Skvělé šťavnaté a sušenky z ovesných vloček, javorového sirupu a rozinek. Na svačinu, snídani či jen tak na chuť ideální. Původní recept z kuchařky Veganomicon.
Recept je přibližně na 24 větších sušenek.
Ingredience:
1/2 hrnku oleje
1/3 hrnku javorového, agáve či hnědého rýžového sirupu
1/3 hrnku mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka
3/4 hrnku hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
2 a 1/3 hrnku hladké celozrnné nebo bílé pšeničné mouky
3/4 lžičky pečící sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého nového koření
1/2 lžičky soli
2 hrnky ovesných vloček
1 a 1/2 hrnku rozinek
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem.Ve větší míse dobře promíchejte olej, sirup, mléko, cukr a vanilku. Přisypte mouku, prášek do pečiva, pečící sodu, koření a sůl a začněte zpracovávat v těsto. Přimíchejte ovesné vločky a rozinky. Z těsta tvarujte kuličky o něco větší než vlašský ořech a klaďte je na plech, asi 4 cm od sebe. Každou kouli poté rozplácněte dnem skleničky (namáčejte ho ve vodě, aby se nelepilo) asi na tloušťku 1 cm. Pečte 10 - 12 minut. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky ještě 2 minuty dojít na plechu, poté je přemístěte na rošt a a před uskladněním do (těsně) uzavíratelné nádoby nechte plně vychladnout.
Lavon
Haalhlujle! I needed this-you're my savior.
Beat
Právě jsem dopekla, už teď mizí přímo z plechu. Díky, jsou skvělé!
naďa Brzobohatá
Skvělé, právě jsem upekla. Vypadají moc pěkně, jen jsem neměla rozinky, tak jsem nahradila kustovnicí. :-) Moc díky za neustálou inspiraci!!!
Veganotic
není zač, jsem ráda, že chutnají :)
veganradim
30 kousků právě voní z trouby...díky
Lenka
Tenhle recept je mezi mými top - jsou senzační! Dělala jsem je i na narozeninovou oslavu a všichni se pak ptali po receptu - takový úspěch se hned tak nevidí! :-) Díky!