Cha, určitě jste čekali nějaký vánoční recept, co! No budete si muset ještě chvíli počkat, jestli se vůbec uráčím. Vánoce jdou poslední dobou dost mimo mě. Ale abych nebyla jen negativní, spoustu vánočních receptů tu máme z předchozích let, stačí, když nahoře v menu vyberete kategorii Vánoce.
Teď už k těmhle super placičkám (původní recept zde). Jednoduché, z dostupných ingrediencí, chuťově výborné a do studeného počasí příjemně syté. Jejich původ bych tipovala někam do východní Evropy, kde je brambor, kopru i hub všude hojnost. Korespondují s tím i zvolené "dipy" (dip je hrozně hnusný slovo) - tedy applesauce, tj. jablečné pyré a kešu kysaná smetana. Skvěle by se hodila i nějaká nakládaná zelenina, žel neměli jsme zrovna nic po ruce.
Na 12 placiček
Ingredience:
Placky:
1 kg brambor (doporučuji typ Anuška nebo jinou ranou salátovou odrůdu s pevnou konzistencí)
3 bobkové listy
1/2 hrnku mouky (pšeničné nebo třeba špaldové)
1 střední cibule
plnou dvouhrst nakrájených čerstvých hub (doporučuji např. portobello)
plnou hrst sušených hub (dali jsme hříbky)
pořádný svazek kopru
K podávání:
jablečné pyré (neslazené koupíte třeba v DM drogérii nebo zdravé výživě)
Kešu kysaná smetana:
hrst kešu ořechů (předem na pár hodin namočených nebo cca 5 min povařených)
citrónová šťáva nebo jablečný ocet
lžíce sojanézy (domácí nebo kupovaná Kalma)
Postup:
Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte chvíli rehydratovat. Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě s bobkovým listem do měkka. Poté oloupejte a dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory. Mezi tím, co se brambory vaří nebo chladnou rozehřejte v pánvi olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté přidejte na menší kousky nakrájené houby, osolte je a opékejte, dokud se všechna voda z hub nevyvaří a houby nejsou ze všech stran pěkně opečené (trvá to asi 20 minut). Opepřete a vmíchejte nadrobno nasekaný kopr (určitě jím nešetřete!). Když rozmačkané brambory trochu zchladly, vmíchejte do nich čtvrt hrnku mouky. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kousky o velikosti pingpongového míčku, udělejte z něj placičku, dejte na ní cca lžíci houbovo-koprové náplně, přikryjte druhou placičkou stejné velikosti a vytvarujte pěkný plněný bramborový koláček. Šup šup takto pokračujte, dokud nemáte všechny plněné placky hotové. Poté v pánvi opět rozehřejte olej a na středním plameni placky pomalu opékejte, z každé strany asi 5 minut.
Podávejte s jablečným pyrém a kešu zakysanou smetanou, kterou uděláte jednoduše tak, že všechny vypsané ingredience proženete s troškou vody mixérem (dochuťte solí, citrónem či octem).
Tadááá!
Míša V.
Páni,tak to je nádhera :) ! Vegan ze mě asi nikdy nebude,ale přijde mi až neuvěřitelné co vše jde udělat bez použití živočišných produktů :)
Nikola
Haaa presne včera v práci mi vravela kamoška že dnes bude robiť placky a v tom ma napadlo či by sa nedali urobiť nejak takto plnené a teraz prídem sem a bim rovno vidím toto paráda :D zajtra mam čo robiť :D :)
Veganotic
hurá na ně! :)
Nico
Dneska k večeři :))))))
Renata
Právě jsem dojedla...a byla to bomba! Díky za recept
Tribit
http://www.imagelicious.com/blog/vegan-potato-cakes-stuffed-with-mushroom proč nezminuješ své zdroje? Všechno je zkopírovaný, od nápadu po styl fotek... Každý se někde inspiruje, ale ty to tady v podstatě vydáváš za své. Ráda podle tebe vařím, ale tohle mi přijde jako vyložený zneuctění práce někoho jinýho..
Veganotic
děkuji za upozornění
A.
Byly výborné, místo kopru jsem tedy dala rukolu, protože co dům dá, to dům dá a pecka. Děkujeme
Veganotic
mě na tom ten kopr chutná úplně nejvíc, ale rukola může být dobrá alternativa :)
Kristina
Super recept! Dnes je máme k večeři :)
Gabu.
Naprosto super recept. Bohužel jsem nesehnala kopr, ale i se špenátem byly dobré!:)
A.
