Vynikající Miso polévka s dokřupava opečeným tofu, soba nudlemi a spoustou chutných přídavků. Je to exotika, takže trochu náročnější na ingredience, ale nic, co by se ve specializovaných obchodech nedalo sehnat. Přípravu polévky můžete spojit třeba s výletem do vietnamské tržnice Sapa či jiného asijského obchodu a obohatit se tak nejen chuťove, ale i kulturně (jako správní etnologové nezapomeňte z návštěvy podat v komentářích zprávu!). Většina ingrediencí se navíc prodává ve větších balení, takže se nebojte vyšší počáteční investice. Spousta surovin vám zbyde a vy si tak polévku budete moct užít hned několikrát. A věřte mi, že ji určitě budete dělat vícekrát než jen jednou.
Pro 4 osoby.
Ingredience:
Miso vývar:
cca 5 cm čerstvého zázvoru (doporučuji bio, má mnohem výraznější a lepší chuť)
5 kousků řasy Kombu o velikosti cca 10 cm2
7 středních či větších sušených hub šitake
1/2 hrnku bílé miso pasty (koupila jsem v bioobchodě v Bělehradské)
2 lžíce dobré sojové omáčky
šťáva z jedné limetky či citronu
Polévka:
cca 500 gr pevného tofu (např. Alfabio či Sunfood) - vhodné je nechat ho před přípravou nejméně půl hodiny lisovat
300 gr čerstvých šitake houbiček
3 lžíce sezamového oleje
4 lžíce dobré sojové omáčky
Srirarcha (pálivá omáčka, viz obrázek)
500 - 600 gr Soba nudlí (tradiční asijské pohankové nudle)
100 gr baby špenátu (hodilo by se nějaké tradičněji asijské lupení, ale nemohla jsem žádné sehnat ;)
5 jarních cibulek
naklíčené mungo
bílý a černý opražený seznam (či Gomasio)
Postup:
Vývar: Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny louhovat (mezi tím si připravte věci na zbytek polévky). Po půl hodině vývar přeceďte. Odměřte si miso pastu, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetkovou šťávu a tamari, dokud nedosáhnete požadované chuti.
Polévka: Troubu předehřejte na 200°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na menší kostičky (viz obrázek), dejte do mísy a zalijte 1 - 2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sojovky. Přidejte Srirarchu dle chuti (já dávám cca 2 lžičky). Promíchejte, tofu přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení několikrát promíchejte, aby se tofu opékalo ze všech stran. Takto připravené tofu, ideálně ještě obalené v sezamu, je delikátná chuťovka samo o sobě, tak pozor, ať ho všechno nesníte ještě před přidáním do polévky! Šitake zbavte nožiček a klobouky nakrájejte na tenčí proužky. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi tamari. Pečte asi 12 minut.
Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a Soba nudle uvařte dle návodu (obvykle se vaří od 2 do 5 minut, poté je nutné je zcedit a propláchnout studenou vodu). Rozdělte do 4 misek.
Opražte sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru lehce změkne sám.
Adam
Smím se zeptat, kde se dá v Praze sehnat bio zázvor?
Veganotic
Ahoj,
kupuji ho v bioobchodě v Bělehradské (bioobchod.cz)
Lixx
Paradna chut, vdaka za super tip! Pouzil som Wakame riasy nie len na vyvar, ale aj priamo do polievky. Mnam.
Katka
půl hrníčku misa?? Není to pak příliš slané? Já si vařim miso polívu každý ráno (v mnohem jednodušší podobě, to je sice pravda), ale přidávám do ní 1/4 max 1/2 čajové lžičky miso pasty.
Veganotic
Je to akorát :)
Ajka
made it, ate it, loved it!! do příště vychytám nějaké mušky (na mé straně) a bude to dokonalost :)
Filip
Zdravim, Miso uz si chci par dnu uvarit, nicmene jsem pohodlny a planuju si Miso pastu koupit. Poradite mi prosim konkretne jaka se hodi nejvice? :-) btw.: onim pecenim tofu vytvorim tu skvelou kurku? hihi Diky, Filip
Veganotic
Ahoj,
misa používáme různá, obvykle to, co zrovna mají v bioobchodě :) To na obrázku (Mitoku macrobiotic) mají ve světlé a tmavé variantě v Country Lifu a chutná mi moc. Jinak ano, kůrka je z pečení :)