Kynuté rolky/šneci/krucánky whatever po švédsku, tj. s kardamomem z blogu GreenKitchenStories. Oproti původnímu receptu, který jakožto náplň doporučuje vlastnoručně vyrobené lískovooříškové máslo (prostě dlouho mixujete lískové ořechy ve výkonném mixéru) s čokoládou, jsem použila kupovanou vegan lískovooříškovou nutelu, na které si tu patrně začínám vytvářet (ne)příjemnou závislost. Nevím, jesti se v ČR dá nějaký podobný výrobek (ideálně bez palmového oleje) sehnat, ale velmi jednoduše si ho vyrobíte doma (google-fu vegan nutella).
Recept na přibližně 11 kousků.
Ingredience:
Těsto
2 a půl lžičky sušeného či půl kostky čerstvého droždí
1 lžička mletého kardamomu
špetka soli
60 g kokosového (či jiného, ideálně neutrálně-chutnajícího) oleje
1 hrnek rostlinného mléka (použila jsem lískovooříškové...když už, tak už!)
1/3 hrnku javorového sirupu
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné (špaldové) mouky
2 lžíce cizrnové či sójové mouky (není nutné)
Náplň
cca 200 g vegan nutelly (či lískovooříškového másla s javorovým sirupem a čokoládou, viz původní recept)
1 velké nahrubo nastrouhané jablko
větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů
špetka kardamomu
Rostlinná smetana na potření rolek
Postup:
Sušené droždí a kardamom promíchejte ve větší míse. Rozpusťte kokosový tuk, přidejte k němu mléko a javorový sirup a zahřejte přibližně na teplotu lidského těla (ne více než 40°C, jinak těsto nevykyne). Tuto směs přelijte do mísy s droždím a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Do stejné mísy prosejte mouky, zamíchejte a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby přidejte další mouku či trochu vlažného mléka. Dobře prodělejte rukama na vále či v kuchynském robotu. Těsto vraťte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout.
Poté těsto vyndejte z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválejte do obdélníku cca 50 x 40 cm. Pomažte vegan nutelou, z jablka vymačkejte přebytečnou šťávu (důležité!) a roprostřete ho po ploše. Posypte nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu. Plát těsta zespoda v první třetině přeložte k prostředku, poté tuto část přikryjte horní částí obédlníku, kterou také přeložíte k prostředku (viz původní recept). Ostrým nožem nakrájejte vertikálně na cca 3 cm široké pruhy. Každý pruh poté vemte do rukou a třikrát ho natáhněte do délky a zamotejte. Poté položte na plochu a pruh těsta zavažte do uzlu, volné konce těsta zastrčte doprostřed rolky. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě další půlhodinu kynout.
Troubu dobře predehřejte na 220°C. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažte rostlinnou smetanou, posypte dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně (10 až) 12 minut. Vyndejte a jezte ještě teplé.
Jana
Krásné a určitě i hříšně dobré :)
monikaa
Podobný recept jsem viděla na http://www.femina.cz/recepty.html moc se to povedlo a všichni to chválili. Tohle určitě taky musím vyzkoušet :)
Michaela
Vypadají nádherně!! :) Ty fotky by se daly úplně jíst :) ukládám a příležitostně vyzkouším :)
Radka
Teda, než jsem pochopila, jak se to motá, tak jsem první dva kousky úplně zvorala :D Ještě, že tam je ten odkaz na původní článek!
Yorii
Mohu se zeptat, jaký typ kardamonu mám použít? Předpokládám, že černý?
Veganotic
jiný neznám. Myšlena jsou černá semínka z vnitřku lusku kardamomu.
Janey
Zkoušela jsem a rolky jsou výborné! Ale mám dotaz ohledně toho, jestli po upečení mají být vláčné nebo tvrdší?
Veganotic
spíše měkčí
Janey
Děkuji za odpověď. Tak nevím, co děláme špatně. Rolky dělám podle návodu a jsou pokaždé hrozně tvrdé :( Zkoušela jsem i delší doby kynutí, ale výsledek byl vždy stejný.
Renatta
Rolky peču poněkolikáté. Pokaždé z jiné mouky (špaldová, žitná, kokosova + kombinace) a pokaždé jsou luxusní!!!! Naprosto!!! Obcas nutelu posypu mákem...to je lahoda!!! Diky za SUPER recept!!!!
Lenka
Před chvílí dopečeno. Použila jsem 2 hrnky špaldové a 1 hrnek polohrubé mouky. Těsto bylo ale hodně lepivé, tak jsem přidala více té polohrubé. Pak už nebyl v ničem problém. Vytvořila jsem 17 bochánků a dlouho se u nás neohřejí. Je to fakt výborný!!! :) Pro ty co to měly tvrdší. Stává se mi to, když kvásek správně nevzejde. To bych pak mohla někoho i zabít, jak je to tvrdý :D Možná jestli jste mlíko moc neohřáli. To je pak tutovka, že se to nechytí.