Nepečený téměř raw koláč z těch nejlepších ingrediencí. Korpus z rozinek, kakaa a ovesných vloček, náplň z čerstvých banánů, čokoládový krém z datlí a avokáda a nakonec vanilková vrstva z kešu a kokosové šlehačky. Je to dost exotika a import, nic ke každodenní konzumaci, ale jednou za čas pro sváteční příležitost... Pokud vás při čtení ingrediencí přepadají spíš obavy než chutě, nepropadejte panice, raw dezerty jsou možná z počátku trochu neobvyklé, ale není rozhodně těžké jim přijít na chuť. Jednotlivé části, zejména čokoládový krém, si můžete udělat i samostatně, jako jednoduchý dezert.
K výrobě koláče budete potřebovat výkonný mixér, resp. food processor. Ví někdo, jak se tomuto typu mixéru nadává v češtině, resp. jak ho odlišit od mixéru (blenderu) na mixování tekutějších směsí? Pokud ten váš není zrovna nejvýkonnější, doporučuji místo vanilkové kešu vrstvy použít jen vyšlehanou kokosovou šlehačku.
Inspirace ze stránky OneGreenPlanet, nakonec jsem toho však poměrně dost změnila.
Krásnou šablonu na Ganéšu jsem dostala darem z Indie :).
Koláč je do dortové formy o velikosti cca 23 cm.
Ingredience:
2 banány
Korpus:
1 a 1/2 hrnku (bio) rozinek
1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
1 zarovnaná lžička skořice
1 zarovnaná lžička perníkového koření (používám Sonnetor)
2 lžíce bio/fairtrade kakaa (ideálně co nejméně odtučněné, ev. raw)
Čokoládový krém:
1 a 1/2 zralého avokáda
1 hrnek masitých (Medjol) datlí
3 lžíce bio/fairtrade kakaa (ideálně co neméně odtčněné, ev. raw)
1 hrnek ořechového či rostlinného mléka
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vanilkového prášku
Vanilková vrstva:
1 hrnek kešu ořechů (namočených na několik hodin do vody, pokud jste zapomněli, zalijte kešu vařící vodou a nechte namáčet nejméně půl hodiny)
šťáva z jednoho většího citrónu
1 plechovka kokosového mléka (např. značka Vitasia), uložená na několik hodin (ideálně přes noc) do lednice
trochu kokosového cukru či agáve sirupu dle chuti
1 lžička vanilkového prášku
Postup:
Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Všechny ingredience na korpus vložte do mixéru a mixujte, dokud není směs poměrně konzistentní a lepivá. Pokud by rozinky zůstávaly v celku a nechtěly se nechat rozsekat, přidávejte postupně po lžících trochu vody či jiné tekutiny. Když je těsto hotové, vymačkejte ho do dortové formy. Dno zarovnejte a po stranách vytvořte asi 4 cm vysoké okraje. Vložte do lednice.
Připravte čokoládový krém. Nečekaně opět všechny ingredience vložte do mixéru a dohladka rozmixujte. Ochutnejte a dle chuti dochuťte. Banány oloupejte a podélné nakrájejte na plátky. Vyložte jimi dno korpusu a poté je zalijte čokoádovým krémem. Uhlaďte povrch a opět vložte do lednice.
Umyjte mixér. Otevřte kokosové mléko a vydlabejte z něj ztuhlou kokosovou část. Vložte ji spolu s ostatními ingrediencemi (kešu slijte) na vanilkový krém do mixéru a rozmixujte dohladka. Alternativně, pro ještě krémovější výsledek, můžete kokosovou šlehačku nejprve vyšlehat šlehačem a poté jí opatrně promíchat s rozmixovanou kešu směsí. Navrstvěte na čokoládový krém, celý dort dozdobte (např. kakaem a ořechy) a vložte do lednice, či pro pevnější výsledek do mrazáku . Nejméně půl hodiny před podáváním však doporučuji přendat dort z mrazáku do ledničky.
Blanka
Kde, prosím, kupujete dobré datle? :) Děkuji!
Veganotic
obvykle v Holešovické tržnici na farmářském tržišti (větší stánek se zeleninou, ovocem a ořechy)
maskrtnica
Dort vypadá fakt moc krásně! A říká se tomu kutr, jeden z typických přístrojů nejen v raw, ale také v masné potravinářské výrobě. Hezky o nich psal Viktor z Delikates... http://delikatesy.etrend.sk/kuchyne-vybavenie/dobry-kuter-za-slusnu-cenu-40
maskrtnica
Ale teda koukám, že se to slovo fakt užívá čím dál míň, přitom food processor je takový blbý... Taky znám popisy typu mixér "sekáček";)
Katka
Dobry den, da se tento dort s Ganeshou objednat/koupit? Mely bychom o nej zajem;-) nejenom kvuli ingrediencim, ale hlavne kvuli Ganeshe:-) Byl by to pekny darek.. Dekuji! S pozdravem, Katka
Veganotic
bohužel nedá :(
kaca
Prosím prosím, čím je dort na okraji ozdoben? Identifikuju sekané pistácie, ale ten zbytek mi zůstává záhadou :)
Veganotic
jsou to nadrcené mrazem sušené jahody
jana
dalo by sa kešu nahradiť mandľami?
Veganotic
V tomhle případě asi úplně ne, kešu se rozmixuje do hodně hladké krémové konzistence. Spíš bych ořechy vynechala a dala jen kokosovou šlehačku.
Trizonia
Koláč je naprosto vynikající. A to i přes to, že je v něm několik ingrediencí, které fakt nemusím. Moc děkuji za recept. Vlastně za všechny, tohle není první, který jsem zkoušela. :-)
Veganotic
Super, to jsem ráda :)
S.
