Ryzce na Kmíně s Křupavou Bagetkou
Sezóna ryzců se pomalu chýlí ke konci, ale pokud budete mít štěstí v lese (resp. spíš na jeho okrajích) či na farmářském trhu, určitě si jich pár nasyslete a zkuste tento superjednoduchý recept. Ryzec má, podobně jako liška, velmi specifickou chuť a kořeněnou vůni. Není slizký, ale spíše tuhý a chutná tak i lidem, kteří obvykle houby odmítají.
Ingredience:
ryzce
olej (i když je možné dělat je i na sucho)
kmín celý
sůl
čerstvá petržel či jiné oblíbené bylinky
opečené pečivo a salát k podávání
Postup:
Ryzce očištěte, seřízněte nohy a pokud jsou klobouky velké a prohnuté, nakrájejte je na ploché kousky, které pěkně přilnou k pánvi. Ve větší pánvi s rovným dnem zahřejte trochu oleje, vložte (nakrájené) ryzce tak, aby nebyla pánev přeplněná, lehce posolte. Na mírném ohni zvolna opékejte, pokud jsou houby tuhé a masité, na chvíli pánev přiklopte pokličkou a trochu je poduste. Po chvilce obraťte, přidejte kmín (hodně!) a ještě chvilku opékejte. Podávejte ihned s čerstvou petrželí, opečeným pečivem a zeleninou, nejlépe lehkým salátem.