Polévka ze žlutého hrášku s kari, batáty a mrkví

GlutenFree
Hlavní Jídla
Polévky
Supermarket

Skvělá a jednoduchá polévka do deštivého počasí. Všechny ingredience se krásně spojí a změknou tak, že se výsledek doslova rozplývá na jazyku. Navíc je to velmi snadné a pokud nepočítáte dobu vaření, nezabere to ani moc práce. Ideál.

 

 

Cca 5 porcí.

 

Ingredience:

2 lžíce oleje (momentálně používám sezamový)

2 střední mrkve

1 střední žlutá cibule

2 l zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem (dobrý je např. sypký Wurzl či Alnatura)

400 g žlutého půleného hrášku (používáme zn. CountryLife)

1 střední batát (sladký brambor)

3 lžičky kvalitního kari koření
3 lžičky mletého zázvoru

1 lžička mletého římského kmínu

2 bobkové listy

menší svazek čerstvého koriandru

sůl a pepř dle chuti

 

 

Postup:
Mrkev a cibuli nakrájejte na drobno (mrkev např. na menší kostičky). V hrnci rozehřejte olej a mrkev s cibulí na něm krátce (asi 5 minut) osmahněte. Mezitím oloupejte batát a nakrájejte ho na cca 1 - 1,5 cm velké kostičky. Po dané době ho přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vsypte půlený hrášek. Přidejte koření, zamíchejte, přiveďte k varu a ten poté stáhněte, aby se polévka jen lehce vařila. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud by ani po této době nebyl hrášek měkký až rozvařený, zvyšte teplotu a odkryté vařte za stálého míchání 5 - 10 minut (ale obvykle to není nutné). Sejměte z ohně a vmíchejte nasekané lístky koriandru. Podávejte s čerstvým koriandrem, pepřem a kvalitním kváskovým chlebem.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Mirka Jaborníková

|  5. června 2014 v 22:51

Mňam! Už si jdu podruhé přidat :-)

2

Katka

|  26. listopadu 2014 v 18:51

Výborná polévka, co zahřeje :) Moc si pochutnávám, i když tomu chybí třešnička na dortu - koriandr, nepodařilo se mi ho sehnat.

3

Eliška

|  5. ledna 2015 v 17:02

Vynikajici polevka!! Misto koriandru jsem prihodila aspon petrzelovou nat a take dobre:) A vubec vsechny recepty si nemohu vynachvalit. Diky:)

4

Marketa

|  15. ledna 2015 v 11:47

Prave si ji davam a je uuuzasna, diky za skvele recepty a inspiraci:)

5

Romana

|  26. února 2015 v 19:48

Výborná polévka. Přidala jsem stroužek česneku. Těším se na zítra, bude ještě lepší rozleželá:)

6

esko

|  1. prosince 2015 v 16:33

nemala som hrasok vymenila som za sosovicu, v kazdom pripade skvela chut mnaaaam :) uzasne recepty

7

esko

|  1. prosince 2015 v 16:33

nemala som hrasok vymenila som za sosovicu, v kazdom pripade skvela chut mnaaaam :) uzasne recepty

8

Chilli Peterson

|  15. května 2021 v 17:58

Dělal jsem kotlík téhle mojí už dlouho oblíbené polívky na jednu akci a mega moc lidí si jí pochvalovalo, dokonce více lidí, než masové jídlo :)) Děkuji za tento vymazlený recept.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