Výborný jednoduchý koláč s jablky, původem z Německa (Versunkener Apfelkuchen, ja ja). Schmeckt gut!
Ingredience:
3 větší, oloupaná, na tenké měsíčky nakrájená jablka
1/2 hrnku (112 g) rostlinného másla (Alsan Bio, ViveBio či Provamel)
1/2 hrnku (100 g) cukru
1/2 hrnku neslazeného jablečného pyré (DIY či např. neslazená dětská výživa)
2 lžíce mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 a 1/2 hrnku (190 g) polohrube mouky
1 sáček prášku do pečiva
cca 1/5 hrnku (50 g) hnědého cukru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky zázvoru
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort či koláč o velikosti cca 23 cm vymažte tukem a vysypte moukou (nebo jí vyložte pečícím papírem). V míse dobře utřete rostlinné máslo s cukrem, přidejte jablečné pyré a mléko. Nakonec vmíchejte mouku, dobře promíchanou s práškem do pečiva. Těsto rovnoměrně rozmístěte do formy a navrstvěte na něj jablka (viz foto). Hnědý cukr smíchejte se skořicí a zázvorem a posypte jím vršek jablek.
Pečte 30 - 40 minut a před vyndáním z formy nechte nejméně 15 minut chladnout.
Kriss
Namiesto pyre davam nastruhane jablcko, do cesta lanove semienka a k jablckam nakrajany cerstvy zazvor. Vyborny kolac! :) Vdaka za recepty, uzivame si ich!
Eva Hanáková
Tak jsem včera zkusila a vynikající :-) Sice jsem po ruce neměla žádné mléko, tak jsem dala vodu, a ani zázvor, tak jsem ho vynechala úplně, a pekla jsem určitě cca 55 minut, ale i tak je to mňamka a už mám další zájemce o recept :-)
Natália
Nie je v tom recepte nejaký háčik ? ja som robila v tortovnici vsetko podla navodu receptu a kolac bol surovy vyse hodiny nakoniec vsak z kazdej strany uplne zhorel kym sa vo vnutri dopiekol, potom ho otec robil v normalnom plechu a zas to iste, vyse 65 min sa pecie a stale je surovy a zacina obharat z kazdej strany.
Veganotic
Tak to popravdě netuším, kde může být problém. Je to můj oblíbený rychlý koláč a dělám ho často i na chatě v kamnech nebo v remosce a nikdy jsem neměla problém s tím, že by se neupekl v uváděnou dobu. Nemůže to být troubou nebo použitými surovinami?
Natália
práveže ingrediencie sme presne dodržali, ten koláč je akoby príliš tukový, tažky, zostane aj velmi nízky asi tak cm vysoke cesto a uplne stlačene vobec nie take nadychane ako je na obrazku, nepouzili ste menej tuku nahodou ? to iste sa mi stalo aj pri vanilkovej torte s ovocim a jahodovym lekvarom co tu mate, obrazok krasny ale keby som poslala to co vzniklo mne, pritom som vsetko dodrzala tak si zakryvate monitor radsej nez sa nato divať :D uplne spadnute tazke nedopecene cesto :( pritom nemame ani nejaku staru ruru ma mozno 5 rokov ale je mozne ze je problem v nej lebo ani babovka mi nejde dopiect a tiez sa mi vzdy zrazi ... na akom rezime peciete prosim ?
Veganotic
Peču klasicky shora i zdola. Nemůže to být tedy použitým tukem nebo kypřidlem? Jaké používáte?
Natália
tuk bol alsan a kypriaci prasok bol obycajny od oetkera tusim a soda tiez obycajna nic specialne. tiez som piekla zhora aj z dola :( aku mate ruru ? :D aby som si o par rokov taku kupila :D
Réza
Zdravím, poradíte mi, co použít místo uvedeného másla? Ve všech zmiňovaných je totiž palmáč...
Veganotic
Olej nebo jablečné pyré
Lucka
Tento koláč vypadá přesně jako dělávala moje babička (v nevegan verzi samozřejmě :)). Dělala ho vždy s meruňkami nebo broskvemi. Děkuji za tento recept, určitě si koláč uděláme :)
Iv
Děkuji moc za recept, právě si pochutnáváme a koláč je výborný! Použila jsem vše dle receptu, jablkové pyré mám domácí(trochu hustší), dále pak Alsan BIO, mléko sojové, cukr tmavý třtinový. Těsto se nelilo, bylo za syrova tužší a do formy jsem ho po částech vkládala lžicí a roztírala stěrkou. Upeklo se cca za 50min. v horkovzdušné troubě krásně rovnoměrně (po 45min. jsem udělala test špejlí), stouplo asi o 1 cm. Koláč je vláčný a ta vůně je okouzlující ;)
Marienka
Tento koláč je vynikajúci!!! Cestíčko bolo parádne a nadýchané ako vatička, veľmi dobre sa upieklo! LAHODA A NEBO!!! Ďakujem za recept! :) Konečne mi vyšiel pokus s nesladenou jablkovou výživou a cesto nebolo zliate ako keď robím moju vegan bublaninu s olejom. Na ňu keď som dala jabĺčka, cesto bolo polosurové a ťažké ako plastelína... :(( Keď som robila múčniky s iným ovocím, tak boli krásne nadýchané, aj môj vegan perník. Len pri jablkovom koláči ma to vždy takto zradilo a nevedno prečo to tak je... Odteraz robím Tvoj koláčik s domácou jablkovou výživou, ktorú si robím doma denne v smooteri. I ♥ your blog! ;-)