Raw Ravioli z Červené Řepy a Píniových Oříšků
Řepa je skvělá. Sice se u nás nedají sehnat tak rozmanité druhy, jaké používá např. autorka
tohoto původního receptu, ale i ta naše česká je výborná. Tyhle raw ravioli jsem zkoušela už asi před rokem, ale přestože byly výborné, nějak jsem se nedostala k tomu je sem vložit. Nejvyšší čas to napravit, protože jsou velmi chutné. Zkuste si je dát třeba na Silvestra, až se budou všichni přežírat tukochlebíčkama.
Ingredience:
2-3 větší řepy
šťáva z půlky citronu
1 a 1/2 lžíce olivového oleje
sůl
Náplň:
1 hrnek piniových oříšků, namočených cca na hodinu do vody
1 lžíce nasekané šalotky
2 lžíce nasekané pažitky
2 lžičky lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o klasické droždí na pečení!)
kůra z jednoho citronu
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
Pesto-olej:
1 větší rozmačkaný stroužek česneku
3 lžíce nasekané pažitky
1/3 hrnku bazalkových listů (můžete nahradit např. špenátem)
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vody
1/2 lžička agáve sirupu
špetka soli
Postup:
Řepy omyjte, zbavte konců a oloupejte. Poté je nožem nebo na struhadle nakrájejte na co nejtenčí plátky. Z nich vykrájejte požadované tvary (ze zbytku řepy si udělejte např. šťávu, chcete-li být zdraví jako řípa) a přendejte do misky či dobře uzavíratelného sáčku. V misce smíchejte šťávu z půlky citronu, 1 a 1/2 lžíce olivového oleje a sůl, přelijte řepy a nechte nejméně hodinu marinovat.
Mezi tím připravte náplň: všechny ingredience jednoduše rozmixujte v mixéru (resp. food processoru), výsledek by neměl být uplně kašovitý, náplň by měla být spíš lehce drobenková.
Co se týče pesta, postupujte stejně. Vše rozmixujte v mixéru.
Pro servírování na každou řepu navrstvěte trochu náplně, přikryjte dalším plátkem, přelijte pestem a podávejte. Ozdobte solí a pažitkou. Jednotlivé složky skladujte na chladném místě, zkonzumujte asap.