Čokoládová roláda se zázvorem - Bûche de Noël
Věřte tomu nebo ne, ale ve Francii jedí na vánoce poleno. Nekecám, v mládí jsem byla zasažená frankofonií více, než mi bylo libo (každý den jsme ve škole museli pitvat žábu a přiznávat Francii patent na lidská práva...). No každopádně z nějakého důvodu, který je spojený patrně s pálením dřeva, teplem rodinného krbu a oslavou slunovratu se v současnosti na Štědrý den ve Francii na stole objevuje tzv. bûche de Noël či anglicky Yule Log či česky vánoční poleno - roláda nazdobená jako kus dřeva. Pokud se nebojíte kýče ozdobeného houbičkami, větvičkami a cukrovým sněhem, určitě doporučuji bûche de Noël vyzkoušet - je pravda, že na svátečním stole se pěkně vyjímá.
Pokud jste spíše konzervativní (i když znáte to, Go big or go home!), vždycky si můžete udělat výbornou čokoládovo zázvorovou roládu s jemně nakyslým smetanovým krémem, no ne?
Recept je trochu pokročilejší, zahrnuje několik kroků, ale pokud si všechno dobře dopředu přečtete a naplánujete, nevidím důvod, proč by ho neměl zvládnout každý. Roládu navíc můžete připravit den předem.
Ingredience:
Roláda:
320 gr firm nebo extrafirm silken tofu (kde ho sehnat se dočtete např.
zde)
1/3 hrnku javorového nebo agave sirupu
1/3 hrnku hnědého cukru
1 lžíce (jablečného) octa
1 lžíce horké kávy (lžičku instantní kávy zalijte lžící horké vody)
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce mletých lněných semínek vyšlehaných vidličkou s 2-3 lžícemi vařící vody
1 hrnek polohrubé či hladké pšeničné mouky (část můžete nahradit např. špaldovou moukou)
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 hrnku najemno mletých ořechů (např. mandlí)
1 lžička pečící sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mletého zázvoru
1/3 hrnku kakaa na pečení (např. Alnatura či holandského)
špetka soli
Čerstvý (bio)zázvor + marmeláda či oblíbený alkohol (ne pivo :P)
Krém:
100 gr kešu ořechů natural
500 gr/ml bílého sojového jogurtu (
homemade či Provamel či Alnatura)
moučkový cukr dle chuti
citronová šťáva (z 1/2 - 1 citronu)
1 plechovka kokosového mléka/krému na šlehačku či 1 balení rostlinné/ořechové šlehačky (např. rýžová či sojová Soyatoo)
400 gr čokolády (na potření rolády a na "kůru", v případě, že děláte poleno)
Kandovaný zázvor nakrájený na kostičky
Postup:
Roláda:
Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Silken tofu, javorový sirup, cukr, ocet, kávu, vanilkový extrakt a vyšlehané lněné semínko rozmixujte dohladka v mixéru (pokud máte méně výkonný mixér či používáte tyčový, nejprve rozmixujte samotné tofu, až poté přidejte ostatní ingredience). Do jiné mísy prosejte mouku, škrob, sodu, prášek do pečiva, zázvor, sůl a kakao, přidejte ořechy a dobře promíchejte. Tekutou směs vlijte do mísy s moukou a lehce, ale dobře zamíchejte. Těsto by mělo být hodně husté, pokud by ale bylo až příliš homogenní, přilijte trochu mléka. Těsto špachtlí rozprostřete na celý plech a dobře zarovnejte, nikde by nemělo být výrazně silnější či tenčí než na jiných místech. Zároveň si dejte pozor, aby byl pečící papír pod těstem narovnaný, jinak vzniknou otlakem v těstě sklady a při rolování by roláda mohla praskat. Pečte asi 12 minut.
