Cizrna na Paprice s Pórkem
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Velmi chutné, velmi jednoduché a pokud nemáte poblíž nějaký bioobchod, seženete potřebné suroviny i v každém větším supermarketu. Původní recept je z
Biokuchařky Hanky Zemanové, která nedávno vyšla v reedici. Náhodou jsem po ní sáhla v jednom knihkupectví a dost mě překvapila. Krásné fotky, jednoduché, zdravé a chutně vypadající recepty z nichž je kolem 90% vegan. Navíc opět z poměrně běžně dostupných surovin. Jestli se tedy poohlížíte po nějakém dárku k vánocům, ze kterého byste měli sami užitek a nemohli být přímo obviněni z vegan propagandy, tohle je ta správná volba.
Recept jsem trochu poupravila dle vlastních chutí, ale i když se budete držet toho v kuchařce, budete úspěšní. Pro cca 4 osoby.
Ingredience:
3 plechovky cizrny nebo cca 500 gr sušené cizrny
2 velké cibule
1 a 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
asi 1/2 litru zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem (např. sypký Alnatura)
2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky
cca 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany (doporučuji např. sojovou AlproSoya nebo ovesnou Oatly)
1 citrón
sezamový, slunečnicový či olivový olej (my máme rádi značku
Bohemia olej)
pepř a sůl
Postup:
Pokud používáte sušenou cizrnu propláchněte ji a přes noc (či na 5 - 10 hodin) namočte. Poté ji slijte, znovu zalijte vodou a v hrnci přiveďte k varu. Vařte asi 1,5 hodiny do měkka. Krémovější a chutnější bude cizrna uvařená v papiňáku (cocotte minute), ale to neumím. Pokud papiňák vlastníte, stáváte se automaticky papiňák-masterem level pro a určitě to zvládnete i bez mého návodu.
Pokud jste stejně jako já líní a používáte cizrnu v plechovkách, stačí, když je umíte otevřit.
Když máte uvařenou cizrnu nebo otevřené konzervy, můžete se pustit do vaření.
Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidejte papriku a restujte ještě minutu až dvě (ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla). Zaljite 1/2 litrem vývaru - já ho připravuji tak, že dvě konzervy cizrny sliji do misky, do této tekutiny přidám vodu do požadovaného množství (1/2 litru) a přidám lžíci Alnatura bujónu. Nechte povařit do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cirzny včetně tekutiny rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Rozmixovaná cizrna poslouží jako super zahušťovadlo. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plameni vařte dokud pórek nezměkne. Poté sejměte z ohně, vmíchejte rostlinnou smetanu a šťávu z půlky citrónu. Ochutnejte a dochuťte další citrónovou šťávou, pepřem, solí, příp. špetkou sladké papriky.
Podávejte s pečivem, rýží nebo těstovinami.
Vercza
Tohle je moje jedno z nejoblíbenějších jídel. Rozmixovat půlku cizrny mě nenapadlo, vyzkouším! Díky za super blog. Většinou si musím vzít ke klávesnici hadr, bo z těch fotek fakt slintám :-D
Klára
Dlouho jsem si tak nepochutnala! Děkuju moc za recept. Jdu na další zdejší recepty :)
Ari
Co dát místo pórku, když mi nechutná? :)
Petra
Vyzkoušeno, vynikající! Díky za inspiraci!
Martina
Vyzkoušeno a je to výborné!
Katka
Pro toho, kdo miluje cizrnu tak jako já, je to perfektní jídlo :) Mňam!
Niky
Čo za knihu je to na obrázku v pozadí? :-)
Niky
Odvolávam otázku, už som sa dočítala :-D
Klára VŠ
Ahoj, tenhle recept doporučuji, je to vynikající jídlo!!! Mám však dotaz - je možné tohle jídlo i zamrazit, aniž by přišlo k úhoně? Udělala jsem toho fakt kotel...:-). Díky za odpověď...:-)
Tereza
Díky za tip, mám moc ráda cizrnu, urcite vyzkouším :-)
Tereza
Tak tohle jsem nedělala naposledy. Výborné.
Korfela
Výborné. Jedla téměř celá rodina, tak to je obrovský úspěch. U mne vynikající.
Nika
Už mám vyzkoušeno. Výborné :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/
Šárka
Dnes jsem vyzkoušela a opravdu skvělé luštěninové jídlo, zařadím do jídelníčku častěji. Děkuji Šárka
iV
moje nejoblíbenější jídlo ;)
Braulio
Jecminek: Mno jo, je to fajn :) Ale jeste jsem si teda uplne nezvykla.12Honza: Ale kus.. dobra, co mi zbyva... Ty ses dorbej! :))Barborka: Jj, tak zrovna na Tvem blogu mam uz asi 8 neprectenych... :) Jak je toho moc, tak si to nechavam, az budu mit souvislejsi cas, abych to mohla shltnout najednou a nemusela to cist po kouskach. Ale z nadpisu jsem pochopila, ze vsechno bylo super a ze jsi to dala a tak velka gratulace! :)
Mirka
Výborne výborné :)
Linda
Tohle jídlo je bomba!!!!
Zuzana B.
Výborné!!!! Rozhodně doporučuji a ne jen veganům. K cibulce jsem přidala kousky krůtího masa. :-) Oceňuji i to, že tam není mouka, takže je jídlo lehké.
Veganotic
Jsem ráda, že chutnalo, ale krůtu nechte prosím příště radši běhat na dvorku.
Anita
Ďakujeme za vynikajúci recept. Chutný, zdravý , cenovo každému dostupný !
Helena
Mňaminka, dneska uvařeno a zblajznuto :) další stálice do jídelníčku. Děkujeeem! H&D
Tea Vega
Dneska uvareno a je to fakt lahoda!
