Recept na tradiční linecké cukroví. Srdíčka, kolečka, kartičky... záleží jen na vás. Kvalitní příjemně nakyslá rybízová marmeláda je základ!
Ingredience:
250 g mouky (hladká, polohrubá nebo mix)
90 g moučkového cukru
160 g rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio, AlsanBio)
1 zarovnaná lžíce vanilkového pudingu AlproSoya (nebo jakéhokoli jiného vegan hustšího pudingu)
1 lžička kukuřičného škrobu
trocha citrónové kůry a citrónové šťávy
kvalitní rybízová marmeláda
Postup:
V míse či na vále smícháme mouku, curk, škrob a citrónovou kůru. Přidáme lžíci pudingu, trochu citrónové šťávy a na kostičky nakrájené povolené rostlinné máslo. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme nejméně hodinu (klidně i přes noc) odpočinout v lednici. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravené těsto rozdělíme na půl (část těsta, kterou nepoužíváme vrátíme do lednice) a rozválíme na pomoučněné ploše na placku tlustou cca 2 - 3 mm. Vykrajujeme tvary, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 15 minut, ovšem cukroví stále dozoruje, jestli příliš nehnědne. Po upečení můžeme ještě horké cukroví obalit v moučkovém cukru. Slepujeme marmeládou a skladujeme v uzavřené nádobě. Cukroví do druhého dne ještě změkne. Z této dávky získáme cca 60 menších hotových srdíček a 50 koleček - spodků na vosí hnízda.
Klára
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na trvanlivost tohoto lineckého. Letos budou moje první vegan vánoce. Do tradičních lineckých jsem dávala jen máslo, cukr a mouku a pekla jsem je klidně měsíc dopředu, pak jsem je pár dní před vánoci slepila marmeládou, aby byly k vánocům měkké. Tady mě trochu znejistěl ten puding, nebudou se upečená cukrovíčka nějak kazit (chytat plíseň apod.)? Máte zkušenost? Díky moc, Klára
Veganotic
Dobrý den,
já nikdy nepeču nijak zvlášť dopředu, ale pokud je budete skladovat v chladu, měly by nějaké ty 3 týdny bez problémů vydržet.
Radka
Tak nevím, kde je chyba, ale z uvedeného množství mám jen 25 klasikých slepovaných koleček, a na spodky k vosím hnízdům nezbylo už vůbec :-) No, nedá se nic dělat, bude holt další dávka...
Veganotic
hm, netuším, možná jsem vyválela hodně tenké těsto :))
Radka
nebo jsem já hodně ujídala :-)
Nikola
Těsto se mi při válení celkem trhalo, jak bylo křehké, ale po upečení s tím nebyl sebemenší problém a cukroví bylo úžasné!!! Recept mám už zapsaný v kuchařce a jiný už doma určitě nebude :)
Mirka
Dobry den, muzu se zeptat, jak vypada ten vanilkovy puding AlproSoya? Je to ten radoby jogurt v tom malem zlutem kelimku? Dekuji.
silvia
uzasny recept!!! mala som dobry receptik ale nebol vegan a tieto chutia este lepsie!!!! vona vanilky z pudingu a jemna citronova aroma, robila som hned s 1 a pol davky, chutia vsetkym pes zjedol pol plechu :((((
Monika
Dobrý den, odkud prosím máte formičky na linecké? :-) Nemůže nikde tyhle s "velkým" vnitřkem sehnat!! Děkuji.
Lenka
Ahoj, chcem sa opytat na veganpuding - pouzila si prasok alebo si ho najprv uvarila ? Dakujem