Po vyndání nechte přibližně 5 minut chladnout. Na pracovní plochu rozprostřete čistou utěrku či ručník a poprašte ji kakaem. Za pomocí druhého plechu, který dáte pod utěrku, na ní překlopte roládu. Opatrně sejměte pečící papír, poprašte kakaem a přikryjte druhou utěrkou či přeložte volným koncem ručníku. Ještě horkou roládu opatrně z kratší strany pevně zarolujte (jedna vrstva utěrky/ručníku bude uvnitř) a nechte chladnout. Mezitím do používané marmelády (já dala pomerančovou) nastrouhejte asi 1 - 2 cm čerstvého zázvoru, přilijte kapku vařící vody a dobře zamíchejte. Roládu nechte zarolovanou chladnout asi půl hodiny, poté ji opatrně rozviňte (samotný konec - úplný "vnitřek rolády" nechte klidně lehce stočený, jinak by se mohl ulomit) a potřete vrstvou zázvorové marmelády. Nechte plně vychladnout.
Krém:
Krém si připravuji nejradši den předem, dobře ztuhne a lépe se s ním pracuje. Kešu ořechy spolu s jogurtem rozmixujte dohladka v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, kešu krátce (asi 10 minut) povařte ve vodě, poté je slijte. Půjdou lépe mixovat. Do rozmixovaných kešu s jogurtem přidejte rozpuštěný rafinovaný kokosový olej, asi 3 lžíce cukru moučka a šťávu z půlky citronu. Opět rozmixujte, ochuťte a příp. dochuťte další šťávou/cukrem. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Když je krém tuhý, vyšlehejte kokosovou či rostlinnou šlehačku a postupně do ní zašlehávejte i kešu krém. Když je vše spojené, vraťte do lednice. Čím pevnější krém bude, tím lépe půjde roláda naplnit.
Poleno:
Vychladlou roládu potřete asi 1cm vrstvou bílého krému, posypte kandovaným zázovrem a s pomocí utěrky začněte roládu pomalu pevně rolovat. Pokud někde praskne, ničeho se nebojte a dál rolujte, zakryje se to čokoládou. Zarolovanou naplněnou roládu dejte ztuhnout do ledničky.
200 gr čokolády rozpusťte s cca 3mi lžícemi krému či rostlinné/ořechové šlehačky, zamíchejte a nechte v lednici ztuhnout do roztíratelné konzistence.
Pokud děláte kůru, 200 gr čokolády rozpusťte, vylijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do velmi tenké vrstvy. Nechte ztuhnout venku či v lednici/mrazáku. Poté nalámejte na tenké dlouhé proužky.
Roládu potřete čokoládový krémem, obložte nalámanou čokoládou a posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete poleno, kousek rolády šikmo uřízněte a ze strany ho "přilepte" čokoládou.
Uf, hotovo. Kousky rolády podávejte s extra krémem a kandovaným zázvorem.
Krém si připravuji nejradši den předem, dobře ztuhne a lépe se s ním pracuje. Kešu ořechy spolu s jogurtem rozmixujte dohladka v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, kešu krátce (asi 10 minut) povařte ve vodě, poté je slijte. Půjdou lépe mixovat. Do rozmixovaných kešu s jogurtem přidejte rozpuštěný rafinovaný kokosový olej, asi 3 lžíce cukru moučka a šťávu z půlky citronu. Opět rozmixujte, ochuťte a příp. dochuťte další šťávou/cukrem. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Když je krém tuhý, vyšlehejte kokosovou či rostlinnou šlehačku a postupně do ní zašlehávejte i kešu krém. Když je vše spojené, vraťte do lednice. Čím pevnější krém bude, tím lépe půjde roláda naplnit.
slavule
Mohu se zeptat, co je výkonný mixér? Tedy spíš se vlastně chci zeptat, jaký domácí přístroj máte doma k ruce vy :) já se na nákup chystám, tak budu mít o čem přemýšlet, děkuji! Vaše stránky jsou úúúžasné :) sůávule