Skvělé a jednoduché jídlo, které si často dělám ve všední den k večeři. Soba jsou výborné pohankové nudle, které jsou přirozeně bezlepkové (někteří výrobci do nich však často přidávají pšenici, pokud jste gluten free, nezapomeňte tedy dobře zkontrolovat složení) a rychlé k přípravě. Koupit se dají většinou už i v supermarketech, my je v Praze nejčastěji kupujeme v asijských potravinách Shin food (Korunní či Koněvova). Brokolice připravená v páře a Asií inspirovaná ořechová omáčka se k nim skvěle hodí. Původní recept na MyFirstMess tímto výčtem ingrediencí končí, my si k nudlím děláme často ještě opečený tempeh se sezamem a nebo přihodíme rychlejší variantu - na kostky nakrájené lahůdkové tofu Sunfood (ev. tofu s řasou stejné značky).
Recept pro 2 osoby
Ingredience:
cca 300 g soba nudlí
1 menší až střední brokolice
200 g tempehu natural nebo 250 g lahůdkového tofu (či tofu s řasou) Sunfood
kvalitni sójová omáčka
(černý) sezam
Omáčka:
2 menší stroužky česneku
cca 3 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru
1 lžíce kvalitní sójové omáčky
1/2 - 1 lžíce javorového sirupu
1/2 lžičky světlého misa (není nutné)
2 lžíce olivového oleje
špetka kajenského pepře či čili
šťáva z poloviny limetky
5 para ořechů
Postup:
Pokud používáte tempeh, nakrájejte ho na malé kousky a opečte na trošce (sezamového) oleje pěkně dozlatova. Po chvíli přidejte sezam a nechte tempeh obalit a sezam lehce opéct. Sejměte z ohně a po chviličce zakápněte troškou (1 lžíce) sójové omáčky. Pokud používáte tofu, stačí ho nakrájet na kostičky a přidat k hotovému jídlu.
Brokolici dobře omyjte a poté okrájejte růžičky. Košťál snězte nebo se ho zbavte. Dejte vařit soba nudle dle návodu, brokolici dejte do cedníku a nechte ji napařovat nad stejným hrncem, ve kterém se vaří soba.
Zázvor a česnek nastrouhejte na jemném struhadle, paraořechy nasekejte nožem na tenké plátky, přidejte všechny ostatní ingredience na omáčku a smíchejte v misce. Ochuťte a dochuťte.
Po uvaření soba nudle slijte, můžete je krátce propláchnout studenou vodou. Vraťte do hrnce, přidejte brokolici a tempeh/tofu a vše zalijte asijskou omáčkou s ořechy. Dobře promíchejte a podávejte.
Vydrží chutné i v krabičce na druhý den k obědu.
Jana
Děkuji za tento recept, soba nudle mám moc ráda a tahle kombinace mne neuvěřitelně potěšila. :) Budu je mít v repertoáru rozhodně často. :)
Veganotic
Super :) Taky se jich v poslední době nemůžu nabažit
Martina
Nejnádhernější recepty ! :) Vařím jeden po druhém a zatím naprostá spokojenost. Moc děkuji za takové stránky a doufám, že budou recepty jen a jen přibývat :)
Veganotic
taky děkuji, jsem ráda, že se vám stránky líbí :)
Veronika
Genialni recept, takovou chut jsem jeste nejedla. Vcera varil manzel, jesteze se toho ujal on, protoze ja jsem chtela postupovat jen podle nazvu - nudle + brokolice + tempeh, proste rychlovka. Ale ta omacka, to je teda neco. Jeste mi zbylo dneska na obed a uz se na to od rana tesim :)
Veganotic
Výborně :)
Kristína K.
Děkuji za geniální recept. Soba nudle jsem si koupila poprvé tento týden a jsem ráda, že jsem při premiéře využila zrovna tenhle recept, všem moc chutnalo! http://cockacockovita.blogspot.cz/
Veganotic
skvělé! :)
Týna
Potřebovala bych poradit kde koupím gluten free soba nudle. Recept mám vytisknutej asi tak dva měsíce, ale když už někde ty nudle mají, je v nich pšenice. Btw - sójovka taky není GF:) Předem díky za tip na nudle:)
Veganotic
GF soba kupujeme v ShinFood v Korunní (pokud jste z Prahy), viděla jsem je myslím i v Country Life. A díky za upozornění ohledně sójovky.
Míša V.
To zní skvěle :) ! Miluju takovéto různé směsi s brokolicí ! http://runeatandtravel.blogspot.cz/
Jája
je to vynikajici nikdo nepoznal ž tempeh neni maso supeeer! :-) Děkuji
Veganotic
supeeer! :) není zač
Martina H.
Mockrát díky za recept, sklidil u nás obrovský úspěch a hladové krky mě už znova prosí o jeho přípravu :)
Dominika
Vynikající. Sedím nad prázdným talířem a předu. Ta omáčka je symfonie chutí, (přidala jsem ještě lžičku medu, striktní vegani snad prominou). Skvělé recepty, krásné fotky. Nadchly mě recepty na sladké pečení bez vajec a mléčných produktů. Velmi zajímavý odkaz na francouzský blog - sníh a pěny bez bílků. Díky, těším se, co vyzkouším příště
Jana
Vyborna zalezitost. Mnam a dekuji za recept!
Branislav
Soba som uvaril podla navodu (5 min), no pri miesani v hrnci s ostatnymi surovinami a omackou sa mi velmi tazko miesali, rovnaky problem mam aj s ryzovymi rezancami. Takisto to bolo celkom suche. Chutovo to nebolo zle, ale nedalo sa mi to pomiesat tak to bolo nerovnomerne
Marca
Teda!!!... právě jsem dojedla a je to velkej luxus
Marca
Teda!!!... právě jsem dojedla a je to velkej luxus
Anna
Nejsem vegetarián ani vegan, ale mám ráda změnu a často zkouším bezmasá jídla. Nebýt přítele a dcery, rozhodně se bez masa obejdu. Tohle jídlo je ovšem naprosto bezkonkurenční, strašně moc jsem si pochutnala. Omylem jsem koupila tempeh marinovaný a místo para ořechů (nesehnala jsem) použila vlašské a byla to velká pecka! Jen 300g soba nudlí bylo opravdu (na nás 2) zbytečně moc, příště použiju max. 150g. Mockrát děkuju za úžasný recept :)