Výborné letní jídlo s lilkem a rajčaty. Zní to jednoduše a vypadá možná trochu obyčejně, ale určitě budete překvapeni, jak chutné toto jídlo je. Neváhejte a vyzkoušejte!
Na 4 větší porce (do pekáčku střední velikosti):
Ingredience:
3 větší střední lilky
2 konzervy krájených rajčat (např. Valfrutta, můžete použít i česnekové nebo s bylinkami)
2 střední cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce oleje
sůl a pepř dle chuti
Tofu Ricotta:
400 - 450 gr tofu natural
2 - 4 lžíce citronové šťávy
2 rozmačkané stroužky česneku
10 čerstvých větších bazalkových lístků
2 lžíce oleje
1/4 hrnku laůdkového droždí (Tebi)
Postup:
Troubu předehřejeme na 240°C. Lilky omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Posolíme a pokapeme olivovým olejem, dáme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a 15 miut necháme péct v troubě. Mezitím na pánvi osmahneme cibulku, přidáme rajčata, česnek, pepř a sůl a povaříme (můžeme samozřejmě přidat i další zeleninu dle chuti, výborná je např. žlutá paprika). Tofu rozdrobíme rukama do mísy, přidáme ostatní ingredience na tofu ricottu a dobře promačkáme - promícháme vidličkou. Do zapékací mísy klademe vrstvy rajčatové směsi, lilku a tofu ricotty (nejlépe je začít i skončit rajčatovou směsí). V troubě zmírníme teplotu na 200°C a necháme dalších 20 - 25 minut zapéct. Můžete podávat ihned, ale nejlépe toto jídlo chutná poté, co pár hodin odleží v lednici.