Já vím, říkáte si Jééé, sušenky, trapný a suchý! Asi by mě to taky napadlo... Ale bacha! Tyhle sušenky nejsou nějaké obyčejné drobivé placky, ale naprosto super duper chutné šťavnaté rumovo-karamelové sušenky s opraženými ořechy. Kdybych měla kavárnu, určitě by nechyběly v nabídce. Tak se nechte přesvědčit - výsledek, ve kterém se (jak by řekl Josef Václav Sládek nebo nějací nechutní gourmet foodies) snoubí chuť melasy, rumu, hnědého cukru, opražených ořechů a muškátového oříšku za to vážně stojí. Díky Veganomiconu za ně!
Ingredience:
1/3 hrnku oleje
1/4 hrnku oblíbeného rostlinného či ořechového mléka
1 hrnek hnědého cukru
1 lžíce melasy (nevynechávejte!)
2 lžíce tmavého rumu
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilková semínka či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/4 hrnku kukuřičného škrobu nebo solamylu
1 a 1/2 lžičky přášku do pečiva
1/4 lžičky pečící sody
1/3 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
2 hrnky nasekaných pekanových či vlašských ořechů (tak nějak středně, ani moc najemno, ani moc nahrubo)
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Do větší mísy vlijte olej, mléko, cukr, melasu, rum a vanilku a (nejlépe šlehačem) velmi dobře prošlehejte, dokud směs jemně nezpění a nezhoustne. V jiné míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl, promíchejte a poté vsypte do tekutých ingrediencí. Zamíchejte a vytvořte měkčí těsto (pokud by bylo příliš řídké, přidejte trochu mouky). Nechte ho asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté z těsta oddělujte vždy asi 1 lžíci těsta, vytvarujte kuličku a tu dobře obalte v nasekaných oříšcích. Koule vyskládejte na plech (nechte mezi nimi vždy asi 3 cm místa) a pečte přibližně 12 - 14 minut.
Po vyndání z trouby nechte ještě 5 minut chladnout na plechu, poté přendejte na kovový rošt a nechte úplně vychladnout. Nejlépe sušenky chutnají poté, co trochu odleží (např. druhý den).
Veronika
Tieto susienky su fakt uzasne! Dakujem za recept :)
Lenka
Zeptám se asi hloupě, existuje "pečící" soda? Je k máni v běžných obchodech zdravé výživy? Děkuji za odpověď, Lenka.
Veganotic
Koupíte jí v každém obchodě vedle prášku do pečiva, je to trošku neobratný překlad z anglického baking soda, je to soda bikarbona.
Dana
skvelé! vážne skvelé (hoci nie je zima ;) ) ďakujem za recept :)
vladuš
Prosím, jaké to je rostl. mléko děkuji za odpověď
Veganotic
Více méně libovolné, vhodné je např. mandlové nebo sójové.
Martina
Jsou luxusni!vazne vynikajici!uz je tento tyden delam podruhe a urcite se objevi v mikulasske nadilce!!vase stranky a recepty jsou skvele,nadherne fotky,moc rada vas sleduji!!
Misa
Jako kamen:(((
Veganotic
možná příliš dlouho v troubě?
Veganotic
Omylem jsem smazala poslední komentář:
Q: Můžu se zeptat, zda máš odhad na trvanlivost těchto sušenek. Chci je vyrobit jako dárek, tak jestli je udělat těsně před nebo jsou naopak lepší nějaký den uleželé?
A: Několik dní určitě vydrží, ale dělala bych je tak den před obdarováním, nepotřebují rozležet :)
Alena
Ok, díky ;)
katka
Ahoj, Cecelia by som sa opytat da sa melasa nahradit aj niecim inym?? Dakujem
Veganotic
Můžeš jí vypustit nebo nahradit třeba hnědým cukrem, ale nedělala bych to, v těhle sušenkách dělá nezaměnitelnou chuť
Anne-Sophie
Ahoj! Jsem Francouzka žijící v Berlíně a miluju tvůj blog! mám akorát jednou otázku: v receptech často píšeš ze je třeba například použit 1/2 hrnek, jak to myslíš? Jsou ti americké hrnky anebo mám se vzít kterékoliv hrnek?? Díky za odpověď jsem trosku z toho zmatená;-)
Veganotic
Ahoj, jsou to ty americké, jeden hrnek je 250 ml.
Lenka
Dobrý večer, právě jsem dodělala sušenky a říkám jéééé sušenky jsou naprosto skvělé! Sice v podání mých dětí nejsou tak souměrné, ale melasa a ořechy (když došly dala jsem slunečnici) jsou úžasná kombinace. Díky za recept :-) Lenka
Veganotic
Super nápad se slunečnicí :)
Andrea
Úžasne voňavé. ..Namiesto rumu som použila orechový likér. .mnam
Veganotic
hmm to zní dobře, díky za tip :)
saipra
Dá se místo polohrubé použít hladká mouka?
Kača
Sušenky jsou naprosto luxusní, chutnají skvěle, mají zajímavou chuť asi díky te melase, nádherně voní ( ja použila celozrnnou zitnou mouku a super a taky sójové mléko ) no myslim ze do zítřka nebudou :) jinak kuličky jsem tvořila tak, ze jsem si musela vždy namočit ruce do vody, jinak to nešlo " nakoulet " :) za me super a brzy je udělám zas!!! Děkuji za skvělý recept.
Tereza
Jsou naprosto úžasné!! Jednou jsem u rodičů pekla bez melasy (neměli), ale není to ono, takže fakt nevynechávejte :)
Alena
Jsou výborné!! Fakt..:) voněl celý byt a ta chuť, pecka:)
Hana
Vypadá to fakt luxusně!! Hned zítra vyzkouším :) Můžu jen dotaz mimo recept? :) ty sáčky jsou nějaké spešl nebo obyčejné? :( Vypadá to fakt luxusně :)
Lenka Vadlejchová
Sušenky jsou luxusní a ta vůně při pečení, nemohla jsem se dočkat, až ochutnám. Namíchala jsem špaldovku celozrnnou, trochu žitné a pohankovou mouku. Určitě zařadím mezi stálice. Jinak máš moc krásný blog a spoustu skvělých receptů. Díky Lenka.
Gabriela
Mnamiki, susienky su vyborneeee, dala som dobry rum- krasne ich rozvonal. Orechy sa mi na gulky nelepili, tak som ich zamiesila s cestom, na lahodnosti im nic neubralo. Su slako- slano- melasovo- orechove. Dakujem za vyborny recept
Anežka
Jsou prudce jedlé
Anežka
A máme je v bzl variantě
Zdenda
dobry den, cim je mozne v receptu nahradit cukr? chci zkusit med, nebo cekankovy sirup, pripadne javorac... Tyhle susenky miluju,ale ze zdrav. duvodu uz nejim raf. cukr. a psenicnou mouku.. >>diky moc, super blog!!
Josefína
Dělala jsem je bezlepkové - z čirokové mouky, mletých zemních mandlí a psyllia. Místo mléka vodu, olej kokosový a sladidlo - panela. Příště asi méně osladím, ale moc dobré, děkuji:)