(Raw) pistáciové mléko s vanilkou

GlutenFree
Sladké
Raw
Nápoje
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Párty!

Pistáciové mléko je zatím patrně nejchutnější ořechové mléko, které jsem doma udělala. Chuť pistácií je (např. proti běžně prodávané pistáciové zmrzlině plné dochucovadel) jemná, ale patrná, kokosová smetana (kterou můžete klidně vynechat nebo nahradit čerstvým kokosovým ořechem pro raw verzi) mléku dodává plnost a vanilka, kardamom a javorový (/agáve) sirup to tak nějak všechno svedou dohromady. A co si budeme povídat - ta super barva? Poslední dobou jsem zdá se nějaká zatížená na zelené jídlo. Škoda že místo listové zeleniny to je spíš něco s pistáciemi či ořechová matcha granola z předchozího příspěvku, hehe.

 

 

Z uvedeného množství získáte přibližně 1 litr mléka.

 

Ingredience:

3/4 hrnku vyloupaných nesolených nepražených pistácií

1 - 2 lžíce javorového či agáve sirupu

1 lžička mleté vanilky

špetka mletého kardamomu

špetka soli

3 hrnky vody

2/3 hrnku kokosové smetany (ztuhlá část kokosového mléka, např. značky Albert Quality, které jsme několik hodin skladovali v lednici)

 

 

Postup:

Pistácie namočíme přibližně na 1 hodinu do vody, poté slijeme a přendáme do výkonného mixéru (blenderu). Přidáme jeden hrnek vody, javorový sirup, vanilku, kardamom a sůl a dobře rozmixujeme (na vysokou rychlost cca 5 minut). Poté přidáme zbytek vody a pár lžic (asi 1/3 - 1/2 konzervy) ztuhlého kokosového mléka a znovu několik minut mixujeme. Přecedíme přes pytlík na ořechové mléko nebo přes plátýnko, přelijeme do čisté láhve a skladujeme v lednici. Pistácie se rozmixují velmi najemno, pokud vám tedy nevadí, že mléko nebude 100% hladké, můžete ho do láhve přelít bez cezení.

Čerstvé mléko vydrží v lednici 3 - 4 dny.

 

 

Shake  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Nikola

|  9. května 2015 v 12:28

Můžu se prosím zeptat, kde je nejlepší kupovat pistácie v poměru cena/kvalita?:)

V

Veganotic

|  10. května 2015 v 13:31

Tyhle jsou z farmářského trhu v Holešovické tržnici, ale oříšky kupujeme taky hodně v bezobalu.org

2

Jana

|  9. května 2015 v 20:30

Hmmm tak tohle bude mňamka, já a pistácie jsme nerozlučná dvojka .) takže díky za recept

V

Veganotic

|  10. května 2015 v 13:31

Není zač :)

3

barina

|  10. května 2015 v 19:31

jé, to vypadá výborně. snad se mi v brně podaří sehnat nějaké slušné pistácie... můžu se zeptat, kde bych koupila tu láhev z poslední fotky? :)

V

Veganotic

|  13. května 2015 v 14:22

Ahoj, bohužel už nevím, kde jsem jí koupila, ale je to značka Quattro Stagioni, kterou u nás mají

v Butlers. A jinak určitě na internetu :)

4

Ivana

|  11. května 2015 v 12:42

asi to dnes skúsim len by som sa chcela spýtať, čo robíš s tým zvyškom, čo ti ostane po výrobe? do nejakej kaše, alebo tak?

V

Veganotic

|  11. května 2015 v 14:40

Ahoj, přesně tak, dala jsem si to do kaše, ale z téhle dávky toho zbyde fakt maličko. 

Jinak dělám z ořechové drti obvykle takové kokosky, snad někdy dodám i recept :)

5

Hanina

|  12. května 2015 v 22:05

Právě jsem ho vyrobila a je to mooooc dobrý! Jsem zvědavá co na to ráno řeknou děti ☺️! Díky za super recept!

V

Veganotic

|  13. května 2015 v 14:23

Super! :)

6

Radka

|  15. května 2015 v 20:00

Tak už mám taky hotovo :-) Jen se chci zeptat, na povrchu se mi při mixování udělalo hodně takové ošklivé pěny, tu asi sebrat a vyhodit, že?

V

Veganotic

|  15. května 2015 v 21:18

Pěna se mi neudělala, tak nevím, ale teoreticky by v ní nic škodlivého být nemělo? :)

7

Míša

|  15. května 2015 v 20:46

Musí to být výborné, ale já si kvuli ceně ani ty pistácie nepořídím, natož, abych si z nich mohla dovolit dělat ještě mléko :D

V

Veganotic

|  15. května 2015 v 21:19

Chápu, je to spíš taková lahůdka jednou za čas, než na pití každý den.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