Výborné, téměř tradiční vánoční perníčky. Pokud jste na vánoce letos trochu zapomněli, nemusíte se bát, tyhle perníčky jsou měkké a vláčné hned po upečení! Odležet nepotřebují, můžete se dát hned do zdobení.
Ingredience:
40 dkg hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
14 dkg cukru moučka
5 dkg rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio, Provamel) pokojové teploty (či vychladlé rozpuštěné)
2 lžíce agáve sirupu či javorového sirupu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozimixovaného silken tofu nebo bílého či vanilkového rostlinného jogurtu (nebo dezertu)
2 lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
3 lžíce koření do perníku
Na zdobení:
moučkový cukr
citronová šťáva
Postup:
Mouku smícháme s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku. Poté přidáme všechny ostatní ingredience, dobře proděláme a vypracujeme pevné těsto (dle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka). Necháme přes noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici. Druhý den předehřejeme troubu na 170°C a několik plechů vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě části a tu, kterou zrovna nepoužíváme vrátíme do lednice. Druhou část vyválíme asi na 3 - 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme perníčky. Pečeme přibližně 10 minut - pozor, abyste perníčky nepekly moc dlouho, byly by pak tvrdé. Po upečení můžeme ještě teplé potřít směsí vody, agáve/či javorového sirupu a troškou škrobu.
Na polevu si dáme do misky trochu cukru moučka, poté po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Ozdobené perníčky skladujeme v dobře uzavřené nádobě.
patmadden
cca kolko kusov vyjde z tejto davky? dakujem
Veganotic
Bohužel už nevím :( řekla bych asi takové množství, jako je na fotce (+ cca 10 kousků, které to na fotku nevydržely :)
Lenka
Jak dlouho perníčky vydrží? Neztvrdnou do Nového roku např.? Směsí vody, agáve a škrobu se potírají pro lesk? U polevy se stejným složením se mi stalo, že nezaschla, máte nějaký zlepšovák? Děkuji :)
Veganotic
Dělala bych je nejdříve tak 14 dní před Vánoci. S polevou jsem problém neměla, ale stačí opravdu maličko, jen lehce perníčky potřít pro barvu a mírný lesk.
K
Ahoj, jak má vypadat (konzistence, tuhost) uhnětené těsto? Naše bylo suché, lámavé a tvrdé,podle mě málo nějaké tekutiny, ale protože jsme je pekli poprvé a nevěděla jsem, jak má těsto vypadat, tak jsem to nechala přesně, jak je to v receptu. I po vyndání z lednice z něj nešlo udělat nic, tak nevím, kde jsme co udělali špatně...
Bě
Ahoj, mně se stalo to samé, jako K. A ingredience jsem také přidávala ve stejném množství, jaké je v rozpisu. Kde by mohla být chyba?
ter
Dakujem za tento recept, konecne som objavila navod na idealne veganske pernicky! Odporucam dat trochu viac tekutych ingrediencii (sojovy jogurt 2/3 hrnceka) a radsej viac agave sirupu ako cukru. Cesto som nechala odstat 3 hodiny v chladnicke, bolo dost mokre ale premiesenie s trochou muky pomohlo. Chutia dobre aj s vlasskymi alebo lieskovymi orechmi na vrchu. Vyjde ich tak akurat na 2 plechy a su makkucke aj na dalsi den :)
Veganotic
to jsem ráda, že se povedly a díky za tipy :)
Eva
Dneska jsem perníčky upekla a jsou opravdu výborné. Podle rady v komentáři jsem přidala trochu víc silken tofu. Těsto jsem nechala odležet několik dní a opravdu krásně se s ním pracovalo, bylo tvárné jako plastelína. Já jsem měla plechy tři, asi záleží na velikosti a tvaru. Moc děkuji a recept.
Veganotic
to jsem ráda, že se povedly, taky jsme je zrovna minulý týden dělali :)
KatieCigi
Ahoj, dělala jsem tyto perníčky podle návodu a přijdou mi (tedy nejenom mě) hořké... nevíte čím to může být? Když jsem chutnala těsto, tak bylo dobré, žádné známky hořkosti... předem díky za tipy :)
Pavlína
Děkuji, děkuji, děkuji. Každý rok se snažím o měkké perníčky a každý rok to končilo fiaskem a slibem, že už to v životě nezkusím. Ale dočkala jsem se! Jsou dokonalé, děkuji za rady v komentářích. Už nikdy jiné :-)
Ľubica
Čím môžem nahradiť silnej tofu?
Branislav
Mam presne rovnaky problem ako KatieCigi, medovniky ostali velmi horke, mam pocit ze je tam strasne velke mnozstvo kypridla. Mohlo sa vsak aj stat, ze som sa pomylil
Vlasta
Lze něčím nahradit máslo? Funguje tady olej? Díky