Na předčasný nástup jara to zatím nevypadá, zahřejte se tedy v zimě tímto skvělým fazolovo-tempehovým chilli (něco jako ragú?). Mimo klasických ingrediencí - zeleniny, fazolí a tempehu, se do něj přidává i čokoláda, ořechy a víno. Rozhodně se toho nemusíte bát, tyhle netradiční ingredience ve vás můžou zpočátku vzbuzovat lehkou nedůvěru, ale jídlu dodají skvělou chuť a hloubku.
Recept pro cca 6 osob, upraven z receptu na GreenKitchenStories.
Ingredience:
2 lžíce kokosového oleje
1 velká nadrobno nakrájená cibule
2 rozdrcené stroužky česneku
2 lžičky semínek římského kmínu nebo 1 lžička mletého
1 čerstvá nadrobno nakrájena chilli paprička
1 lžička mleté papriky
2 lžičky sušeného oregana
2 velké papriky (žlutá a červená)
1 mrkev, nakrájena na julienne
1 petržel, nakrájená na julienne
2 větší řapíky celeru (i s listím) nakrájené na drobno
150 g najemno nasekaných vlašských ořechů
cca 800 g (nebo 3 konzervy) fazolí - např. černé, černé oko, adzuki, borlotti apod.
1 (190 g) balení tempehu (natural či uzený)
2 (2x 400g) konzervy drcených rajčat
hrnek vody
2 lžičky sypkého zeleninového bujonu (např. Alnatura)
150 ml suchého červeného vína (např. Merlot)
50 - 100 gr hořké vysokoprocentní (80%) čokolády
K podávání:
čerstvý koriandr
bílý sojový jogurt či domácí sojanéza (dejte méně oleje)
limetky či citron
Postup:
Připravte si všechnu zeleninu, fazole slijte a dobře properte, nechte okapat. Tempeh rozdrobte prsty, pokud používáte natural, opečte ho s trochou dobré sojové omáčky (tamari) na pánvi (můžete ho i předem marinovat). Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, římský kmín, chilli papričku, papriku a oregáno a za občasného míchání smažte pár minut. Přidejte nakrájené papriky, mrkev, petržel a celer a dalších cca 5 minut smažte. Poté přimíchejte nasekané ořechy, fazole, tempeh, rajčata, cca 300 ml vody a bujón, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Poté vmíchejte víno, čokoládu nalámanou na kostičky (začněte s 50 gr, poté dle chuti přídávejte, já dala skoro celou tabulku), ev. i 125 ml kávy (nekecám), zamíchejte a nechte ještě 5 minut provařit. Ochutnejte a dochuťte čokoládou, pepřem a solí.
Podávejte s jogurtem (můžete ho předem smíchat s trochou citrónové šťávy), citronem či limetkou a značným množstvím čerstvého koriandru.
Katka
Chilli milujem! Rozhodne cez víkend vyskúšam tvoj recept. Koniec nudy v kuchyni! :D
Nunusko
Recepty su to pekne, ale uvazujem nad tym, ci veganom, okrem toho, ze sa staraju o blaho zvierat ich nejedenim napadne, ze tieto ich exoticke suroviny je potrebne dovazat casto z velkej dialky, co mi teda ekologicke nepripada. Vsetky tie tempehy, morske riasy, hodvabne tofu...
Smea
Teda lepšie chilli som ešte nejedla! úžasné!!!!!!!!!!