Prostě ta nejlepší klasická bábovka, jaká může být. Těsto je příjemně vláčné a hutné (ale zároveň nadýchané!), tak akorát sladké, no určitě si to dovedete představit. Kdo si to dovede představit, zvládne to i upéct, takže hurá na to.
Určitě netrpělivě scrollujete a hledáte krásné fotky ještě krásnější bábovky na řezu. Bohužel vás zklamu, jak je teď pořád tma, nějak se mi jí nepodařilo vyfotit (a tak no, prostě jsem líná...) a další kousek nechci péct zrovna brzo, protože přiznejme si to, sníst půl (až tři čtvrtě) bábovky na posezení, to by člověk neměl dělat zrovna často ...
Ingredience:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
5 lžic kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
špetka soli
400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
3/4 hrnku rostlinného oleje (neměl by být chuťově příliš výrazný)
1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
1 a 3/4 hrnku cukru krupice
1 lžíce vanilkového prášku (já používám tento) nebo tři lžičky vanilkového extraktu
šťáva z půlky středního citrónu
3 lžíce rumu
2 - 3 lžíce kakaa
trochu kokosového oleje nebo rostlinného tuku na vymazání formy
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na bábovku dobře vymažte rostlinným tukem a vysypte moukou. Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem. Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou. Oddělte asi 1/3 těsta do menší misky, přidejte kakao a trochu rumu a dobře promíchejte. Do vymazané formy vlijte 1/3 vanilkového těsta, všechno kakaové a poté i zbylé vanilkové těsto. Nožem nebo špejlí těstem projeďte a pohybujte nahoru dolu, abyste vytvořili mramorování.
Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C tradičně či 160°C horkovzduch asi hodinu (já peču obvykle něco přes, cca hodinu a deset minut, hodinu a čtvrt). Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo.
Bábovku nechte asi 15 minut chladnout ve formě, poté jí opatrně vyklopte na pečící rošt a před podáváním nechte plně vychladnout.
Kristina
Miluju bábovky. problém je, že jsem doma jediná a nedělám je, protože pak vyhazuju :(( a není nad to, když se bábovka takhle krásně povede, když zvedám ten poklop a pak řeknu jééééé :D ještě se mi nestalo, že by se nepovedla, ale beztak mám vždycky radost :D
Tatiana
Bábovka vyzerá krásne a určite bude aj skvele chutiť, ale kde sa dá kúpiť ten nádherný podnos??
Veganotic
Myslím, že je z NanuNana, ale už ho mám tak dva roky
Midsummer
Pro Kristinu: běžně po vychladnutí část moučníku dávám do mrazáku. Na chuť to rozhodně nemá vliv.
Hana
Tu musím zkusit! Vypadá nádherně. Jinak pro Kristinu - většinou bábovku naporcuji a část zamrazím. Po rozmrznutí je jako čerstvá.
Hana
Ještě jsem se chtěla zeptat autorky - ty recepty sama vymýšlíte, nebo se někde inspirujete? Nenapadlo by mě, že veganská bábovka může vypadat (a asi i chutnat) dokonale. S veganstvím začínám a zírám :-)
Míša
Tak jsem dostala kokosové mléko od Alnatury a chtěla ho zužitkovat.. :D
Verča
To je nádhera!! Miluji bábovky! :-)) http://www.stripky-meho-ja.blogspot.cz
Eliška
Díky za recept, byla výborná, snad chuťově nejlepší bábovka, jakou jsem jedla. Jen byla šíleně křehká a jakoby drolivá, takže se nám totálně rozpadla. Nevíš, čím by to mohlo být? Díky :)
Veganotic
Hmmm to bohužel netuším, mívám jí dost pevnou :) napadá mě typ nouky, mandle namleté příliš nahrubo, moc nebo naopak málo tuku... Ale jestli jste dodrželi přísady i recept (určitě ano!) a nebyla při vyklápění/porcování příliš hořá, tak mě napadají jen rozdíly v použitých igrediencích...
Eliška
Aha, tak příště to všechno ještě lépe ohlídáme. :) ale co, hlavně, že byla dobrá...
Hanybany
A formu mate jakou? Sklo, plech ci silikon? Ja s babovkami trochu zapasim, tedy s tim vyklopenim. Tak jsem zvedava, jak to, ze tahle je takova pekna :-)
Veganotic
Mám klasické smaltované nebo plechové :) stačí dobře vymazat (ve všech záhybech) a vysypat moukou.
