Nejlepší Vánočka či Mazanec
Vánočky vánočky přicházejí...
Konečně se mi podařilo vyladit recept na vánočku či mazanec, na které jsem byla zvyklá z domova. Mám je ráda spíš hutnější, sladší a tučnější, takové ty nadýchané chleby nejsou nic pro mě. Pokud jste na tom stejně, určitě vyzkoušejte následující recept.
Ingredience:
495 gr polohrubé mouky
3 lžíce tučné sojové mouky
100 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo rafinovaného kokosového oleje
13 dkg cukru krupice + 1 sáček vanilkového cukru
125 ml sojového či jiného rostlinného mléka
30 gr čerstvého droždí (cca 3/4 kostičky)
citrónová kůra z jednoho citrónu
najemno nastrouhaný muškátový oříšek (asi 1/3 jednoho oříšku)
50 gr rozinek namočených do rumu a teplé vody, okapaných
mandle bez slupky na ozdobu (příp. můžete přidat i nasekané mandle do těsta)
Postup:
Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!). Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut). Mezi tím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto "srazit" rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout. Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a mandle. Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu. Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout.
Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 - 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.
Magda
Dnes jsem jí pekla a je výborná! Akorát mi nějak hodně nakynula, jen tak tak se vešla na plech!
Zuza
Nějaký tip čím nahradit sójovou mouku? Nebo lze vynechat? Jsem na sóju alergická. Díky!
Veganotic
Je možné jí nahradit např. cizrnovou moukou nebo vynechat.
Sarka
Lze zcela nahradit cukr např. javorovým sirupem? Děkuji :)
Veganotic
Ahoj, určitě :)
Ivona
Nemate nejaky tip na rostl.tuk bez palmoveho oleje/tuku? Marne hledam...diky
Veganotic
Ahoj, můžeš zkusit kokosový olej (třeba ten bez vůně) nebo dát místo rostlinného tuku olej :)
nina
Ahoj, mozem nahradit cerstve drozdie instantnym? Ak ano kolko instantneho treba pouzit? Dakujem krasne za radu :-)
Veganotic
Ahoj, zkus se řídit informacemi na obale. Jeden pytlíček bývá na 500g mouky, takže by myslím měl stačit :)
Samantha
Recept je úžasný! Dlouho hledám vegan verzi pro vánočku, jelikož veškerá moje rodina je odchovaná na máslu, vejcích a všem, bez čeho si vánočku nevědí představit, proto moc děkuji za tuto verzi. Jelikož s partnerem přecházíme na vegan stravu, zdejší webové stránky mi velmi pomohli k sladkostem, které máme oba moc rádi ale i k běžným jídlům, byť novým, přesto výborným :)
Veronika
Ahoj, zkoušel někdo nahradit část bílé mouky jinou?
žozefi
dala jsem celezrnnou špaldovou a také je to moc dobré:) jen jsem udělala prostě bochánek, nechtělo se mi plést...
Daski
Je fantasticka!
Klára
Ahoj, zkoušela jsem tento recept a chuťově je vánočka výborná, jen trochu sušší. Co by se dalo udělat pro to, aby byla vláčnější? Děkuji
Iv
Jiz patym rokem pecu vanocku podle tohoto receptu a vzdycky si moc pochutname. A ta vune, druhou vanocku jsem delala podle trochu jineho receptu, ale jen tato provoni cely dum! Dekuji za recept!
Dita
Pecu ji kazdy rok. Dekuji moc za recept, je supr
Naďa
Zdravím. Nevím, kde jsem udělala chybu. Těsto skoro nenakynulo. Bylo celkem tuhé. A když jsem přidala rozinky a mandle, tak jž se to celé rozpadalo. Čtu tady, jak se všem daří vánočku upéct. Tak mě to mrzí, že se nezadařila. Díky za možné rady.