřátým nožem (nůž dejte na chvíli pod horkou tekoucí vodu, otřete a krájejte).
Tereza
Výborné, lepší než originál. Doporučuji!!!
lenka
Ahoj, ty kesu davas předem namoceny? Diky
Veganotic
Pokud máš výkonný mixér, tak můžou být nenamočené (já to preferuju, je tam méně tekutiny a lépe to tuhne)
Jana
ahoj.....mám dotaz.....zatím pokaždé když jsem pekla něco od tebe, tak to skončilo v koši :-(.....nevim proč, ale tento korpus jsem pekla tři hodiny na 170°C a byl syrový....to samé makovec nebo bábovka, několik hodin v troubě a stejně těsto uprostřed ještě teklo....u neveganských receptů se mi to nestává....nevíš, čím to může být?...děkuji za radu
Veganotic
tak to fakt netuším, ale pokud pečete těsto tři hodiny a je pořád syrové, hledala bych spíš problém v troubě ;)
Natália
Jana, mne tiež nevyšiel nikdy žiadny z týchto tort a koláčov a tiež som stále nevedela kde je problém dokonca podla rovnakých receptov piekol aj môj otec, aby som vylúčila svoje chyby :D nakoniec som sa dostala k inej rúre a koláče sú krásne, ukážkové :) či uz je to teplovzdusná alebo normalne pečiem z oboch strán na 170-180 dokonca aj 150 tak pečiem okolo 45 min zväčša. Máme od Beka BIE22100XC model 2015 :)
Jana
do krému je opravdu polohrubá mouka? bez tepelné úpravy...
Markéta
Ahoj, mě se teda povedlo tak v 9/10 přípádů a ten jeden to je moje vlastní nešikovnost :-) Moc děkuju za super recepty. Míša se mi taky povedl, akorát teda ten krém by za mě mohl být trochu tužší. Nějaké nápady jak na to? např agar, nebo víc kokosového oleje? Díky a těším se na další receptíky.
Anita
Dobrý deň, do krému ide skutočne múka ? Ďakujem
Adéla Spálená
Pokud je jeden hrnek 250 g, tak při dodržených poměrech nemám šanci těsto na plech vylít :D spíš ho tam tak sesunu a musím ho jak kdyby rozválet. Můžete poradit? Děkuji :-)
Natália
1 hrnček múky = 240 ml = 100 gr múky. Použila som celorznnú múku, cesto bolo husté, ale upieklo sa. Na pekáč sa neleje, ale tak zosype a následne ho treba rozotrieť. Dávajte si pozor na čas, lebo veľmi rýchlo zčierne a spáli sa.
Dana
V krému je mouka, ale pokud čtu dobře, krém se nijak tepelně neupravuje. Asi se vloudila chybička. Bylo by dobré to opravit, aby méně zkušení kuchtíci nejedli syrovou mouku.
Luc
Ta mouka me taky teochu vydesila, jinak je to prijemna zmena k tofu buchtam. Toto je taky vase stranka, nebo si to nekdo sproste obslehl i s obrazkem? http://eatwithus.studentiguh.cz/?p=219
Karolína Staňková
Dobrý den, recept perfektní, krém je naprosto dokonalý, určitě použiju i jindy. Jediné, co se mi nepovedlo, je jedna drobnost v korpusu: je hořký. Respektive má hořký “dojezd”. Nevíte, čím by to mohlo byt? Špatné kakao? Moc sody? Šla jsem přesně podle receptu (akorát jogurt neměli sojový, ale kokosový…)