Musím přiznat, že na klasické čokoládové lanýže - bonbony ze smetany a čokolády (a koneckonců čokoládu obecně) jsem nikdy moc nebyla. Ne, že by mi vyloženě nechutnaly, ale čokoládové sladkosti mi vždy přišly takové meh..., co z toho...
O to větší bylo mé překvapení, když jsem kdysi popvé ochutnala raw čokoládu z těch nejlepších ingrediencí - medjol datlí, kakaa a kakaového másla. Chuťový zážitek nepopsatelný, s klasickou čokoládou se to nedalo srovnat. Výborná konzistence, sladkost "tak akorát" s karamelovým nádechem, která ale nepřebije čokoládovou chuť, no prostě bomba (nebo bonba? Ha!)
Vánoce jsou super příležitost, jak recept na raw čokoládu oprášit a přetvořit do jednoduchých čokoládových kuliček (bonbónů, lanýžů, homolek, cokoli chcete...).
Základ čokolády je velmi jednoduchý, zahrnuje jen tři ingredience, dochucení je pak zcela na vás. Mně přijde ideální kombinace vanilka + rum, kterou najdete níže, přidat však můžete téměř cokoli.
Snažte se na tento recept použít co nejkvalitnější (nejchutnější) ingredience.
Recept asi na 20 kousků.
Ingredience:
přibližně 12 ks velkých měkkých masitých datlí (např. Medjol)
1/4 hrnku kvalitního (fairtrade) kakaa
1/4 hrnku rozpuštěného kakaového másla či kokosového oleje (kakaové máslo se hodí lépe, ale výsledek je super i s kokosovým olejem)
2 lžíce kvalitního rumu či whiskey (použila jsem tmavý rum Saint James)
semínka z vanilkového lusku
Postup:
Datle vypeckujte a spolu s ostatními ingrediencemi je rozmixujte v mixéru. Alternativně je můžete rozmačkat vidličkou a poté s ostatními i ingrediencemi smíchat (promačkat vidličkou) ve větší misce.
Ochutnejte a dle chuti přidejte rum, kakao či vanilku.
Směs nechte pár hodin tuhnout v mrazáku. Poté rukama tvarujte kuličky. Můžete je nechat tak, jak jsou, nebo je obalit v kakau se skořicí, čokoládě či třeba drcených pistáciích.
Kuličky jsou měkčí, skladujte je tedy v lednici či mrazáku, kde ztuhnou.
nika
Moc díky, už vím, který jediný cukrový letos udělat! Jen nevím kde sehnat v čr dobrý datle, poradíš prosím? Při nejhorším si dovezu s sebou ze Španělska, protože tohle je prostě must!
Veganotic
Ahoj,
v Praze kupuji dobré medjol datle v Holešovické tržnici v hale se zeleninou (22). Je tam jede větší překupnický stánek po pravé straně asi 4. od konce, ale myslím, že je tam mají na víc místech.
nika
Moc díky!:)
teena
Kde prosím v Praze sehnat kakaové máslo? Děkuju :-)
Veganotic
Mívají ho v některých zdravých výživách (např. kakaové máslo značky BioNebio v malé skleničce). Ale internet je jistota :)
Andrea
Pekne datle maji v Kunraticke stodole.
Monika
Jsou skvěle! Hodně intenzivní chuť. Na if druhy den jsou ještě mnohem lepší! Dekuji za recept :)
Žirafka
Chtěla bych se jen zeptat ........... asi je jedno, jestli použiji kakaové máslo tmavé a nebo světlé? Jsem na ně hodně zvědavá.......dělávám často čokoládové lanýže, takže myslím,že i tyto kuličky budou úžasné :-)
Veganotic
Já znám popravdě jen jedno - světle žluté :)
Žirafka
Špatně jsem to napsala :-) myslela jsem buď kakaové máslo světlé a nebo tmavou kakaovou hmotu .......viz.odkaz http://www.tvorivy-svet.cz/detail/4903969/100-natura-kakaova-hmota :-) děkuji za reakci
Iveta
Fakt bomba !!! Máme veganku v rodině, tak snad ji budou chutnat.
Simoča
Ahojky, a nevěděl by tady někdo kde sehnat dobré datle v Brně? Děkuji za tip
Smea
Skúsila som nahradit datle slivkami a nesolenymi arasidmi, tiez dokonale!!
Adam
Pardon, hloupý dotaz, ale pro jistotu: kakao mám používat to na vaření (tz. typu holandské) nebo prostě instantní z kterého se dělá rovnou nápoj, ale aby bylo fair trade? Děkuji za odpověd i za bezva blog.
Veganotic
to na vaření (holandské), ale jak píše Mila podemnou, nejlepší je raw fairtrade kakao
Mila
Adame, určitě použij klasické, hořké a nejlépe raw fair trade kakao :)
Veganotic
tak tak, děkuji za odpověď :)
Zuzka
Kolik je tech datli gramu? Pouzivam normalni datle z obchodu a hmota z 12 datli rozhodne neni na 20 kulicek :-/.