Velikonoční beránek (či super bábovka)
Velikonoce jdou mimo mě, ale lid si žádá beránka! Tady je tedy jeden aktivistický agnus dei vegani v džungli.
Je super chutný, vláčný, s krásnou pevnější strukturou, která se nedrolí. Ingredience navíc seženete v každém větším obchodě. Množství těsta je do větší formy - neplňte ji až po okraj, aby beránek při pečení nepřetékal - těsto nabyde. A pokud vás na beránky taky zrovna neužijte, udělejte si z tohohle těsta klasickou bábovku.
Tak šup šup, už je nejvyšší čas!
Ingredience:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
5 lžic kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
špetka soli
400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
3/4 hrnku rostlinného oleje
1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (
domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
1 a 3/4 hrnku cukru krupice
vrchovatá lžička vanilkového prášku (já používám
tento) nebo dvě lžičky vanilkového extraktu
šťáva z půlky středního citrónu
1 lžíce rumu
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem. Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou. Vlijte do formy, vložte do trouby a pečte na 180°C tradičně či 160°C horkovzduch asi hodinu. Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo.
Beránka nechte nejlépe vychladnout ve formě (ještě teplý je trochu křehčí a při neopatrné manipulaci by mohl přijít o nějaké části těla), bábovku můžete asi po 15 minutách od vyndání z formy vyklepnout na pečící rošt. Před krájením nechte plně vychladnout.
A takhle dopadl v nestřežené chvíli první zkušební beránek...
Renee
Podle receptu jsem upekla bábovku, dala jsem jen polovinu cukru, a byla vynikající!!! Díky!
Kiminka
Zdravim :) Da se nahradit to kokosove mleko nejakym jinym? Diky za odpoved :)
Veganotic
Ahoj, co třeba ovesná nebo sojová smetana?
Dagmar
mám veľmi rada tvoj blog. psík nemá chybu :)
Šárka
Děkuji za recept! Je vynikající jen místo cukru jsem použila javorový syrup a jako rostlinný olej - kokosový. Je skvělý!!! :)
Ajenka
Chut vyborna, ale ubrat oleje i cukru:-):-)
Jana
Krasny beranek! Recept se chystam vyzkouset, ale shanim formu. Ta vase je moc pekna, mohu se zeptat, kde jste ji sehnali? O jakou formu se jedna? Dekuji. Jana
Věra
Recept je zajímavý, vyzkouším ho pro švagrovou. Jen jedna otázka, vegané nejí maso kvůli morálnímu přesvědčení, proč tedy jsou kolem beránka na fotce dvě mrtvá zvířata?
Karolina Lambert
Dobry den, testo bylo vyborne, ale babovka mi spadla a je hodne mokra (olejova) ve vnitr. Dala jsem o trosku min nez 3/4 hrnku oleje, ale kokosoveho- myslite, ze to mohla byt ta chyba? Take jsme misto polohrube pouzila pouze hladkou mouku (polohrubou ci hrubou, kde ziji nesezenu). Pouzila jsem pouze pulku cukru a to tmaveho trtinoveho. Muze byt na chybe jedna z techto alternativ? Jinak velmi chutna, jen premyslim, co bych mohla zmenit, aby se mi vice povedla priste? Dekuji za pripadanou radu.
bba dit
jak to někdo mohl neochutnat vždyť je to tak dobré ale jedna věc tam chybí a je to cukr moučka .. Cukr krystal je dobrý ale do toho těsta BLE / moc dobré dekuji
PEPA
Beránek ? Ani ten Puňta to nežere. Pepa