Jednoduché cupcakes s arašídovým máslem z mé oblíbené kuchařky Vegan Cupcakes take over the World. Pozor na zkonzumované množství, jsou velmi syté!
Ingredience:
3/4 hrnku sojového, mandlového či jiného rostlinného mléka
2 lžičky jablečného či bílého vinného octa
1/2 hrnku kvalitního arašídového másla
1/3 hrnku oleje
2/3 hrnku hnědého cukru
2 lžíce melasy
1 lžička vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
2 lžičky mletých lněných semínek
1 hrnek a 2 lžíce polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody bikarbony
špetka soli
Postup:
Odměřte mléko a přidejte do něj jablečný ocet. Nechte asi pět minut odstát. Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V míse utřete arašídové máslo spolu s cukrem, olejem, melasou, vanilkou a mletým lněným semínkem, poté přimíchejte mléko. Do jiné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl, poté tuto směs smíchejte s tekutými ingrediencemi. Těsto naplňte do košíčků ve formě, dejte do trouby a pečte asi 23 - 26 minut. Po vychladnutí ozdobte rozpuštěnou čokoládou a nahrubo nasekanými arašídy.