Zlaté, nebo spíš šodóově žluté, jemně okořeněné mandlové mléko. Za svou krásnou barvu vděčí především kurkumě, která je poslední dobou all-the-rage ve všech západních juice raw coldpress healthfreak barech. Proč? Má prý totiž, abych to podala nějakou ne-ezoterickou cestou, velmi příznivé účinky na lidský organismus. Je protizánětlivá, podporuje mozkové kognitivní funkce, je prokazatelným antioxidantem. Zkrátka asi dobře ji občas konzumovat. K tomu se přidá zázvor, skořice a kardamom, mandle a datle tj. další superzdravé věci (zagooglete trochu) a máte tohle skvělé mléko. Ještě dodám, že je spíš pro znalce a opravdu chutná dle svého složení. Pokud tedy mátě s některou z uvedených ingrediencí problém, asi se do něj nepouštějte, abyste nebyli zklamaní. Všichni ostatní ale hurá do toho!
K výrobě tohoto i většiny ostatních ořechových mlék budete potřebovat sáček na ořechové mléko. Můžete si ho vyrobit sami z tenkého plátýnka nebo koupit na internetu.
Ingredience:
1 hrnek mandlí
2 velké masité datle (příp. jiné sladidlo dle chuti, např. javorový sirup nebo kokosový cukr)
asi 1 cm dlouhý kus zázvoru (ideálně bio, má mnohem lepší chuť)
1 lžička kurkumy (koření) nebo pěkný kus čerstvé kurkumy, pokud jí seženete (lze sehnat v některých orientálních potravinách)
1 lžička skořice
2 menší tobolky kardamomu
Postup:
Mandle a vypeckované datle namočte přes noc (nebo nejméně na 6 hodin) do vody. Slijte a přendejte do mixéru (typu blender). Přidejte všechny ostatní ingredience a asi hrnek a půl vody a vše velmi dobře rozmixujte. Poté přidejte další hrnek vody a mixujte, dokud nezískáte zcela hladkou kaši. Připravte si větší mísu a sáček na ořechové mléko. Obsah mixéru do něj přelijte a dobře vymačkejte celý obsah rukama. To, co zbyde můžete přidávat do kaší nebo z toho uplácat třeba nějaké sušenky (pokud jste líní, a víte, že vám to bude ležet týden v lednici a nic z toho, radši to vyhoďte rovnou).
Mléko přelijte do čisté a vařící vodou vypláchlé láhve a skladujte v lednici. Vydrží tam přibližně 4 dny.
Michaela Vundererová
Páni,vypadá dokonale :) ! Mandlové mléko jsem si už doma dělala,nejraději si z něj vařím kaši ,ale takhle ochucené by mě nenapadlo :D !
Jana
Už jsem o něm slyšela, ale i třeba o zlatém mléku, kam se přidává kurkuma. Dnes je tolik zajímavých chutí. Zkoušel někdo tamaryšek? http://www.zdravi-nemoc.cz/tamarind-tamarysek
Eva
je možné použít sušené datle?
Tereza
Je potreba mandle oloupat?