Velmi jednoduchá a přitom chutná mrkvová pomazánka či dip se slunečnicovými semínky, vhodná k dobrému (opečenému) pečivu. Původní recept z kuchařky Veganomicon.
Ingredience:
450 g oloupané mrkve, nakrájené asi na 1 cm kousky
1/4 hrnku opražených slunečnicových semínek
2 lžičky kvalitního oleje
1 malý stroužek rozmačkaného česneku
1 lžička kvalitního kari
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/4 lžičky soli
1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
Postup:
Menší hrnec naplňte vodou a přiveďte ji k varu. Vložte nakrájenou mrkev a vařte asi 7 - 10 minut do měkka. Poté vodu slijte a mrkev nechte alespoň trochu vychladnout. Opražená slunečnicová semínka rozmixujte v mixéru na hrubší kaši, přidejte všechny ostatní ingredience a mixujte do hladka. Dle chuti přidejte sůl, pepř, koření či citrónovou šťávu. Přendejte do misky, přikryjte a nechte nejméně 30 minut odpočinout v lednici. Podávejte s dobrým pečivem a/či na špalíčky nakrájenou zeleninou.
václav
vynechal jsem česnek a citronovou šťávu, přidal jsem sušená rajčata. Vynikající! Dosud jsme dělali mrkvovou pomazánku jen s tofu, ale tohle je lepší!! Jo, a ještě jsme sypali sušeným droždím. Díky za recept a pozdrav Kubčovi, Václav+Denis+Iza
Kristýna
Díky za recept, je to gastroporno :D moje zatím nejchutnější pomazánka... přitom tak jednoduchá :)
Bohunka
Vypadá prudce jedle. Zítra vyzkouším. Ten chleba je nádherný. Díky veliké za skvělé recepty.
Aneta
Pomazánka je výborná. Rozplývá se na jazyku.