Výborný koláč s čerstvými fíky, ostružinami, jemně opraženými lískovými ořechy a tofu-tvahorovýhm krémem. Přidejte ořechový, jemně čokoládový korpus v přirozeně bezlepkové verzi (chutná jako kakaová Esíčka!), celé to přelijte javorovým sirupem a máte tuhle dokonalost. Šup na to. Koláč nejlépe připravte večer před podáváním a nechte ho přes noc proležet v lednici. Všechny chutě krásně prolnou, korpus nasákne vlhkost krému a zpevní se. Před podáváním nechte krátce dojít pokojové teploty.
Ingredience:
Korpus:
1 a 1/2 hrnku mandlí
3/4 hrnku kokosu
7 velkých (medjoul) měkkých datlí
3 lžíce kokosového oleje
2 - 3 lžíce kvalitního (ideálně fairtrade) kakaa
Krém:
200 g (bio)tofu natural
3/4 hrnku kešu ořechů
šťáva z 1 velkého citrónu
3/4 hrnku mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
semínka z vanilkového lusku
1 konzerva (400 ml) kokosového mléka, skladovaná nejméně 4 hodiny v lednici - vyberte takové mléko, které dobře tuhne (doporučuji zn. Albert Quality)
javorový sirup nebo jiné sladidlo
7 zralých fíků
250 g ostružin
opražené lískové ořechy
Postup:
Troubu předehřejte na 170°C a připravte si formu na koláč s vyndavacím dnem. Mandle (můžete použít natural nebo lehce opražené) a kokos vložte do mixéru (typu sekáček - foodprocessor) a rozmixujte na jemnou moučku. Přidejte kokosový olej a kakaao a párkrát zapulzujte mixérem. Nakonec přidejte datle (nezapomeňte z nich vyndat pecku!). Pokud nejsou vaše datle měkké, doporučuji je před přípravou krátce namočit do horké vody. Opět zapněte mixér a vše rozmixujte do jemně lepivé hmoty. Přendejte do formy na koláč a co nejlépe do ní těsto vtlačte. Snažte se ho opravdu utěsnit, aby se po upečení korpus nedrobil. Vložte do trouby a pečte 10 - 15 minut. Bedlivě korpus sledujte, aby se nepřipálil! Poznáte to tak, že začne příliš hnědnout na vyvýšených krajích. Řiďte se také čichem. Když do voní pěkně, koláč vyndejte, protože hrozí, že se z libé vůně brzy stane spálenina. Korpus nechte chladnout na lince a připravte krém.
Tofu vybalte, opláchněte, zabalte do papírové utěrky a nechte nejméně 20 minut lisovat. Poté ho rozdrobte do mixéru, přidejte kešu oříšky, citrónovou šťávu, semínka z vanilkového lusku a trochu mandlového mléka. Rozmixujte do zcela hladkého krému. Přidejte zbytek manldového mléka a javorový sirup dle chuti (můžete začít s čtvrt hrnkem) a opět rozmixujte. Z lednice vyndejte plechovku kokosového mléka a vydlabejte z něj tuhou kokosovou smetanu. Dále máte dvě možnosti, jak postupovat. 1) kokosovou smetanu vyšlehejte šlehačem do nadýchané šlehačky a poté jí opatrně smíchejte s tofu krémem. 2) jste líní a/nebo nemáte šlehač - ztuhlou kokosovou smetanu dejte do mixéru ke zbylým ingrediencím a opět rozmixujte. Tak jako tak výsledný krém navrstvěte na vychladlý korpus a uhlaďte. Poklaďte čerstvými fíky a ostružinami, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy.
Koláč vložte do lednice a nechte nejlépe přes noc rozležet. Při podávání každý kousek přelijte javorovým sirupem a dozdobte mátou.
Zora
Vypadá skvěle! Myslíte, že se to dá zvládnout jen s tyčovým mixérem a kokosovou smetanu ručně metličkou? Žádné další pomocníky doma nemám. :) Díky.
Veganotic
Krém ano, ale ten korpus nevím nevím, nemáte alespoň mlýnek na ořechy? :)
Essence fo Rose
Wow tak tohle je opravdová krása :)
Míša
To je nádhera ! :) runeatandtravel.blogspot.com
Nela
Už ho chladím a moc se těším až ho ochutnáme :-)
Raduše
Vypadá krásně. Uvedené množství je na jak velkou koláčovou formu, prosím?
Veganotic
Ahoj,
přibližně 24 cm.
Lobelie
To vypadá božsky, rozhodně musím vyzkoušet! :) Jenom dotaz, prosím - kde sháníte čerstvé fíky? Tady jsem bohužel snad ještě nenarazila... :(
Veganotic
Ahoj,
v Praze jsem je kupovala v Holešovické tržnici nebo v Tescu.
Zora
Mlýnek nemám, holt se asi pořízení nějakého foodprocessoru nevyhnu. :-)
Ivka
kraaaaaasa :)
Andrea
Naaaaadhera