Čokoládová roláda se zázvorem - Bûche de Noël

Sladké
Dort(íčk)y
Vánoce
Párty!
Věřte tomu nebo ne, ale ve Francii jedí na vánoce poleno. Nekecám, v mládí jsem byla zasažená frankofonií více, než mi bylo libo (každý den jsme ve škole museli pitvat žábu a přiznávat Francii patent na lidská práva...). No každopádně z nějakého důvodu, který je spojený patrně s pálením dřeva, teplem rodinného krbu a oslavou slunovratu se v současnosti na Štědrý den ve Francii na stole objevuje tzv. bûche de Noël či anglicky Yule Log či česky vánoční poleno - roláda nazdobená jako kus dřeva. Pokud se nebojíte kýče ozdobeného houbičkami, větvičkami a cukrovým sněhem, určitě doporučuji bûche de Noël vyzkoušet - je pravda, že na svátečním stole se pěkně vyjímá. 
 
 
 
 
Pokud jste spíše konzervativní (i když znáte to, Go big or go home!), vždycky si můžete udělat výbornou čokoládovo zázvorovou roládu s jemně nakyslým smetanovým krémem, no ne?
 
Recept je trochu pokročilejší, zahrnuje několik kroků, ale pokud si všechno dobře dopředu přečtete a naplánujete, nevidím důvod, proč by ho neměl zvládnout každý. Roládu navíc můžete připravit den předem.
 
Ingredience:
Roláda:
320 gr firm nebo extrafirm silken tofu (kde ho sehnat se dočtete např. zde)
1/3 hrnku javorového nebo agave sirupu
1/3 hrnku hnědého cukru
1 lžíce (jablečného) octa
1 lžíce horké kávy (lžičku instantní kávy zalijte lžící horké vody)
1 lžíce vanilkového extraktu
1 lžíce mletých lněných semínek vyšlehaných vidličkou s 2-3 lžícemi vařící vody
1 hrnek polohrubé či hladké pšeničné mouky (část můžete nahradit např. špaldovou moukou)
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 hrnku najemno mletých ořechů (např. mandlí)
1 lžička pečící sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mletého zázvoru
1/3 hrnku kakaa na pečení (např. Alnatura či holandského)
špetka soli
Čerstvý (bio)zázvor + marmeláda či oblíbený alkohol (ne pivo :P)
Krém:
100 gr kešu ořechů natural
500 gr/ml bílého sojového jogurtu (homemade či Provamel či Alnatura)
110 gr rozpuštěného rafinovaného (tj. deodorizovaného) kokosového oleje (např. značka Naturata z Bioobchodu v Bělehradské)
moučkový cukr dle chuti
citronová šťáva (z 1/2 - 1 citronu)
1 plechovka kokosového mléka/krému na šlehačku či 1 balení rostlinné/ořechové šlehačky (např. rýžová či sojová Soyatoo)
400 gr čokolády (na potření rolády a na "kůru", v případě, že děláte poleno)
Kandovaný zázvor nakrájený na kostičky
 
 
 