Tak udělány znovu, tentokrát s koprem a opravdu je to ještě lepší ! Výborné jsou k zelí
Petra
Famózní! Zkusila jsem jich pár naplnit kysaným zelím, které si jinak servírujeme k těm houbovým a byla to taky pecka! Moc děkujeme za recept.
Linda
Jen tak k poznámce Tribitu.. slovo zneúctění bych použila čeče úplně někde jinde..a navíc SO WHAT?? Vidím v tom když už tak poctu !! :-) Já mám ráda Veganotic inspirované čim/kým koli, kus osobní práce a klobouk dolů!! Dík za recepty!!
kač
tieto tiež milujem ;-) a na margo zdrojov: robila ich už moja mamka, keď sme boli deti - plnila tým, čo bolo poruke alebo na čo sme mali chuť... každopádne určite nečerpala z neviemakého blogu - to sme o blogoch ešte nič netušili :-) je to holt niekedy ťažké s tou inšpiráciou...
Veganotic
super :)
Jinak je fakt, že jsem měla tu původní fotku uloženou z nějakého souhrnného instagramu v mobilu, ale pak jsem už zdroj nedohledala. My bad, jinak se zdroje snažím vždy uvádět.
Ikaro
Já je dělala s houbama a špenátem a luxusní :33
Libuše
... v receptu postrádám, co dělat se sušenými houbami (nakrájet a opéct s čerstvými nelze)... zdravím
Lila
Sušené houby namočené opékáme v pohodě s čerstvými
uhombre
http://www.uhombre.com/ Zajímavý recept!
Jindra
Škoda ledabylosti receptu. Kromě sušených hub vypadla taky druhá čtvrt hrnku mouky.
reBarbora
Včera jsem je dělala k večeři a trochu si je upravila a byly super :) Díky za inspiraci.
Sandra
Nápad mi to připadal skvělý a to už je na tom tak jediné pozitivní. Strašná práce, ulepená celá kuchyně od těsta do kterého jsem musela dát tak čtyři hrnky mouky aby bylo vůbec možné s ním něco dělat. Směs do placek bez chuti a to jsem si tam přidala aspoň česnek jinak houby absolutně zbytečné. A nakonec smažení... stále syrové těsto ne a ne se dodělat( tak jsem to už ze zoufalství šoupla do trouby. Div že po celém zákroku slzy netekly. Jsem ráda, že to tady všem hezky vyšlo. Moje přísady byly evidentně abnormální.
Klára
Já tedy obyčejně pod recepty nikdy nic nepíšu, ale teď si to neodpustím, protože mě příprava dnešního “oběda” stála nervy. Upřímně obdivuju všechny, co tu píšete, že to bylo dobré, jak se vám to povedlo. Těsto mi absolutně nešlo vypracovat, musela jsem tam nasypat mnohem víc mouky než se uvádí v receptu, aby s tím vůbec šlo pracovat a i tak to bylo dost na nic a o tom, že na pánvi se nechtělo osmažit a bylo stále syrové, ani nemluvím. Jediné, co mi na tom chutnalo, byla směs, kterou jsem si ovšem celou dělala podle sebe (uzené tofu se špenátem, česnekem a kořením). Za mě teda fakt ne, myslela jsem, že u toho zešílím. Vzhledem k tomu, že jsem (až na tu směs) postupovala přesně podle receptu, vážně nevím, kde se stala chyba.
Jela
Hmmm,nie som síce našťastie ani veganka ani vegetarianka,ale tieto placky vyerajú výborne.Možno by stálo za to vyskúšat.Pošlite mi niekto recept,neviem to uložit.
Daniela
Nápad dobrý, ale muselo by se to zrealizovat podle jiného receptu, protože jsou v receptu vážně nedostatky a musím souhlasit s ostatními. Sušené houby nejsou v receptu uvedené, ale to by mi ani tak nevadilo, smažila jsem je tedy s čerstvými. Těsto bylo vážně lepivé, že z něj šly sotva vytvarovat placky, pak jsem měla těsto dva dny v lednici, což je tedy moje chyba, tak dlouho by těsto asi v lednici zůstat nemělo, každopádně to už nešlo vytvarovat absolutně nic a musela jsem odebírat lžící a dávat rovnou na pánev. Nejvíc mi tedy vadila nedopečenost vnitřku placek. Jedině by se musely placky udělat co nejtenčí a nedávat houby dovnitř, prostě je dát až na talíř k plackám. Nebo zkusit jiný recept... každopádně kombinace placky, kešu kysaná smetana a jablečné pyré k tomu je moc dobrá, houby taky nejsou špatné, dodávají tomu slaný element, jinak jde celé jídlo spíš do sladka.