Luxusní Chilli s Ořechy a Čokoládou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Supermarket
Omáčky

Na předčasný nástup jara to zatím nevypadá, zahřejte se tedy v zimě tímto skvělým fazolovo-tempehovým chilli (něco jako ragú?). Mimo klasických ingrediencí - zeleniny, fazolí a tempehu, se do něj přidává i čokoláda, ořechy a víno. Rozhodně se toho nemusíte bát, tyhle netradiční ingredience ve vás můžou zpočátku vzbuzovat lehkou nedůvěru, ale jídlu dodají skvělou chuť a hloubku.

 

 

Recept pro cca 6 osob, upraven z receptu na GreenKitchenStories.

 

Ingredience:

2 lžíce kokosového oleje

1 velká nadrobno nakrájená cibule

2 rozdrcené stroužky česneku

2 lžičky semínek římského kmínu nebo 1 lžička mletého

1 čerstvá nadrobno nakrájena chilli paprička

1 lžička mleté papriky

2 lžičky sušeného oregana

2 velké papriky (žlutá a červená)

1 mrkev, nakrájena na julienne

1 petržel, nakrájená na julienne

2 větší řapíky celeru (i s listím) nakrájené na drobno

150 g najemno nasekaných vlašských ořechů

cca 800 g (nebo 3 konzervy) fazolí - např. černé, černé oko, adzuki, borlotti apod.

1 (190 g) balení tempehu (natural či uzený)

2 (2x 400g) konzervy drcených rajčat

hrnek vody 

2 lžičky sypkého zeleninového bujonu (např. Alnatura)

150 ml suchého červeného vína (např. Merlot)

50 - 100 gr hořké vysokoprocentní (80%) čokolády

 

 
 

K podávání:

čerstvý koriandr

bílý sojový jogurt či domácí sojanéza (dejte méně oleje)

limetky či citron

 

Postup:

Připravte si všechnu zeleninu, fazole slijte a dobře properte, nechte okapat. Tempeh rozdrobte prsty, pokud používáte natural, opečte ho s trochou dobré sojové omáčky (tamari) na pánvi (můžete ho i předem marinovat). Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, římský kmín, chilli papričku, papriku a oregáno a za občasného míchání smažte pár minut. Přidejte nakrájené papriky, mrkev, petržel a celer a dalších cca 5 minut smažte. Poté přimíchejte nasekané ořechy, fazole, tempeh, rajčata, cca 300 ml vody a bujón, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Poté vmíchejte víno, čokoládu nalámanou na kostičky (začněte s 50 gr, poté dle chuti přídávejte, já dala skoro celou tabulku), ev. i 125 ml kávy (nekecám), zamíchejte a nechte ještě 5 minut provařit. Ochutnejte a dochuťte čokoládou, pepřem a solí.

 

 

Podávejte s jogurtem (můžete ho předem smíchat s trochou citrónové šťávy), citronem či limetkou a značným množstvím čerstvého koriandru.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Katka

|  21. října 2015 v 19:26

Chilli milujem! Rozhodne cez víkend vyskúšam tvoj recept. Koniec nudy v kuchyni! :D

2

Nunusko

|  13. listopadu 2016 v 7:58

Recepty su to pekne, ale uvazujem nad tym, ci veganom, okrem toho, ze sa staraju o blaho zvierat ich nejedenim napadne, ze tieto ich exoticke suroviny je potrebne dovazat casto z velkej dialky, co mi teda ekologicke nepripada. Vsetky tie tempehy, morske riasy, hodvabne tofu...

3

Smea

|  28. listopadu 2016 v 22:54

Teda lepšie chilli som ešte nejedla! úžasné!!!!!!!!!!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