Těstoviny s Krémovou Omáčkou, Rajčátky a Lilkem
Užijte si poslední záchvěvy léta s těmito výbornými těstovinami. Krémová omáčka doplněná opečeným lilkem, cherry rajčátky, rukolou a bazalkou ... je to prostě dobrý, blabla, ende schluss.
Pro 4 (až 5) osob.
Ingredience:
3 střední lilky
dobrá sojová omáčka (tamari)
lžíce javorového sirupu
uzená sůl (smoked salt či jen liquid smoke, pokud máte) - není nutné
silnější svazek baby rukoly
cca 10 větších listů čerstvé bazalky
přibližně 2 hrnky cherry rajčátek (nebo obdobné množství rajčat)
300 gr těstovin
1 a 1/4 hrnku ořechů kešu natural
1 a 1/4 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody a odpovídající množství zeleninového bujónu (Alnatura))
3 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí (tebi, seženete ve zdravé výživě. Nejedná se o kvasnice!)
3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžičky (dijonské) hořčice
1 malá cibule nebo 2 lžičky sušené cibule
2 malé stroužky česneku
pepř a sůl dle chuti
Postup:
Ze všeho nejdříve nejméně 2 hodiny před vařením namočte kešu oříšky do vody. Když jste připravení pustit se do vaření, připravte si lilky. Troubu předehřejte na 220°C, lilky omyjte, a nakrájejte na cca 2-3 mm silná půlkolečka. 2 plechy vyložte pečícím papírem, lehce vymažte olivovým olejem a vyskládejte na ně lilky. Ty opět velmi lehce pokapte olivovým olejem. Pečte v troubě asi 8 minut, poté vyndejte a všechna půkolečka otočte. Vraťte do trouby a pečte dalších cca 5 minut, dokud lilky nejsou na některých místech hnědé. Pravidelně kontrolujte, abyste je nespálili. Poté vyndejte a nechte lehce vychladnout, teplotu v troubě snižte na 180°C. V misce smíchejte asi 1/4 hrnku tamari omáčky a přidejte javorový sirup. Pokud máte k dispozici i uzenou sůl, použijte jen asi poloviční množství tamari, zbytek doplňte vodou a přidejte, mimo javorového sirupu, i lžičku této soli. Každé půlkolečko lilku omočte ve směsi, vraťte na plech a poté nechte ještě 5 minut péct v troubě. Mezi tím omyjte a nakrájejte rajčátka, v míse je promíchejte s trochou olivového oleje a solí. Když vyndáte hotové lilky, teplotu v troubě zvyšte opět na 220°C a asi 10-15 minut v ní pečte rajčátka.
V dalším kroce slite kešu oříšky a spolu s vývarem, droždím, citronovou šťávou, hořčicí, cibulí a česnekem je dohladka rozmixujte v mixéru (může to nějakou tu minutu trvat, zvlánete to i výkonnějším tyčovým mixérem). Dochuťte pepřem a solí. Těstoviny uvařte dle návodu. Když jsou al-dente, slijte je a inhed vraťte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte k nim omáčku a asi 3 minuty nechte zahřívat na mírném plameni, aby se omáčka s těstovinami pěkně spojila. Přidejte rajčátka, rukolu, bazalku a lilky. Zamíchejte a podávejte. Na talířích dozdobte čerstvými rajčátky, rukolou a bazalkou. Opepřete a ihned podávejte.
Katka
Tímto receptem jsem oslavila dnešní krásný slunný den :) Jídlo naprosto delikátní, sice trochu piplačka s těmi lilky, ale stálo to za to. Budu ho vařit častěji. Díky moc!
Linda
No to je "žrádlo" totálně jsem se přecpala, vynikající, nemohu se dočkat až to budu dělat zas! Díky za tento i další supr recepty!
Nina
Jojo, kdyz jsem se matlala s tema lilkama, tak sem si rikala, do ceho sem se to zase navezla, ale vysledek je naprosto bozi. Zarazuju do kategorie jidla pro navstevy.
Veganotic
super :)
Lenka
Je to celkem zdlouhavý recept, ale výsledek je tak dobrý, že už jsem se s tím piplala podruhé :D