Skvělé Raw Proteinové Tyčinky
Další vlna raw tyčinek ve stylu Larabar. Kromě toho, že jsou superchutné, jsou tyto navíc i supervýživné, zasytí, dodají energii atd. atd. Doporučuji všemi deseti. Původní recept z
GreenKitchenStories.
Konopný protein jsem si přivezla loni z Anglie (
tenhle) a mimo to, že jsem si ho občas přidávala do jídla či smoothies, jsem moc nevěděla, co s ním. Tohle je určitě jedno z nejlepších využití. Nicméně konopný protein je naštěstí poměrně běžně k dostání i u nás (např.
ten od Iswari jsem viděla v biu v Bělehradské, jiný od firmy Carun mívají v sobotu v Holešovické tržnici a google vám vyhodí spoustu dalších, které jsou k dostání v ČR), takže žádné překážky v cestě neleží. Teď už bych chtěla jen spočítat nutriční hodnoty jedné tyčinky, ale jsem líná to všechno vážit ;) tak snad až budu dělat příští várku.
Ingredience:
1 hrnek dýňových semínek
1 hrnek sušeného kokosu
1/2 hrnku konopných semínek (loupané!)
1/2 hrnku konopného proteinu
4 lžíce chia semínek
2 lžíce včelího pylu (kontroverzní téma mezi vegany, většina vynechá)
6 lžic vloček (já použila mix všech možných)
2 lžíce máku
20 pěkných masitých datlí bez pecky (výborné Medjool mají v Holešovické tržnici)
6 lžic kokosového oleje (při pokojové teplotě)
4 lžíce kakaa (doporučuji od Iswari, Lifefoods či to z DM drogerie)
1 lžička vanilkového extraktu či 1/2 lžičky mleté vanilky
Postup:
Vše až po mák (včetně) krátce rozmixujte v mixéru - stačí párkrát zapulzovat, chceme jen, aby se trochu nasekaly vločky a semínka a celé se to pěkně promíchalo. Rozmixování na prach rozhodně není žádoucí. Rozmixované suché ingredience přendejte do mísy. Opět připravte mixér a rozmixujte v něm vše ostatní, tj. datle, kokos, kakao a vanilku. Dle výkonnosti mixéru to nemusí jít úplně snadno, v tom případě přidejte trošičku vody. Každopádně nějakou chvíli to trvá tak jako tak. Rozmixované datle přendejte do mísy se suchou směsí a rukama vše pěkně promíchejte. Poté směs pořádně vtlačte do plechu o velikosti cca 28 x 18 cm (není špatné si ho trochu vymazat kokosem či, lépe, vyložit pečícím papírem), ozdobte dalším kokosem či dýňovými semínky (ty taky do hmoty zatlačte) a dejte ztuhnout do lednice nejméně na 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Poté nakrájejte na požadovanou velikost (já z této várky získala asi 14 tyčinek).
Skladujte v lednici, pokud se chystáte vše zkonzumovat cca do týdne, nebo delší dobu v mrazáku v dobře uzavřeném sáčku. Jednotlivé tyčinky proložte pečícím papírem, aby k sobě nepřimrzly. Tyčinky díky datlím úplně nezmrznou, zůstávají měkké, takže je můžete konzumovat hned po vyndání z mrazáku.
Veronika
Prosím ťa, odkiaľ je ten papier na zabalenie tyčiniek? :-)
Veganotic
Ahoj, jsou zabalené v klasickém papíru na pečení a obyčejném balícím papíru, který jsem potiskla.
michaela
ahoj dal by se konopný protein nahradit nebo vynechat?
Veganotic
Ahoj, určitě dal, akorát budou mít tyčinky nižší obsah bílkovin.
petra
mohu vedet, kde jsi nechavala potisknout balici papir ? shanim nekoho overeneho, ty muzes dat reference:))diky
Veganotic
Ahoj,
tyhle jsem si tiskla sama doma, jinak mám ale dobrou zkušenost s http://www.fastdigi.cz/
Aneta
Ahoj, prosím můžu se zeptat jaký máš mixér? Chci si nějaký pořídit a tápu :)
Veganotic
Ahoj,
mám přídavný mixér k robotu Kenwood. Obecně doporučuji jakýkoli mixér typu "food processor" s výkonnějším motorem a kovovými (ne plastovými) převody.
Zuzana
Můžu se zeptat, kde přesně v Hol. tržnici se dají sehnat Medjool datle. Všude se o nich píše, ale nedaří se mi je koupit.
Veganotic
kupovala jsem je ve stánku se zeleninou, ořechy a houbami. Je to velký překupnický stránek po pravé straně asi 4. od konce. Výborné medjool datle se ale dají sehnat i v různých arabských potravinách, doporučuji třeba Chez Amis (můžeš koupit i po internetu).
Lucie
tyčinky jsou opravdu výborné, jen jsem na nich asi trochu odrovnala mixér.....
Veganotic
To mě mrzí :(. Chce to opravdu měkké datle, nebo je před mixováním na pár hodin namočit do horké vody.
Peter
Taky jsem zničil mixér, ale bylo to kvůli tvrdším datlím :-) Chuťově vynikající, já jsem tam ješte přidal goji, červené plody udělají pěknou barevnou kombinaci.
Veganotic
jejda, tak snad se místo něj pořídí nějaký výkonější (a datle se budou předem namáčet ;)
LukAce
Díky za inspiraci - nedodržel jsem poměry a neměl jsem všechno doma, tak jsem trochu improvizoval - výsledek bezvadnej, chutná všem. Tip: jednom pražským obchůdku jsem objevil datlovou pastu (1 kg za 90Kč) - je skvělá.
Dominika
Ahoj, muzu se zeptat, proc musí byt tyčinky v lednici? Lifefood a podobne komercne tyčinky obsahuji ty same ingredience a nekazi se. Anebo je oni necim ještě konzervuji?
Johanka
Dobrý den, myslíte, že by do těchto tyčinek šel nějak zakomponovat zelený ječmen, jako je tomu u této http://www.zelena-oaza.cz/zelene-potraviny/datlova-tycinka-s-mladym-jecmenem/ ?
Monika
Dobrý den, mohla bych se zeptat, jaký balící papír používáte že se dá potisknout? děkuji moc za odpověd! :)
Eva
Dobrý den, nemáte někdo spočítané výživové hodnoty? Díky
Renata
Dobrý den, chci prosím použít datlovou pastu místo datlí, můžete mi poradit jaké množství asi v gramech, díky za odpověď