Lahodná smetanová zmrzlina z kokosového mléka, kešu oříšků a máty doplněná o čokoládové kousky raw brownies. Mátu jsem dřív k dezertům nepoužívala a její chuť jsem měla spojenou především se zubní pastou, žvýkačkami či mochitem. To byla ovšem chyba! Asi před dvěmi lety jsem ochutnala čerstvou mátu jako doplněk k brownies a kokosové šlehačce a bylo mi jasné, že není cesty zpět. Máta si nejvíc rozumí právě se "smetanou" a čokoládou, tahle zmrzlina je tedy jen logickým vyústěním. Pokud chcete opravdový mátový "kick", patrně se neobejdete bez mátového extraktu (u nás je k dostání např. Dr. Oetker nebo si ho můžete vyrobit sami). I bez jeho použití je však máta ze zmrzliny jasně patrná a dle názorů mnohých ochutnávačů je její jemnější přítomnost naopak lepší.
Inspirováno receptem z webu Minimalist Baker.
Ingredience:
Zmrzlina:
1 a 1/2 hrnku kešu oříšků, předem namočených na 4 - 6 hodin (vodu poté slijte)
600 ml tučného kokosového mléka
1 hrnek čerstvých listů máty
1/4 hrnku bílého či hnědého cukru
1/4 hrnku javorového (či agáve) sirupu
3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
vanilková semínka či vanilkový extrakt
pokud nemáte zmrzlinovač, doporučuji přidat lžíci vodky, bílého rumu, bourbonu či jiného alkoholu
Brownies:
1 hrnek (cca 220 g) vypeckovaných medjol datlí
1 a 1/4 hrnku vlašských ořechů (či mix vlašských a mandlí)
1/3 hrnku kvalitního (fair-trade) kakaa
Postup:
3/4 hrnku mátových listů nahrubo nasekejte, spolu s kokosovým mlékem vložte do rendlíku či menšího hrnce a pomalu přiveďte k varu. Poté na co nejmenším plameni velmi zvolna vařte asi 15 minut. Listy můžete během vaření ještě trochu nadrtit dřevěným drtičem na led. Zceďte (listy vyhoďte) a nechte vychladnout. Poté spolu se všemi ostatními ingrediencemi a zbytkem máty rozmixujte ochucené mléko dohladka v mixéru. Nechte vychladit v lednici, poté přendejte do zmrzlinovače a nechte zpracovávat. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte směs do mělčí nádoby, vložte do mrazáku a co 40 minut (či hodinu) prošlehávejte vidličkou či ponorným mixérem. Zmrzlina by měla být hotová asi po šesti hodinách.
Na brownies jednoduše všechny ingredience vložte do mixéru (resp. food processoru) a rozmixujte, dokud není těsto homogenní a nedrží při sobě. Rozplácněte na placku, zabalte do pečícího papíru a nechte chvíli ztuhnout v mrazáku. Poté narkájejte na malé (cca 5x5mm) kousky.
Když je zmrzlina hotová, vmíchejte kousky brownies (doporučuji použít cca 1/2 - 3/4 dávky, pokud máte rádi spíš méně čokolády, udělejte brownies rovnou jen z poloviční dávky). Přendejte do nádoby, ve které budete skladovat, dobře uzavřete či zabalte do potravinové fólie a nechte ještě asi 5 hodin ztuhnout v mrazáku.
Před podáváním nechte asi 10 minut při pokojové teplotě.
Tereza
To vypadá božsky! Na pařáky ideální, už se těším, až vyzkouším. :)
kaca
Báječný recept! Prosím o tip na vhodné kokosové mléko, moc se v nich neorientuju - máte oblíbenou značku? Díky!
Veganotic
Musím se přiznat, že na oblíbenou značku jsem zatím nenarazila. Obvykle kupuji to, co je k dostání v bioobchodě, kam chodíme nebo něco s "košer" složením v asijských potravinách.
Dřív jsem byla velmi spokojená s kokosovým mlékem značky Albert Quality, ale jedno E ve složení mléka může být živočišného původu a zatím mi ani přes opakované urgence nebyli schopni odpovědět na to, jak to s ním tedy je...
S.
Skvělý recept, akorát mi to v mrazáku zmrzlo dle mě až moc :) každopádně jsem se chtěla zeptat, kde kupujete kornoutky? A s tím Albert mlékem teda koukám :/
Veganotic
Kornoutky jsou bohužel dovezené :/ jednou jsem je viděla v intersparu, ale nemám momentálně žádný poblíž, tak nevím, jestli je mívají pravidelně.
Katka
Dobry den, v akom mixeri dokazete rozmixovat spolu orechy datle a kakao? Mam vitamix a okamzite sa to zlepi na okraje mixeru..tie datle nemaju byt namocene?
Veganotic
Dobrý den,
pokud jsou datle masité a měkké, tak je nenamáčím. Lepší než vitamix je použít mixér-kuchyňský robot, čeština pro to asi nemá samostatný výraz, ale v anj se to označuje slovy "food processor". Koukněte do google images.
kaca
Je prosím nutné kokosové mléko vařit, i když nechci mátovou příchuť? Možná se mléko tím vařením má i zahustit? Mátovou jsem už zkoušela přesně podle receptu, byla super, díky za skvělý recept! Teď bych si dala vanilkovou :)
Veganotic
Ne ne, vaří se jen kvůli mátové chuti. Vanilkovou můžeš zkusit i tuhle :) http://www.veganotic.cz/clanky/146-nejlepsi-vanilkova-zmrzlina
Dena
Prosím, dalo by se něčím nahradit kokosové mléko? Nedávno jsem ho zkoušela a vůbec mi nesedlo. Mám z něj husinu, jenom si vzpomenu na tu chuť...
Veganotic
To je zvláštní, mně přijde chuťově dost neutrální (pokud vám tedy nevadí kokos obecně), neměla jste nějaké zkažené? Můžete místo něj zkusit mix nějakých jiných rostlinných či ořechových mlék a přidala bych tam i ořechovou (mandlovou) či třeba ovesnou (Oatly) smetanu, aby to mělo bohatší chuť.
Dena
Právě mi to kokos dost zhnusilo. Do té doby jsem ho měla ráda. Možná zkusím ještě nějakou jinou značku. Ale zmrzlinu zkusím s nějaký tím jiným ořechovým. Díky za odpověď.