Míša
Povedla se, mám radost, děkuji za recept! Chuťově dokonalá, chutnala celé rodině. Za mě - lepší vegan bábovku jsem nejedla, super recept :-D
Monika
Bábovka byla báječná, jen nám přišla hodně mastná a sladká. Příště uberu cukr a tuk a dám vědět, co to udělalo s konzistencí.
Míša*
Včera jsme z tohoto těsta upekli beránka, ještě jsme ho pomazali čokoládou a je to lahůdka - už jsme mu snědli prdelku :-)
Zuzka
Vypadá skvěle! Šlo by použít i jinou mouku? Celozrnnou, pohankovou,..?
Veganotic
Myslím, že celozrnná nebo třeba špaldová by měly být v pohodě. S pohankovou jsem teď dělala makovec http://www.veganotic.cz/clanky/151-makovec-s-naslehanym-kremem-a-rybizem a dopadl skvěle, tak by to snad taky neměl být problém? :) Možná začni s trochou méně tekutin (každá mouka může sát jinak) a dle potřeby přidávej.
Soňa
Báovka je báječná. Vyzkoušela jsem ji v bezlepkovévariantěz pohankové krupice a moc mi chutnala. Tedy nejen mě.:-)
Soňa
Bábovka je báječná. Vyzkoušela jsem ji v bezlepkové variantě z pohankové krupice a moc mi chutnala. Tedy nejen mě.:-)
Veganotic
to zní super, můžu se zeptat, kolik jste té krupice dala?
Radka Š
Na chuť je ta bábovka úúúúžasná.. bohužel se mi sype, takže je na lžičku :-( chudák návštěva, až to zítra zjistí :-)
Inka
lze prosím něčím nahradit kokosové mléko?
Veganotic
výsledek asi bude maličko odlišný, ale můžete dát jakékoli jiné rostlinné či ořechové mléko
Inka
díky, podařilo se- je pro mne ale moc nadýchaná, takže asi upravím.
Soňa
Přesně si už nevzpomínám, ale většinou pracuji systémem přiměřeně, přiměřeně.:-)
Bára
Odkedy som túto bábovku vyskúšala, už nepečiem žiadnu inú, je naozaj perfektná!
Renata
Vyborna! Vsem chutnala, jen na nas trochu sladka, tak dam priste mene cukru. Dekuji.
Eva
Je to opravdu jedna z nejchutnějších bábovek. Pochutnali by si i nevegani. Dělala jsem ji ze špaldové mouky a je krásně vláčná. Děkuji za recept(y).
Klara
Babovku jsem dělala dneska a celkem se povedla, jen mi přijde taková "moc" vlacna :-)
jana
Chutove vyborna,ale bohuzel se mi skoro cela rozpadla pri vyklapeni a na taliri byla jen hromada drobku a ve forme zustala vnejsi cast babovky:).Velmi drobiva.Ale nedala jsem tam tam jogurt,sodu a dala jsme spaldovou mouku z Lidlu.Myslite,ze to bylo tim?Jinak se nevzdam a zkusim ji znovu:)
Veganotic
no, je dost pravděpodobné, že to bylo tím :)
Dominika
Chci se přidat k dekujicim nadšencům téhle babovky! Je skvělá, pecu jí často a v různých obmenach. Jsem moc vděčná za práci a peclivost díky které vznikl tak skvělý recept. Ta geniální záměna se skrobem vylehci každou mouku. Místo jogurtu jsem postupně začala dávat tofu rozmixovane s odpovídajícím množstvím vody, vyjde to levněji a splní to účel. Sladim jecnym sladem a rozinkami- je potřeba hlídat konzistenci. A když se do světlé části přidá čerstvá citronova kůra,tak je jak z cukrárny.. Díky! Smekám!
Dominika
Chci se přidat k dekujicim nadšencům téhle babovky! Je skvělá, pecu jí často a v různých obmenach. Jsem moc vděčná za práci a peclivost díky které vznikl tak skvělý recept. Ta geniální záměna se skrobem vylehci každou mouku. Místo jogurtu jsem postupně začala dávat tofu rozmixovane s odpovídajícím množstvím vody, vyjde to levněji a splní to účel. Sladim jecnym sladem a rozinkami- je potřeba hlídat konzistenci. A když se do světlé části přidá čerstvá citronova kůra,tak je jak z cukrárny.. Díky! Smekám!
Veganotic
hmm to zní skvěle :)
Andrea
Dobry den, chcem sa spytat, ci moze ist namiesto kukuricneho skrobu zemiakovy. Dakujem.