Postup:
Roláda:
Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Silken tofu, javorový sirup, cukr, ocet, kávu, vanilkový extrakt a vyšlehané lněné semínko rozmixujte dohladka v mixéru (pokud máte méně výkonný mixér či používáte tyčový, nejprve rozmixujte samotné tofu, až poté přidejte ostatní ingredience). Do jiné mísy prosejte mouku, škrob, sodu, prášek do pečiva, zázvor, sůl a kakao, přidejte ořechy a dobře promíchejte. Tekutou směs vlijte do mísy s moukou a lehce, ale dobře zamíchejte. Těsto by mělo být hodně husté, pokud by ale bylo až příliš homogenní, přilijte trochu mléka. Těsto špachtlí rozprostřete na celý plech a dobře zarovnejte, nikde by nemělo být výrazně silnější či tenčí než na jiných místech. Zároveň si dejte pozor, aby byl pečící papír pod těstem narovnaný, jinak vzniknou otlakem v těstě sklady a při rolování by roláda mohla praskat. Pečte asi 12 minut.
Po vyndání nechte přibližně 5 minut chladnout. Na pracovní plochu rozprostřete čistou utěrku či ručník a poprašte ji kakaem. Za pomocí druhého plechu, který dáte pod utěrku, na ní překlopte roládu. Opatrně sejměte pečící papír, poprašte kakaem a přikryjte druhou utěrkou či přeložte volným koncem ručníku. Ještě horkou roládu opatrně z kratší strany pevně zarolujte (jedna vrstva utěrky/ručníku bude uvnitř) a nechte chladnout. Mezitím do používané marmelády (já dala pomerančovou) nastrouhejte asi 1 - 2 cm čerstvého zázvoru, přilijte kapku vařící vody a dobře zamíchejte. Roládu nechte zarolovanou chladnout asi půl hodiny, poté ji opatrně rozviňte (samotný konec - úplný "vnitřek rolády" nechte klidně lehce stočený, jinak by se mohl ulomit) a potřete vrstvou zázvorové marmelády. Nechte plně vychladnout.
Krém:
Krém si připravuji nejradši den předem, dobře ztuhne a lépe se s ním pracuje. Kešu ořechy spolu s jogurtem rozmixujte dohladka v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, kešu krátce (asi 10 minut) povařte ve vodě, poté je slijte. Půjdou lépe mixovat. Do rozmixovaných kešu s jogurtem přidejte rozpuštěný rafinovaný kokosový olej, asi 3 lžíce cukru moučka a šťávu z půlky citronu. Opět rozmixujte, ochuťte a příp. dochuťte další šťávou/cukrem. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Když je krém tuhý, vyšlehejte kokosovou či rostlinnou šlehačku a postupně do ní zašlehávejte i kešu krém. Když je vše spojené, vraťte do lednice. Čím pevnější krém bude, tím lépe půjde roláda naplnit.

 

 
Poleno:
Vychladlou roládu potřete asi 1cm vrstvou bílého krému, posypte kandovaným zázovrem a s pomocí utěrky začněte roládu pomalu pevně rolovat. Pokud někde praskne, ničeho se nebojte a dál rolujte, zakryje se to čokoládou. Zarolovanou naplněnou roládu dejte ztuhnout do ledničky.
200 gr čokolády rozpusťte s cca 3mi lžícemi krému či rostlinné/ořechové šlehačky, zamíchejte a nechte v lednici ztuhnout do roztíratelné konzistence.
Pokud děláte kůru, 200 gr čokolády rozpusťte, vylijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do velmi tenké vrstvy. Nechte ztuhnout venku či v lednici/mrazáku. Poté nalámejte na tenké dlouhé proužky.
Roládu potřete čokoládový krémem, obložte nalámanou čokoládou a posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete poleno, kousek rolády šikmo uřízněte a ze strany ho "přilepte" čokoládou.
Uf, hotovo. Kousky rolády podávejte s extra krémem a kandovaným zázvorem.

 

Krém si připravuji nejradši den předem, dobře ztuhne a lépe se s ním pracuje. Kešu ořechy spolu s jogurtem rozmixujte dohladka v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, kešu krátce (asi 10 minut) povařte ve vodě, poté je slijte. Půjdou lépe mixovat. Do rozmixovaných kešu s jogurtem přidejte rozpuštěný rafinovaný kokosový olej, asi 3 lžíce cukru moučka a šťávu z půlky citronu. Opět rozmixujte, ochuťte a příp. dochuťte další šťávou/cukrem. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Když je krém tuhý, vyšlehejte kokosovou či rostlinnou šlehačku a postupně do ní zašlehávejte i kešu krém. Když je vše spojené, vraťte do lednice. Čím pevnější krém bude, tím lépe půjde roláda naplnit.

V
KOMENTÁŘE
1

slavule

|  1. listopadu 2015 v 20:33

Mohu se zeptat, co je výkonný mixér? Tedy spíš se vlastně chci zeptat, jaký domácí přístroj máte doma k ruce vy :) já se na nákup chystám, tak budu mít o čem přemýšlet, děkuji! Vaše stránky jsou úúúžasné :) sůávule

PŘIDEJ KOMENTÁŘ