Poslední dobou jsem si říkala, že můj příjem listové zeleniny není zrovna nejvyšší a chtělo by to ho trochu zvýšit. Přemýšlela jsem o tom, jak to udělat kromě obligátního cpaní špenátu všude, kam to jen trochu jde a poté, co jsem vyloučila smoothies, které si sice občas dělávám, ale kromě těch, které se podobají spíše sladkým shakům z cukrárny si moc nerozumíme, mě napadly právě šťávy. Doposud jsem měla zkušenost s několika odstředivými odšťavňovači, které mě však vždycky štvaly hlukem, který vydávají a tím, jak šťáva z nich rychle separuje. Navíc odšťavňovat v nich listovou zeleninu zrovna dvakrát dobře nešlo. Šnekové odšťavňovače jsem znala jen horizontální a svým vzhledem a velikostí mě taky zrovna nelákaly ke koupi. V poslední době se však na trhu objevují i vertikální šnekové odšťavňovače, které nedělají hluk, nezaberou moc místa a navíc jsou i esteticky celkem pěkné (plus mě hrozně baví pozorovat, jak šnek pomalu zrpacovává jednotlivé kusy zeleniny, taková irl náhrada ASMR videa :). Jeden jsem si tedy pořídili (konkrétně Optimum 600 - nejedná se o placenou reklamu) a zatím jsme s ním velmi spokojení (navíc se nám podařilo vychytat 30% slevu, hooraay).
Snažíme se v něm dělat převážně zeleninové šťávy s minimem ovoce a tady je recept na mojí prozatím nejoblíbenější.
Je značně variabilní, záleží na tom, co zrovna máte po ruce nebo zda chcete použít např. jen lokální suroviny. Šťávu obvykle zakládám na kadeřávkové kapustě (klasický kadeřávek nebo odrůda "dino kale"), kterou kupujeme na trhu se zeleninou v Holešovické tržnici a v menším si jí sami pěstujeme, ale když není k dispozici (jako zrovna na potvoru tento týden), nahrazuji špenátem.
Pro ty, co by se šťávy trochu báli mám dobrou zprávu - nejen že je super zdravá, ale taky velmi dobře chutná! Díky jablku či ananasu je mírně nasládla, limetka, zázvor a máta lehce nakopnou a celek je takový příjemně svěží, rozhodně se není čeho bát.
Ingredience:
svazek kadeřávkové kapusty nebo špenátu
1 salátová okurka nebo několik stonků/žeber řapíkatého celeru
1 jablko nebo 1/4 ananasu
kousek čerstvého zázvoru
1 citrón či limetka
čerstvá máta
Postup:
Všechnu zeleninu dobře omyjte, citrón či limetku oloupejte (okrájejte nožem). Poté všechno prožeňte odšťavňovačem (nakonec můžete přidat trochu vody). Dle chuti můžete přidat více jablek či ananasu, ale na mě je to takhle sladké akorát. Přelijte do sklenic a ihned podávejte, příp. dejte do dobře uzvíratelné láhve a skladujte v lednici. Spotřebujte do druhého dne.
Štávu si můžete udělat i v odstředivém odšťavňovači, v takovém případě se mi osvědčilo listovou zeleninu předem rozmixovat s trochou vody a pak vlít do odšťavňovače. Koneckonců, stejný postup by šel uplatnit i bez odšťavňovače - stačilo by vše rozmixovat s vodou a přecedit přes plátýnko, ale nevím nevím, jestli bych na to měla trpělivost. To už to radši snězte syrové .)
Michaela
Ahoj, taky jsem si před rokem koupila odšťavňovač, sice odstředivý, ale jsem spokojená.... Tuhle šťávu dělám často, sice bez máty, ale potvrzuji, že je chuťově vynikající!! :)
Veronika
Vynikající šťáva, děkuji za recept a víc takových prosím ;)
pája
no tak to je mega luxusní, zítra vyzkouším :) http://fitdobroty.cz -díky:)
Dáši
ahoj odkial máš prosím ťa tú úžasnú lahvičku? :)
Veganotic
Ahoj,
lahvička je myslím od nějakých oliv a nálepka od http://punx23.blog.cz/ :)
Petra
top stava!!! dakujeeem.
Linda
..udělala jsem dnes v Thermomixu a bylo to luxusníííí.. děkuji za nejen skvělý recept ale celý blog!!!
Pidruška
Tady je taky jeden super typ na šťávu - https://youtu.be/ENQvEqaK3dY. Už jsem zkoušela a super.
Andrea Lep.
Mě zase chutná tahle kombinace s bylinkama https://www.youtube.com/watch?v=c6QiJeTCZjM&t=2s
baccaratcommunity
It's the same topic , but I was quite surprised to see the opinions I didn't think of. My blog also has articles on these topics, so I look forward to your visit. baccaratcommunity