Výborná italská pizza s bílými houbami a kešu krémem ve stylu mozzarelly. Geniální chuť, jednoduché suroviny a pokud si těsto na pizzu připravíte dopředu, nezabere to ani moc času. Široká nabídka hub je už nyní k dostání na farmářských trzích, my jsme všechny uvedené druhy koupili v hale se zeleninou v Holešovické tržnici. Tak tedy buongiorno v mé kuchyni a hurá do toho.
Původní recept z kuchařky Chloe's Vegan Italian Kitchen.
Množství na jednu velkou pizzu na plech (ve 4 lidech zmizela podeřele rychle...)
Ingredience:
Pizza těsto:
1 balíček sušeného droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)
1 hrnek teplé vody (cca 38°C - nesmí být horká!)
2 a 1/2 hrnku mouky (použila jsem 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové a 1 hrnek pšeničné hrubé)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 lžíce cukru či javorového sirupu
Kešu mozzarella:
3/4 hrnku kešu oříšků (namočených na pár hodin ve vodě či krátce povařených, pokud jste je zapomněli namočit)
1/2 hrnku vody
1 a 1/2 lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli
1 malý stroužek česneku
1 lžička sušené cibule (koupíte u stánků s kořením)
1 lžíce kukuřičného škrobu
Pizza:
cca 550 gr světlých hub (např. hnědé žampiony, portobello, hlíva ústričná, hlíva královská, shiitake)
4 velké šalotky
1/4 hrnku bílého vína
2 lžičky sušeného či 1 lžíce čerstvého tymiánu
hladkolistá petržel
3 velké rozmačkané stroužky česneku
olivový olej, pepř a sůl
chilli olej či pálivá omáčka (např. srirarcha)
Postup:
Nejdříve připravte těsto na pizzu. Droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte asi 5 - 10 minut odstát. Ve velké míse smíchjte mouku, sůl a olivový olej, poté přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučněnýma rukama či za pomocí kuchyňského robota vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi hodinu až hodinu a půl. Vykynulé těsto vyjměte, prodělejte rukama a na pomoučněné ploše ho asi 5 minut zpracovávejte. Pokud ho budete používat ihned, vyválejte ho či rukama vytvarujte na pečící papír posypaný trochou kukuřičné mouky a přendejte na plech. Pokud těsto nebudete používat ihned, dobře ho zabalte do potravinové fólie a uskladněte v lednici. Před použitím nechte chvíli dojít pokojové teploty.
Pokud pizzu připravujete na jeden zátah, připravte mezi tím, co těsto kyne, kešu mozzarellu. Namočené kešu slijte a společně se všemi ostatními ingrediencemi dobře rozmixujte v mixéru na hladký krém (jde to i tyčovým mixérem). Ochuťte a dochuťte.
Jako další krok připravte oblohu na pizzu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Houby očištěte, ev. zbavte nožiček a nakrájejte na tenčí plátky/kousky. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 gr hub, osolote a opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne, tj. přibližně 10 minut. Asi po pěti minutách můžete přidat i tymián. Když je vše pěkně opečené, zalijte vínem a opět vařte, dokud se téměř všechna tekutina neredukuje. Poté sejměte z ohně, vmíchejte asi 2 lžíce čerstvé nasekané petržele, přemístěte do míxéru a rozmixujte na malé kousky (stačí krátce, neměla by to být hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a opečte na něm osolené a opepřené zbývající houby pěkně do měkka.
Troubu předehřejte na 220°C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, poté rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte cca 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte zbylé houby, osolte a opepřete a vložte do trouby. Pečte asi 15 - 20 minut, dokud nejsou kraje pěkně hnědé. Poté vyndejte z trouby a na pizzu rozprostřete kešu mozarellu. Vraťte do trouby a pečte ještě asi minutu až dvě. Vyjměte, ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirarchou a čerstvým tymiánem (pokud máte) a podávejte.
V
Vypadá famozně!
Jana
Hmm to vypadá opravdu lákavě, navíc houby doslova zbožňuji :)
I.
vypadá to super. Jen marně sháním nesolené kešu oříšky nebo nesolené pistácie - všude jsou jen solené :(
S.
Já mám zkušenost, že nesolené oříšky prodávají často ve větších vietnamských večerkách (na váhu). Nebo pak Bezobalu na Vinohradech.
Hanybany
Pizza je vynikající. Opravdu, jsem z ní vážně nadšená-nejvíc z kešu mozzarely. Právě jsem jí dokončila! Děkuji za super inspiraci :-)
Veganotic
Super :) mně taky moc chutnala.
jitule
výborné nesolené kešu mají za dobrou cenu v lidlu
Martin
Nesolené kešu prodávají v Kauflandu. V tom Chomutovském mají solené a nesolené na dvou místech, ty nesolené jsou blízko těstovin a mouky.
I.
Dík za všechny tipy. Dnes to asi vezmu tramvají přes Bělehradskou a zkusím ten bezobalu
iV
...no luxus (y) !! dneska večer jdu do ní ;)
panika
diky dik, skvela pizza, diky ktere krome meho bricha roste i vseobecna popularita :)
Veganotic
a tak to má být :))
Sára
Hned jdu vyzkoušet :) jak jsem ochutnala první raw pizzu tak jsem se do ní zamilovala :D Bylo to v restauraci Black Kale. :) Doporučuji http://blackkalebar.cz/