Letní Koláč s Borůvkami a Broskvemi

Sladké
Supermarket
Snídaně
Párty!
Jednoznačně jeden z nejlepších dezertů poslední doby! Vynikající letní koláč (pie) s broskvemi a borůvkami, doplněný o domácí vanilkovou zmrzlinu. Může se to zdát trochu pracnější, ale je to rychlovka - uděláte těsto, nakrájíte broskve (z vlastní zuřivé zkušenosti silně doporučuji koupit takové, které jdou dobře od pecky), dáte péct, sklízíte úspěch. Nejhorší je čekat, než koláč vychladne! Inspirece z JoyTheBaker.
 
 
 
 
Ingredience:
Těsto:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (část, asi 1/3, doporučuji nahradit špaldovou moukou)
2 lžíce hnědého cukru
větší špetka soli
225 gr rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
5 lžic + 2 lžičky ledové vody
1 lžička jablečného octa
Náplň:
1,5 - 2 kg broskví, které jdou dobře od pecky
1 vrchovatý hrnek čerstvých borůvek
1/2 až 2/3 hnědého cukru (nebo nějakého sirupu) - záleží na sladkosti vašich broskví
1 lžička mleté skořice (nebo koření do perníku)
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého zázvoru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
trochu sojmléka na potření koláče
 
 
 
Postup:
Nejdříve připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte vychlazený, na kostky nakrájený Alsan a s pomocí pastry cutteru či rukama tuk zapracujte do mouky. Těsto by mělo mít konzistenci drobenky. Přidejte vodu smíchanou s jablečným octem a vIdličkou dobře promíchejte, poté prodělejte na vále. MělI byste získat měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se dobře pracuje. Rozdělte ho na půl (nebo na jednu trochu větší a menší půlku .), zabalte do sáčků a nechte asi hodinu (nebo než připravíte náplň) tuhnout v lednici. 
 
 
 
 
Mezitím, co těsto tuhne, připravte náplň do koláče. Broskve omyjte a nakrájejte na měsíčky (záleží na velikosti broskve, ale neměly by být širší než cca 1 cm), ve větší míse je smíchejte s borůvkami a pokud vaše ovoce pustí hodně šťávy, slijte ji (a vypijte). V hrnku promíchejte cukr, koření mouku a škrob. Tuto směs vysypte na ovoce a JEMNĚ promíchejte vařečkou. Pokapte citrónovou šťávou a dejte odpočinout do lednice.
Troubu vyhřejte na 200°C, formu na koláč vyložte pečícím papírem nebo ji vymažte tukem a dobře vysypte hrubou moukou. Větší půlku těsta vyválejte na pečícím papíře na šířku cca 2 mm. Když je placka dostatečně veliká, podeberte zespodu papír s těstem a obraťte ho do koláčové formy. Sloupněte papír a těsto vytvarujte do formy (spíše ho tam po krajích "pokládejte", neměli byste ho vytlačovat rukama, nebo nějak vytahovat). Do těsta nasypte ovocnou náplň (pokud by ovoce v lednici pustilo hodně vody, opět ji slijte), vyválejte druhou půlku těsta, koláč ji přikryjte a po krajích dobře spojte (já ráda používám např. tuto metodu). 
 
 
 
 
Nožem nebo ozdobnou formičkou udělejte do koláče průduchy a pokud nechcete, aby část náplně vybublala ven z koláče, zapíchněte do něj trubice, které mohou odvádět teplo a páru (já používám kovové trubičky na kremrole s průměrem cca 1,5 cm, zapíchlé skoro až na dno koláče, vypadá to pak nějak takhle). Koláč potřete rostlinným mlékem a posypte cukrem. Dejte do trouby a do spodní části trouby dejte plech či mřížku s pečícím papírem, aby vám šťáva, která možná vyteče (pokud nemáte trubičky), nezašpinila troubu. Pečte 15 minut na 200°C, poté teplotu zmírněte na 175°C a pečte dalších 45 (- 55) minut (záleží na výkonnosti trouby). Koláč vyndejte a nechte úplně vychladnout, poté přendejte do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení příliš nevytékala (což ovšem vadí spíše estetičnu než chuti).
 
 
 
  Podávejte s domácí vanilkovou zmrzlinou.
 
Koláče  |  
Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Eva

|  15. února 2015 v 17:38

Ahoj, díky za recept, zkusila jsem udělat variantu s třešněma a bylo to vynikající. Dělala jsem tenhle koláč poprvé a musim říct, že to byla docela patlačka - především to vyválení těsta. Nevím, jestli jsem udělala něco špatně, ale strašně se mi trhalo, takže jsem spodní placku vyválela asi až na pátej pokus a spíš to tak všechno trochu splácla k sobě.... Nenapadá tě, čím to mohlo být? Třeba příště zkusit přidat trošku víc vody? Jinak díky!

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:44

Hmm těžko říct, jaký jsi použila tuk? Pokud bylo vyloženě drobivé, chtělo by to asi přidat více vody, pokud se rozpadalo, možná málo odpočívalo v lednici?
Velmi dobře se těsto válí mezi dvěma listy pečícího papíru.

2

Eva

|  10. března 2015 v 16:50

Použila jsem AlsanBio. Příště třeba zkusim zkombinovat s kokosovym olejem. Nevím, přišlo mi, že právě tím, jak se těsto vychladilo v lednici, tak ta drobivost byla ještě horší. Pečící papír vyzkouším, díky za odpověď.

3

sarkalina

|  31. července 2015 v 17:03

Ja mam prave kolac v troube a uz vidim, ze je neco spatne. Vrchni testo si 'sedlo' na ovocnou napln a kopiruje povrch ovoce, jako treba u toho merunkovyho kolace s marcipanem. Jak jsi docilila toho, aby byl povrch rovnej?

4

sarkalina

|  31. července 2015 v 17:13

tak beru zpet, uz se to zacina nafukovat a srovnavat .-)

5

Lenka

|  25. ledna 2016 v 18:04

Naposled kdy jsem pracovala s těstem z tuku a mouky (něco jako linecké) tak i po dostatečném odležením v lednici se těsto neuvěřitelně drolilo, prostě drobenka. Smichala jsem lněné vajíčko, pridala do těsta, znova propracovala a už to bylo v pohodě. Bojím se, že tohle dopadne stejně. Čím to teda drží, vodou?

V

Veganotic

|  25. ledna 2016 v 19:35

ano, klasické paté brisée drží díky tuku a vodě.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