Polévka z červené čočky je dnes už skoro klasika, nějakou oblíbenou verzi má patrně každý. Ne, že by mi nikdy nechutnala, občas jsem si jí dávala v restauracích, ale téměř nikdy jsem jí nedělala doma. To platilo do doby, než jsem na blogu MyNewRoots narazila na tenhle recept, ne nadarmo u jeho názvu poznámka "favorite recipe". Přestože se zdá být recept obyčejný, je to rozhodně i můj favorit, ke kterému se vracím už několik let. Výsledek je překvapivě chutný a rychle hotový, což je ideální, když se vám nechce moc vyvářet, ale dali byste si něco domácího a výživného. Polévka je díky citrónu jemně nakyslá, což spolu s římským kmínem a zázvorem vytváří zajímavé "umami". Když jsem si dala první lžíci chutnala mi, ale nebyla jsem popravdě nijak ohromena, nicméně čím víc jsem polévky snědla, tím více mi chutnala, až jsem si musela jít pro další talíř, a pak další, a další... Zkrátka dělám jí dost často a ráda a rozhodně se mi ještě nepřejedla. Nechápu, proč ještě není tady, na blogu. Nejvyšší čas to napravit.
Ingredience:
1 hrnek červené čočky
2 lžíce (sezamového) oleje
1 větší cibule
5 - 6 stroužků česneku
1 lžíce římského kmínu
cca 4 cm velký kus čerstvého (bio) zázvoru
1 větší chemicky neošetřený (bio) citrón
1 400ml konzerva krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)
1,3 l zeleninového vývaru nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl či Alnatura)
sůl a pepř dle chuti
čerstvé bylinky na ozdobu (nejlépe pažitka)
Postup:
Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte římský kmín a najemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu, zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou ze zbytku citrónu. Podávejte s čerstvými bylinkami.
tornadolue
Vyskúšala som a určite bude patriť k mojim obľúbeným!
daniela
výborná :-) ďakujem za ďalší skvelý recept...
Monika
Výborná! Určitě zařadíme mezi oblíbené recepty, díky. :)
Panda
Tyjo, co by se dalo nahradit za římský kmín? U nás zrovna tohle kořeníčko moc nešmakuje...
Lenka
Tak, ako si sama napísala, každou lyžičkou chutí viac a viac! Ten citrón robí nesmierne zaujímavú chuť :). Ďakujem za recept!
Edmnd
Kam v Praze pro bio zázvor? :)
Veganotic
kupuji v bioobchodě v Bělehradské
Lulu
Ta polivka je famozni! Dekuju za recept :)
Greenewerra
Toto je úplne perfektná dobrotaaaa!!! Fakt skvelé!!! Budem to variť často a podelím sa aj s priateľmi :-)
Alla
Úžasná polévka, dlouho jsem nic tak dobrého nejedla.
lucie
Polevka byla opravdu uzasna, dekuji za recept! My si ji trochu upravili, misto doporucene pazitky jsme si ji posypali cerstvym koriandrem. Tim ziskala exoticky smrnc (ne ze by vylepseni potrebovala:-):-))
Veganotic
já poslední dobou dávám koriandr do všeho :))
lucie
Cerstvy koriandr da jidlu smrnc. Zkusila jsem i guacamole dle Vaseho receptu (koriandr nechybel :-)), olizovali se vsichni az za usima. Pecky z avokada pomohly proti zhnednuti, stejnou fintu pouzivaji i v Guatemale.
Veganotic
Super :)
Kača
Včera jsem polévku dělala a upravila jsem ji trochu tím, ze jsem do ni přidala trochu třtinového cukru, na me byla trochu kysela, a použila jsem i čerstvý koriandr, který tady vsichni chválí, a doteď jsem ho skoro vůbec nepoužívala. Chutná báječně a polévka ma takový orientální nádech - kombinace všech kořeni je naprosto úžasné. Hodnotim pozitivně a po shlédnutí webových stránek začínám byt na vašich receptech témeř závislá. :))
Veganotic
to ráda slyším, pokud tu závislost hodnotíte pozitivně :))
maruška
Polévka výborná. Jelikož jsem kyselost předpokládala, chvíli před dovařením jsem přidala na jemno nastrouhanou jednu větší mrkev. Nahradila tím případný cukr. Dobrou chuť!
