Letní Koláč s Borůvkami a Broskvemi
Jednoznačně jeden z nejlepších dezertů poslední doby! Vynikající letní koláč (pie) s broskvemi a borůvkami, doplněný o
domácí vanilkovou zmrzlinu. Může se to zdát trochu pracnější, ale je to rychlovka - uděláte těsto, nakrájíte broskve (z vlastní zuřivé zkušenosti silně doporučuji koupit takové, které jdou dobře od pecky), dáte péct, sklízíte úspěch. Nejhorší je čekat, než koláč vychladne! Inspirece z
JoyTheBaker.
Ingredience:
Těsto:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (část, asi 1/3, doporučuji nahradit špaldovou moukou)
2 lžíce hnědého cukru
větší špetka soli
225 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
5 lžic + 2 lžičky ledové vody
1 lžička jablečného octa
Náplň:
1,5 - 2 kg broskví, které jdou dobře od pecky
1 vrchovatý hrnek čerstvých borůvek
1/2 až 2/3 hnědého cukru (nebo nějakého sirupu) - záleží na sladkosti vašich broskví
1 lžička mleté skořice (nebo koření do perníku)
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého zázvoru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
trochu sojmléka na potření koláče
Postup:
Nejdříve připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte vychlazený, na kostky nakrájený Alsan a s pomocí pastry cutteru či rukama tuk zapracujte do mouky. Těsto by mělo mít konzistenci drobenky. Přidejte vodu smíchanou s jablečným octem a vIdličkou dobře promíchejte, poté prodělejte na vále. MělI byste získat měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se dobře pracuje. Rozdělte ho na půl (nebo na jednu trochu větší a menší půlku .), zabalte do sáčků a nechte asi hodinu (nebo než připravíte náplň) tuhnout v lednici.
Mezitím, co těsto tuhne, připravte náplň do koláče. Broskve omyjte a nakrájejte na měsíčky (záleží na velikosti broskve, ale neměly by být širší než cca 1 cm), ve větší míse je smíchejte s borůvkami a pokud vaše ovoce pustí hodně šťávy, slijte ji (a vypijte). V hrnku promíchejte cukr, koření mouku a škrob. Tuto směs vysypte na ovoce a JEMNĚ promíchejte vařečkou. Pokapte citrónovou šťávou a dejte odpočinout do lednice.
Troubu vyhřejte na 200°C, formu na koláč vyložte pečícím papírem nebo ji vymažte tukem a dobře vysypte hrubou moukou. Větší půlku těsta vyválejte na pečícím papíře na šířku cca 2 mm. Když je placka dostatečně veliká, podeberte zespodu papír s těstem a obraťte ho do koláčové formy. Sloupněte papír a těsto vytvarujte do formy (spíše ho tam po krajích "pokládejte", neměli byste ho vytlačovat rukama, nebo nějak vytahovat). Do těsta nasypte ovocnou náplň (pokud by ovoce v lednici pustilo hodně vody, opět ji slijte), vyválejte druhou půlku těsta, koláč ji přikryjte a po krajích dobře spojte (já ráda používám např.
tuto metodu).
Nožem nebo ozdobnou formičkou udělejte do koláče průduchy a pokud nechcete, aby část náplně vybublala ven z koláče, zapíchněte do něj trubice, které mohou odvádět teplo a páru (já používám kovové trubičky na kremrole s průměrem cca 1,5 cm, zapíchlé skoro až na dno koláče, vypadá to pak
nějak takhle). Koláč potřete rostlinným mlékem a posypte cukrem. Dejte do trouby a do spodní části trouby dejte plech či mřížku s pečícím papírem, aby vám šťáva, která možná vyteče (pokud nemáte trubičky), nezašpinila troubu. Pečte 15 minut na 200°C, poté teplotu zmírněte na 175°C a pečte dalších 45 (- 55) minut (záleží na výkonnosti trouby). Koláč vyndejte a nechte úplně vychladnout, poté přendejte do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení příliš nevytékala (což ovšem vadí spíše estetičnu než chuti).
Eva
Ahoj, díky za recept, zkusila jsem udělat variantu s třešněma a bylo to vynikající. Dělala jsem tenhle koláč poprvé a musim říct, že to byla docela patlačka - především to vyválení těsta. Nevím, jestli jsem udělala něco špatně, ale strašně se mi trhalo, takže jsem spodní placku vyválela asi až na pátej pokus a spíš to tak všechno trochu splácla k sobě.... Nenapadá tě, čím to mohlo být? Třeba příště zkusit přidat trošku víc vody? Jinak díky!
Veganotic
Hmm těžko říct, jaký jsi použila tuk? Pokud bylo vyloženě drobivé, chtělo by to asi přidat více vody, pokud se rozpadalo, možná málo odpočívalo v lednici?
Velmi dobře se těsto válí mezi dvěma listy pečícího papíru.
Eva
Použila jsem AlsanBio. Příště třeba zkusim zkombinovat s kokosovym olejem. Nevím, přišlo mi, že právě tím, jak se těsto vychladilo v lednici, tak ta drobivost byla ještě horší. Pečící papír vyzkouším, díky za odpověď.
sarkalina
Ja mam prave kolac v troube a uz vidim, ze je neco spatne. Vrchni testo si 'sedlo' na ovocnou napln a kopiruje povrch ovoce, jako treba u toho merunkovyho kolace s marcipanem. Jak jsi docilila toho, aby byl povrch rovnej?
sarkalina
tak beru zpet, uz se to zacina nafukovat a srovnavat .-)
Lenka
Naposled kdy jsem pracovala s těstem z tuku a mouky (něco jako linecké) tak i po dostatečném odležením v lednici se těsto neuvěřitelně drolilo, prostě drobenka. Smichala jsem lněné vajíčko, pridala do těsta, znova propracovala a už to bylo v pohodě. Bojím se, že tohle dopadne stejně. Čím to teda drží, vodou?
Veganotic
ano, klasické paté brisée drží díky tuku a vodě.