Veganotic
ano
Pavla
Také děkuji za recept, mám teď přísnou dietu, ještě přísnější než je veganství, např. mléko jen rýžové a v omezeném množství, soju v žádné podobě....cukr taky ne, takže jsem si udělala domácí jablkové pyré a použila med, malinko se mi rozpadá, ale chuťově je vynikající :)
Lila
Bábovka je super!!!!!
Petjana
Zdravím, dělala jsem na plech z poloviční dávky (protože ze zbytků:) a nedá mi to: je luxusní. Jo použila jsem hrnek stejné špaldové z Lidlu, jako slečna výše, a čtvrt hrnku pohankové krupice a kauflandovské kokosmilch bio, bez "smetánky" a fachčí to dobře.
Adéla
Jaký je prosím průměr Vaší formy?:-)
Iva
zdravim, zaujal mě recept, ale tak nějak nejsem moudrá co myslíte tim rostlinnym nebo ořechovym jogurtem ?! ?! co jsem koukala na nějaké nápisy .. rozhodně nebudu jíst jogurt z rostliny :D a tak má otázka zní, zda tam můžu dát prostě obyčejný bílý jogurt třeba řecký .. pokud ne, recept fajn, ale dělat ho nebudu ....
Jana
Nejlepší bábovka jakou jsem kdy dělala! Poměry upravuji různě, vždy dávám jablko ne jogurt, někdy namixuji ořechy. Vždy se podařila
Anežka
Dobrý den, bábovku jsem rozkrojila a je uvnitř zelená :-D. Recept jsem obměnila pouze takto: místo rumu jsem dala Amareto, jako vanilku jsem použila vanilkovou pastu od Dr. Oetkera, olej rýžový, jablečné pyré a semínka jsem dala jen slunečnicová jemně mletá. Co se sebou mohlo zareagovat, že mám bílé těsto po upečení zelené? :-D Jinak je výborná. Neskutečně vláčná. Děkuji za recept :-)
Silva
Nejlepší bábovka vůbec! Dlouho jsem hledala vhodnou vegan alternativu a tato se opravdu moc povedla. Vláčná, křehká a krásně narostla. Veliký dík autorce, jinou už péct nikdy nebudu. :)
Zuzka
Dobrá alternativa, když nesmíte vejce ani mléko. Jen je teda zajímavé, že ta část, kde je kakao se rozpadá. Přitom je tam jen kakao navíc. Zajímavé...
Irča
Pro Aneżku: je to sluneč.semínky
Jana
Je nieco co sa da dat namiesto kukuricneho alebo zemiakoveho skrobu?
Marienka
Ďakujem, je vynikajúca! Pochvaľovala si ju aj svokruška :) The best! Je super!!! Robila som ju s menšími obmenami (nemôžem kukuričný škrob) a vydarila sa aj taká :) A ten olej je ok! Robí bábovku krásne vláčnou! Rozplýva sa na jazyku :) Parádička chuťovečka.
Andrea
Pro Janu: Vím, že můj známí je kuchař vegan a používá do zahuštění polévek tapiokovou mouku https://bit.ly/2G34t1g . Nevím, zda jde použít i do moučníku se stejným efektem. Pokud peče bezlepkově používá směs pohankové, čirokové a rýžové mouky ;-) S tím, že pohanková převažuje. Teď nevím přesně poměr.
Vendy
Bábovka je skutečně vynikající! Těsto je krásně vláčné, vůbec se nedrolí, chuťově je taky úžasná. Jen jsem ubrala trochu cukru a polovinu hrnku polohrubé mouky jsem nahradila hladkou špaldovou. Povedla se na výbornou. Rozhodně se k ní brzy vrátím a moc děkuji za recept :) vedomevdome.cz
Denisa
Babovka skvela, na muj vkus dost sladka, ale jinak super. A kdyby se mi podarila nerozbit pri vyklapeni tak by to bylo jeste lepsi :-D:-D:-D
Jarka
Dobrý deň ,piecť na 180 stupňov tradične myslite ako ? Horný dolný ohrev? A je lepšie celkovo piecť na horkovzduch alebo dolný horný ohrev?
Zuza
Ahoj tak mi se upekla už po cca 40 minutách a to v plynové troubě na oboustranný ohřev...;-) Vynechala jsem jogurt, škrob i prášek do pečiva a taky pohoda! :-P Moc díky za fajný recept!!! :-)