Monika a Martin
Naprosto vynikající!!! Přidali jsme si tam ale opečenou slaninku ;)
Hanka
Tak toto bude můj soukromý "Objev roku"! Moc mi chutnalo - budeme se teď s cizrnou potkávat častěji...
Lujza
prave dovarene a ochutnane obavam sa, ze mam nove oblubene jedlo!!! vyborne :) dakujem za tip
Kamila
Děkuji za inspiraci, recept jsem si trochu poupravila a bylo to vynikající x)
Kyselka
Moc povedený recept, zkoušela jsem už několikrát a pokaždé vynikající! Díky!
Miu
Vyzkoušela jsem, ale tedy nic moc - je to takové nemastné, neslané... Přidala jsem garam masalu a chilli a ejhle! Chutný recept byl na světě :-)
Lucie
naprosto skvělé jídlo
Lee
Už po několikáté jsem si ji uvyřila a nemůžu si ji vynachválit :) i spousta masožravců ji chválí a diví se, že je to veganské! :) děkuju moc za recept a určitě to není ani první ani poslední recept, který jsem použila :))
Ef
Tedy...nadšené ohlasy mne nadchly a pustila jsem se do přípravy tohoto veledíla.... ale snaha opravdu nestála za to :( Můj drahý to odmítl jíst, takže mám tak na týden jídla, na které se moc netěším...(já to tedy dojím, protože se mi příčí vyhazovat jídlo..) tipuju, že mi tam nesedí ta paprika, třeba tohle jsem už párkrát vařila a moc mi chutnalo: http://www.labuznik.cz/recept/porkova-polevka-s-cizrnou/
LukAce
Ahoj, uvařeno, naservírováno i masožroutům a snad i vylízali talíře, když jsem se nedíval :-) Díky za recept, je to skvělý!
ja
Nic proti, ale cizrna se da upravit mnohem lepe a chutneji jako cizrnove kari, toto je takove nemastne, neslane. No a asi vetsina pouziva konzervovanou cizrnu, varit cizrnu hodinu a pul to by pani z toho mela rozvarenou kasi, mozna tak vhodnou na hummus.
Ijenka
Naprosto dokonalý a jednoduchý recept. Servíruji s rýži :)
Iggo
Vyborny recept. Ale stejne tak vyborny tip @Miu, neb jidlo je fakt ponekud "bez chuti". Mozna pro vegany ok, neb jsou zvykli, ale pro masozravce to chce necim dotahnout (ne nutne masem). Ja zvolil cesnek, a par chery rajcat pri vareni spolu s porkem a na zaklade inspirace Miu zaklad "nesladkou" cast smesi garam masala (nebot ji doma nemam). Pouzil jsem tedy CDD: římský kmín, nové koření, muškátový oříšek (lehounce), pepř - vseho trochu do hmozdire, rozvonet na panvi v masle a to jidlo to vystrelilo o 2 patra vys.. Ale supr napad, diky za nej!
Pindrushe
Výborné, dokonale vyvážené a přitom jednoduché jídlo. V jednoduchosti je krása. Dělám velmi často.
Věra
Uvařila jsem a jídlo na 4 dny bylo na světě. Přiznám se, že to teď delší dobu nechci vidět a příště klidně přidám i nějaké to pálivé koření, ať to má šmrnc :) Jinak ale luxusní záležitost.
Jul
Za mě bomba, nasypala jsem tam teda navíc docela dost cayenne a přiznávám, že jsem to trochu neodhadla a nakonec zahustila moukou, ale moje chuťové buňky to uspokojilo podobně jako kari, a to už je co říct :) Podávali jsme to s bramborovými plackami a taky paráda, díky za nápad.
Evellin
Tak tohle je vážně mňamka! :-) Děkuji moc za super recept ;-)
Jana Ullmannová
Cizrna na Paprice s Pórkem
Jana
Cizrna na Paprice s Pórkem
Alena
Dnes jsme dělali na oběd a moc nám to chutnalo. Zařazujeme do našich oblíbených receptů :)
Zdeněk
Recept je výborný, vůbec mi nepříjde nemastný neslaný a rozhodně ho udělám znovu! :)) děkuji
Pablito Gwizdek
Perfektní recept! Vařím ho už čtvrtým rokem v různých obměnách a nikdy mě nezklamal a žena ho miluje. Ti co zde píší, že je bez chuti, buď neumí vařit, anebo aspoň používat papriku a jiná koření. Vřele doporučuji všem, co chtějí alespoň vyzkoušet soucitnou stravu. Děkuji!
Katarina
Super jedlo. Pridala som cesnak, cervenu papriku-kapiu na kococky, zaliala troskou vina namiesto citronstavy, pridala som bobkovy list a tymian.
Vlaďka
Teď už i jedno z mých oblíbených jídel ... díky moc! :) Přidávám tedy koření Garam Masala, přijde mi to pak ještě lepší, takové trochu indické jídlo ... a stačí s obyč chlebem :)
Lucia
Zdravím, kolik je to porci prosím? Jinak hoodne bych ocenila kdyby to u těch receptu bylo připsáno. Někde to je ale někde to chybí. To je jenom feedback. Jste skvělí! Dekuju
Simona
Robili sme podľa Vášho receptu, s menšími zmenami a ,,kuracím,, od garden Gourmet a skvele sme si pochutili
Vendula Jindrová
Vynikající! Jednoduché, nenáročné a moc dobré... Vynechala jsem pórek, místo smetany jsem dala sójové mléko a výsledek chutnal celé rodině :) Děkuju za inspiraci! vedomevdome.cz