Raw Pohanková Kaše k Snídani
Připravte si výborné, jednoduché a výživné snídaně na několik dní dopředu. Pokud vám je, stejně jako mě, ráno každá minuta drahá, určitě vám bude vyhovovat vytáhnout připravenou snídani z lednice a vydat se do světa (eufemismus pro "práce kterou nesnášíte"). Pokud vám pohanka vyloženě nechutná a jste si jistí, že se nejedná pouze o předsudky, asi bych vám tuhle kaši nedoporučovala. Jinak je to ovšem chutná a zdravá snídaně pro každého (včetně dětí). Navíc je recept vcelku variabilní, pokud nemáte rádi kardamom, dejte místo něj skořici, vlašáky můžete vyměnit za mandle či jiné ořechy apod.
Ingredience:
1 hrnek pohanky
1 hrnek vlašských (či jiných) ořechů
2 zelená jablka, zbavená jadřinců a bubáka
šťáva z jednoho většího pomeranče
1/3 lžičky mletého kardamomu (opatrně, ať to s ním nepřeženete)
1/2 lžičky mleté vanilky či vanilkového extraktu
Ke kaši:
cokoli, co máte rádi, např. čerstvé ovoce, máta, meduňka, ořechy (kokos), semínka, sušené ovoce, drcené kakaové boby, acai, marmeláda (ideálně čerstvá z chia semínek, coming soon), vločky, ořechové máslo, užměnicdalšíhonenapadá
Postup:
Pohanku a ořechy dejte do misek, zalijte vodou a nechte přes noc nebo nejméně jednu hodinu máčet. Slijte a propláchněte. Všechny ingredience dejte do mixéru (jestli používáte ponorný mixér, jablka nakrájejte na menší kousky) a rozmixujte dohladka. Přendejte spolu s ovocem, ořechy apod. do čistých (ideálně vařící vodou vypláchnutých) dobře uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici.
Ondra
Výborný recept. Osobně si tedy myslím, že ořechů je zbytečně hodně, snížil bych jejich množství na polovinu (čistě z ekonomických důvodů). Osobně mě jako člověka bez zkušeností s raw recepty velmi mile překvapilo jak je pohanka chutná i v syrovém stavu.
Věra
Na existenci raw pohankové kaše jsem narazila na těchto stránkách, kdy obecně se vegansky ani raw nestravuji, ale hledala jsem alternativu ke klasické ovesné kaši a taky jsem chtěla v nějaké podobě zařadit pohanku do jídelníčku. Upravila jsem si recept podle svého (to bych nebyla já :), ale základ zůstal zachován a musím říci, že je to skutečně delikatesa. Navíc když se s tím dá chuťově maximálně vyhrát a ještě to připravit na několik dní dopředu...? Super! :)
Lenka
Dobrý den, jaký je obsah sklenic?
Veganotic
Dobrý den,
netuším přesně, ale jsou menší. Tak 200 ml?
Káča
Ahoj, kolik z toho teda prosím prosím vyjde porcí? 4? A nezkysne to celé po těch řekněme čtyřech dnech? Předem díky za odpověď!
Veganotic
Záleží na velikosti, asi tak 4 větší. Když je to dobře vychlazené v lednici, tak to 4 dny vydrží.
Veronika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vanilkový extrakt prosím používáte? Děkuji za odpověď.
Blazska
Já mam ve tmavé skleničce naložené bourbon vanil. Lusky ve vodce. Tj. Extrakt
Veganotic
Taky mám teď do zásoby udělaný vlastní (nařízlé vanilkové lusky ve vodce), předtím jsem měla nějaký z internetu.
Mari
Dobrý den, raw pohanková kaše skutečná delikatesa, ale říká se, že rostlinná mléka (tedy v tomto případě ořechy), by se neměly kombinovat s ovocem, kromě banánu. Kvůli stravitelnosti, ořechy jsou pro žaludek náročné na trávení a ovoce s jinou potravinou než je jiné ovoce, startuje proces kvašení. Z toho důvodu by se neměla ani pohanka kombinovat s ovocem, kromě banánu. Další věc je ta, že cokoliv raw, je ideální sníst co nejčerstvější po přípravě. Nezdá se mi tedy vhodné, skladovat kaši 4 dny v lednici...
Dagmar Stejskalová
Nemusíte dělat z pohanky /kdo nemá rád/, jde to i ovesných vloček a je to také výborné!!!