Teda, člověk si řekne,že už ho tu nic nemůže překvapit, ale tohle je fakt krása. Slintám nejen nad dortem, ale i nad tou krásnou šablonou :)
Barbora
♥vypadá božsky, jako asi všechno tady ♥
Míša
Vypadá nádherně :-) můžu se prosím zeptat jaký vanilkový prášek myslíš? je to vanilkový puding?
Veganotic
Mletý vanilkový lusk nebo zrníčka vanilkového lusku :)
Micha(e)la
Mám asi takovou zvláštní otázku - jak je ten dort sytý? S raw dezerty nemám zatím moc zkušeností, občas si dělám dezert z avokáda hodně podobný tomu kakaovému krému a nikdy ho nezvládnu sníst moc najednou. Jde mi o to, jestli se dá při této velikosti sníst ve dvou lidech :) a nebo případně jak dlouho vydrží v lednici?
Veganotic
Sytý docela je, přecijen to jsou ořechy a avokádo. Jestli jste na něj dva, zkusila bych ho asi udělat z poloviční dávky v menší formě. V lednici by měl vydržet asi tak tři dny max.
Kamila Dostálová
To je ten nejkrásnější dort, co jsem kdy viděla! Jedno jestli vegan, raw a nebo nějakej klasickej, tohle je prostě top. Úžasná práce! A chutná určitě taky skvěle, ten musím vyzkoušet. Pokud by měl někdo zájem o úplně stejnou šablonku na Ganeshu, ozvěte se mi na email :)) ↑
Petra
Dnes jsem ho dělala a je skvělý! Náš první raw dezert v rodině a všichni byli nadšení! Díky za recept i úžasné stránky.
Krissty
Ahoj. Dezert vypadá úžasně a uvažuji, že ho udělám bráchovi k narozeninám. Mému mladšímu bráškovi ale nedělá kakao dobře a byla by škoda, kdyby nemohl ochutnat. Myslíš, že by se kakao dalo nahradit třeba skořicí? Moc děkuji za odpověď :)
Veganotic
Hm, to je trochu zapeklité. Když vadí kakao, je vyloučena asi i čokoláda obecně, že? Co zkusit s tou skořicí karob a/nebo třeba oříškové máslo z opražených ořechů (mandlové, lískovoořechové)? vyzkoušené to bohužel nemám :(
Eliška
Zdravím, dortík bych ráda udělala kamarádce k narozeninám, akorát nesmí lepek. Nahradit ovesné vločky pohankovými bude OK? Co myslíte:)
Veganotic
to by urcite nemel byt problem :)
tereza
Chtela bych se zeptat nesla by a sablona nafotit ..ze bych si ji vyrizla a pouzila na dort? chtela bych manzelovi k narozeninam udelat prekvapko... a myslite ze klasicke tycovej mixer to neda? diky moc
Veganotic
Bohužel jsem teď dlouhodobě mimo domov :( S tyčovým mixérem to bude náročné, hlavně ten korpus, ale jestli je výkonný, mohlo by se podařit ;)
Andrea
Mám dotaz kokosové mléko od Vitasia je veganské? Jsem četla, že obsahuje mono a diglyceridy mastných kyselin, které mohou být živočišného nebo rostlinného původu, tak si nejsem jistá. Děkuji
Veganotic
Přiznávám, že nevím a doufám v tu lepší variantu...
Olga
Dobry den, myslite, ze by dortu moc uskodilo, kdyby se potahl potahovaci hmotou?
Veganotic
Dobrý den,
musím říct, že mi to nepřijde jako nejlepší nápad, chuťově se to k tomu podlě mě moc nehodí a navíc byste musela dát pod potahovací hmotu nějaký tukový krém, jinak by se vám na dortu roztekla.
Gurvir
Great pictures, and great blog!! I sit now for some time and look thgoruh your blog..Maybe you would like to follow each others blogs?? Stop by and tell me what you think ;)
Lamush
a co pak udelate s tim zbytkem kokosoveho mleka? s tou tekutou casti?
Veganotic
Někdo ji pije či přídává do smoothies a koktejlů, já jí většinou vylévám. V kokosových mlékách, které používám, jí je naprosté minimum.
Michaela
Dobrý den, nemáte náhodou šablonu na Ganeshu. S tímto bych velmi uspěla u manžela a za pár týdnů má narozeniny. Děkujiiiii moc.
Eva
Dobrý den, taky by mně zajímala ta šablona Ganeshy. Kde jste ji sehnali? :)
Martina
Koukám, že o šablonu je velký zájem. Já jsem taky moc chtěla a bohužel jsem na netu žádnou takto pěknou nenašla. Já zrovna nepatřím k zručným lidem, tak se mi do samovýroby moc nechce, kdyby se našel někdo, kdo umí vyrobit, moc ráda koupím !!! :-)
Jana
Naprosto úžasné! Dortík měl obrovský úspěch u celé rodiny.
Ivka
Nádherný a mňamózní! Příště trochu méně citronu do světlého krému, ale jinak nic v ingrediencích neměním! :) Děkuji!!!
Veru
Krásny den,nádherný dortík,měla bych velký zájem o tu šablonu Ganeshu. Mohla byste mi ji poslat na e-mail? veronique2v1@gmail.com? Budu moc vděčná
Rose
Nádherný dort. Určitě ho vyzkouším. Mohla byste mi prosím taky poslat na email rose.flowers@seznam.cz šablonu Geneshy?
Hana
Dort byl chuťově výborný, ale neztuhnul a byl rozblemcaný.
Sladká em
Vyborny recept, urcite jsem nedelala napisledy. Sablonu jsem si vyrobila behem 5 minut. Vystrihla jsem si z velkeho papiru jemnou vlocku a kakao presyla pres ni, vypadalo to nadherne a bylo to sup sup.