Ren
Vyborna! Nastrouhala jsem do ni mrkev, jak radi pani ve vyssim prispevku
Wil
Páááni, tak tohle je vynikající recept, zrovna si jí dávám první talíř :-) Téhle (a všeobecně polévek) bych se mohla užrat! :-) Přestože jsem neměla římský kmín a čerstvé bylinky (jen sušenou petrželku, oregáno..a přidala jsem i trochu kari a chilli), tak opravdu hlavně ten citron a zázvor tomu dal fakt říz, chuť, vůni! Mňaaam! Mno nic, jdu si dat druhý talíř... :-D :-) ;-)
Veganotic
taky se jí můžu ujíst :)
Liduš
já osmahla trochu slaniny na kostečky, kořenovou zeleninu nastouhanou na hrubém struhadle, kmín obyčejný a rajský protlak a citron jsem nedala, jinak vše podle receptu. A i tak je polévka luxusní!!! Už jsem ji dělala podruhé a zase jen malinko jinak a je zase boží. Doporučuji.
Veganotic
Tak příště bez té slaniny a bude to ještě víc super :)
Monie
Je to druhá polévka, kterou jsem v životě dělala - a je úžasná! Rozhodně si ji přidám do seznamu receptů :D Zezačátku jsem si na chuť musela trochu zvyknout, pak jsem ji začela milovat :) Děkuji za recept, rozhodně se podívám i na ty ostatní
Veganotic
super! :)
Jana
Tuhle polévku jsme si doma zamilovali. Pro mě je to absolutní TOP! :)
Ludwig
Tahle polevka je excelentni hned po uvareni, ale po par hodinach, kdyz se rozlezi tak je jeste lepsi :-) Pridal jsem tam jeste trosku rasy Kombu a trochu chilli. Je to jedna basen. Muzu co nejlepe doporucit. Tuhle stranku pridavam do svych favoritu, i kdyz nejsem vegan.
Zuzka
Tak já jsem polévku dělala na kokosovém oleji, s klasickým drceným kmínem a s více stroužky česneku a ještě jsem tam naházela dvě hrsti čerstvého koriandru a....dobrý :) sice mi z toho vyšla spíše čočková kaše než polévka, ale mě to vůbec nevadí...ba naopak :) Určitě budu vařit znova :) Díky
Tlasko21@seznam.cz
Tahle polévka mě to chutnal a celá rodina chutnali, a s zkoušel jsem udělat za pár hodin hotoví. Našel jsem recepty na vás.
Daniela Helešicová
Polévka výborná, už jsem ji dělala 2x a pokaždé zmizí ani nevím jak :)
Martina
Nemám co dodat..., prostě jsem jí snědla a nezbylo :-)
Lukáš Bureš
Pridal jsem koriandr, kardamom a špetku skořice a připomíná mi to daleké cesty... Super
nikolkaboobinka
vynikající! Děkuji za recept.
Martina
Ok
Marta Špinarová
polévka z červené čočky
Marta
polévka z červené čočky
Marta
Cocka vynikajici. Zapomněla jsem citron. I tak super
Malá Mrkev
S manželem se jí můžeme ujíst :-)zrovna jsem ji dovařila. Jak píší lidé výš, po přidání koriandru je ještě lepší. Na zahrádce už vyrašil libeček, tak se i jeden stvol vyválel v polívce :-) Dochuceno ještě čerstvou limetkovou šťávou a chilli :-) Perfektní recept. Děkujeme !!
pedrito
Vynikající! Dík:)
Peter
Možem potvrdit,že táto polievka je vynikajúca a chutovo skvela s podtonom citronu. Autorku poprosím o dalšie takto skvelé recepty.
Gábina
Výborná, stala se mojí závislostí a dělám ji každý týden. Miluje ji i syn
Alla
To že je polévka úžasná jsem tady již zmiňovala. Vařím ji již nekolik let několikrát za měsíc a dnes jsem poprvé přidala mrkev ja musím říct, ze moc chutnala i tak. Koriandr bych také ráda přidala, ale nevím kde sehnat.
Simona
No ja skm to skúsila tiež, keď je tu taký kopec spokojnosti a pridávam sa k poklone. Ten citron to krásne vyladil ale neprekyselil. Dokonca som ani nedosladila a to robim vzdy ked pouzivam rajcinove pretlaky a pod. :)
Simona
Tiež sme ju doma skúsili a výborná! Nerobim ju presne tak isto a aj tak je fantastická :) Vďaka
Kateřina
Dobrý den, musím Vám ji též pochválit, moc jsem si pochutnala a už teď vím, že ji budu vařit častěji. díky
Marca
Právě dovařeno a je to vynikající záležitost
Ondřej
výborná i se špetkou tikka masaly ;)
Olive
Polevka je vynikajici! Pridala jsem koriandr, mrkev a kokosove mleko. Kokosove mleko opravdu doporucuji, doda exotickou tecku. Ted jsem dovarila druhou varku, prvni se vcera proste vyparila...